Zure nasleep na noodweer tijdens succesvol Pinkpop 2014

Pinkpop 2014

Het zal je niet ontgaan zijn dat Pinkpop afgelopen weekend haar 45ste editie vierde. Helaas kent het festival in de media een zure nasleep rondom het noodweer van afgelopen maandag.

Op maandagavond zagen de Pinkpopbezoekers de donkere wolken naderen, waarna er regen en onweer volgde. Het festival werd tijdelijk stilgelegd. Iedereen kreeg instructies over waar en hoe men het beste kon gaan staan. Na de hevige onweersbui (code rood) werd het festival voortgezet met het optreden van Metallica.

Er is kritiek ontstaan op het handelen van de organisatie. Zo krijgt Pinkpop kritiek over het feit dat het Metallica nog heeft laten spelen. Hoogleraar en onweersdeskundige Guus Pemen zegt bijvoorbeeld dat Pinkpop veel geluk heeft gehad. De organisatie had bliksemafweersystemen paraat staan, maar Guus is van mening dat dit onvoldoende was. Het had volgens hem goed missen kunnen gaan.

De organisatie heeft na afloop van het festival besloten om vier (naar verluid) gevaarlijke lichtmasten weg te halen. Deze staan er om bij het opruimen meer zicht te geven, maar Jan Smeets geeft toe dat de lichtmasten al weg hadden moeten zijn. Dit lukte niet vanwege een inschattingsfout van het bedrijf dat ze afbreekt. “Als iemand tegen zo’n mast had geleund terwijl de bliksem insloeg, dan hadden we een probleem”, aldus Jan Smeets.

De woorden van Jan in het slotinterview met 3voor12 waren echter de enige reële. Daarin geeft Jan aan dat hij blij is dat mensen geluisterd hebben naar de instructies. Ook zegt hij dat het een groter risico was geweest wanneer het festival definitief was stilgelegd. “Een beetje het probleem verplaatsen van het festivalterrein naar buiten het festivalterrein. Dat is nog veel gevaarlijker.” Hij geeft aan dat het veiliger is om mensen instructies te geven dan aan hun lot over te laten. Volledig terecht Jan!

Ik complimenteer de volledige organisatie derhalve met de gemaakte keuzes. In mijn optiek waren het de enige juiste. Ja, maar wat als, zul je denken? Weet je. Wat als ik Arcade Fire gemist had? Nondeju! Zoals 3voor12 al treffend zei: “Degenen die erbij waren kunnen gelukkig sterven…” En zo is het maar net.

Pinkpop, bedankt en tot volgend jaar!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen