Het prijskaartje van jouw favoriete act

Het is de grote vraag van vele festivalbezoekers: Wat verdient een artiest of band nou eigenlijk voor zo’n optreden? De site priceonomics.com zette een lijst gig-prijzen online met daarbij ook artiesten van o.a. Rock Werchter en Pinkpop.

Uiteraard is het niet te controleren of de prijzen daadwerkelijk kloppen. Tevens moeten we in ogenschouw nemen dat het hier Amerikaanse prijzen betreffen. Zo is Arctic Monkeys in Amerika nog lang niet zo populair als in Europa en breken ze daar nu pas écht door. Wel kunnen er interessante en opvallende conclusies getrokken worden. Zo is het erg opvallend dat Imagine Dragons, de band van radio-hitjes ‘Radioactive’ en ‘On Top Of The World’, zo’n €366k vraagt voor een optreden. Dit is meer dan wat drie van de vier headliners van Rock Werchter vragen, namelijk Pearl Jam (€293k), Kings Of Leon (€329k) en Arctic Monkeys (€64k). De prijzen van ‘headliner-waardige’ bands als Arctic Monkeys (€64k), Editors (€22k) en The National (€26k) zijn tevens vrij laag in vergelijking met andere bands die vaak een lagere plek op de affiche hebben. Dj’s als David Guetta, Avicii en Tiësto verdienen dan weer wel bakken met geld door, volgens velen, alleen maar op ‘play’ te drukken.

Natuurlijk is de lijst met artiesten lang niet compleet. Toch leuk om eens te kijken wat de acts zo ongeveer kosten op bijvoorbeeld Rock Werchter en Pinkpop.

Rock Werchter:
Ellie Goulding (€110k), Foster The People (€146k), Imagine Dragons (€366k), Kings Of Leon (€329k), Pearl Jam (€293k), Arctic Monkeys (€64k), Dropkick Murphys (€46k), MGMT (€68k), Bastille (€37k), Twenty One Pilots (€22k), Paolo Nutini (€18k), Passenger (€22k).

Pinkpop:
Arcade Fire (€110k), Avenged Sevenfold (€73k), Ed Sheeran (€91k), John Mayer (€366k), Arctic Monkeys (€64k), Young The Giant (€62k), Gogol Bordello (€37k), Bastille (€37k), John Newman (€30k), Twenty One Pilots (€22k), Editors (€22k), Flogging Molly (€23k), Paolo Nutini (€18k), Portugal. The Man (€9k).

De duurste artiest op de affiche van Pinkpop is volgens de lijst John Mayer, terwijl de goedkoopste Portugal. The Man is. We weten uiteraard allemaal dat dit niet klopt. The Rolling Stones komt namelijk nog even spelen voor zo’n 2 à 3 miljoen Euro en is daarmee de duurste act (aller tijden).

Dan staat op zowel Pinkpop als Rock Werchter nog Metallica, ook niet de goedkoopste met een prijskaartje van circa één miljoen euro. Op het Belgische Rock Werchter is opvallend genoeg Imagine Dragons de duurste en sub-headliner Paolo Nutini de goedkoopste.

Naast Rock Werchter en Pinkpop zijn er ook genoeg artiesten van festivals als Lowlands, Pukkelpop, Sziget en Glastonbury op de lijst te vinden. Voor een compleet overzicht van de lijst artiesten kan je hier terecht.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen