“Eindexamen hinderde komst Pearl Jam naar Pinkpop 2014”

1952
Pinkpop Art

In een openhartig interview met Quest heeft hoofdprogrammeur van Pinkpop, Rob Trommelen, een interessant kijkje in de keuken gegeven. Onder meer het spel dat boekers van de grote festivals jaarlijks achter de schermen spelen wordt toegelicht. Tevens gaat Trommelen in op de totstandkoming van het alom gelauwerde programma van Pinkpop 2014. Hij neemt op zijn zachts gezegd geen blad voor de mond; respect! Hierbij de headlines.

“Half oktober dacht ik dat het niks meer zou worden met Pinkpop 2014. Vanaf het voorjaar was ik bezig geweest met Pearl Jam, het was zo goed als rond. Maar die gasten hebben kinderen. Een van hen moet examen doen en de uitkomst was dat ze een week later met hun toer wilden beginnen. Was ik ze kwijt” Dat zegt de boeker over het mislopen van headliner Pearl Jam. Het kan verkeren, zullen we maar zeggen.

Als tweede keus droeg Trommelen Red Hot Chili Peppers aan. Hij wist – op basis van een conference call die elke twee weken wordt gehouden met andere festivals in Europa – dat de band zou gaan touren. Hij bundelde de krachten met Rock am Ring en Download. Het gezamenlijk offensief bleek kansloos omdat de band deze zomer alsnog in de studio zit en geen tourplannen had. De Peppers hebben hun plannen dus gewijzigd? Aangezien de Pinkpop-boeker beweert dat hij nu al (zoals elk jaar) weet wie de headliners van de grote festivals in 2015 zullen zijn lijkt het daar wel op.

Ordinaire koehandel, dat is wellicht de juiste omschrijving van het spel dat tussen de boekers en de agents wordt gespeeld omtrent het vastleggen van artiesten. Trommelen schetst de situatie die ontstaat nadat hij (in de ogen van de agent) een schandalig laag bod op een act heeft uitgebracht namelijk als volgt. “Dan ga ik eens bellen met andere festivals. Soms klopt het, vaak is het bluf. Dat is onderdeel van het spel. Zo’n agent wordt gestuurd door dollars. En ik bluf gewoon terug. Dat ik denk dat zijn band het geld niet meer waard is. Het nieuwe album? Niets mee gebeurd. Laatste drie singles? Nul hits. Weet je nog, vorig jaar in de Ziggo? Het was niet uitverkocht.”

Dit keiharde onderhandelen heeft er ook toe geleid dat teveel geld is betaald voor Arctic Monkeys. “Hun agent hield maar niet op. ‘Het moet echt veel meer.’ Dan deden we er wat geld bij: ‘Nee, het moet nog meer zijn’. En hij weet dat we geen andere headliner hebben. Zonder de Arctic Monkeys zakt deze hele festivaldag in elkaar, dus hij blijft maar beuken. Wat ook meespeelt is dat die agent een hele reeks belangrijke bands heeft. Hij kan morgen weer een andere artiest voor me hebben. Ik wil niet te veel betalen, maar ik wil ook geen ruzie met die man. Ik heb geleerd over een deal heen te kijken. Soms moet ik mijn verlies nemen.”

Trommelen beschrijft ook het euforische gevoel dat hij overhield aan het boeken van Metallica. De rollen ten opzichte van het boeken van Arctic Monkeys bleken omgekeerd. Het bod dat door Pinkpop werd uitgebracht werd als veel te laag beoordeeld. Toch werd het bod niet verhoogd. Uiteindelijk kwam toch het verlossende mailtje dat Metallica van de partij is. “Dat bericht, daar krijg ik zo veel adrenaline van, dat voelt zo geweldig. Dat beschouw ik als een gewonnen onderhandeling.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Het onderhandelen met de agent van de grootste headliner – The Rolling Stones – heeft het langst geduurd. Liefst anderhalf jaar is met name Leon Ramakers bezig geweest met touwtrekken. Er zal ongetwijfeld een astronomisch bedrag zijn neergelegd voor de oude rockers, maar dit was niet meer dan het bedrag dat Trommelen in gedachten had. De ene band is nou eenmaal meer waard dan de andere. Over het budget dat Pinkpop in totaal en per band kan en wil besteden wordt het volgende gezegd. “Het artiestenbudget van Pinkpop is niet vastgetimmerd. Als ik betere artiesten kan krijgen, levert dat meer op. Ik ga rekenen of ik het kan terugverdienen. Metallica en de Stones, dat zijn twee dure rakkers. We gaan dik over onze begroting, maar het is voor de grootste Pinkpop ooit. We hebben nog nooit zo veel kaartjes verkocht.”

In de vorm van Arcade Fire heeft Pinkpop een andere wereldact vastgelegd. Uiteindelijk werd de band over de streep getrokken door het toekennen van de 3FM stage. Het hoofdpodium die dag is gereserveerd voor ‘de zwarte t-shirts.’ De hoofdact beslist namelijk mee wie er voor hen speelt. Met Avenged Sevenfold vond Pinkpop een passende en gewaardeerde opwarmer voor Metallica. Dat betekende wel dat Arcade Fire geen trek meer in het hoofdpodium had. In het overwegend ‘alternatief geprogrammeerde’ tweede podium wel. Deal closed.

Lees het gehele artikel hier terug. Ook Bastille, Limp Bizkit en Rage Against The Machine passeren daarin de revue.

Wij danken Quest en Rob Trommelen voor dit uitermate interessante interview. Hierover praten we graag nog lang na. We nodigen je hiervoor uiteraard van harte uit ons ons Pinkpop forum.

Bron: Quest

Geestelijk vader van de Festileaks-familie. Verzamelaar van vinyl en herinneringen. Geboren op Megaland. Droomt van een festivaldag met Radiohead, Arcade Fire, Sigur Rós én een reunie van Talk Talk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.