Nieuws- en geruchtenseizoen 2014 – 2015: de stand van zaken

De organisatie van Nova Rock heeft gisteren via Facebook laten weten dat aankomende donderdag de eerste bands voor 2015 worden aangekondigd. Daarmee is Nova Rock het tweede grote Europese festival dat volgende week de eerste namen dropt. Eerder was al bekend dat Rock Am Ring begin oktober de eerste acts bekend maakt. Het nieuws- en geruchtenseizoen wordt deze week dus definitief afgetrapt. Wat is de stand van zaken op dit moment? Hierbij de feiten op een rijtje.

Wat opviel aan het afgelopen festivalseizoen is dat veel festivals pas in december de eerste namen bekend maakten. Ter vergelijking; al in september 2012 maakte Rock Werchter de komst van Rammstein bekend en eind november prijkten alle headliners voor de 2013-editie op de affiche. Afgaande op de op dit moment beschikbare informatie lijken de eerste bekendmakingen voor het aankomend seizoen ook dit jaar niet meer lang op zich te laten wachten. It’s on!

Te beginnen bij gerucht numero uno; de heren van de Foo Fighters. Met een nieuw album in het vooruitzicht en de bekendmaking van een Zuid-Amerikaanse tour is de kans groot dat de Amerikanen ook naar Europa zullen afreizen. Tel daarbij op dat bassist Nate Mendel onlangs aangaf volgend jaar zeker festivals te doen. Als klap op de vuurpijl wist Studio Brussel DJ Ayco Duyster ons op basis van een gesprek tussen haar en frontman Dave Grohl te vertellen dat ‘de Foo’s’ in 2015 zeker naar België komen.

Sinds de opmerkelijke ‘Instagram-actie’ van Dominic Howard is Muse weer hot. Zojuist was ook zijn Twitter bio aan de beurt; “Raring to go on album no 7..”. Alles wijst dus op de aanstaande release van een nieuw Muse album, waarmee zij ook meteen kanshebber zijn voor het vullen van de headlinespots van de grootste (Europese) festivals. De laatste keer dat Muse op Europese festivals optrad was alweer in 2011.

Dan een band die eigenlijk nooit festivals doet; U2. Sinds 2011 hebben we weinig meer van de Ierse band vernomen, maar twee weken geleden waren ze ineens terug met de beruchte Apple-deal. U2 heeft na hun passage op Glastonbury 2011 geen festivals meer gedaan. Toch lijkt de band in de race voor het aankomend seizoen. De manager van de band meldde dat 2015 voor U2 een groots jaar gaat worden met een spectaculaire, wereldwijde tour. De festivalbazen zullen er derhalve op gebrand zijn Bono en co eindelijk binnen te halen.

Nog een band die zelden op festivals optreedt is AC/DC. Ook zij komen met een nieuw album. Daarbij is hun wereldtournee reeds aangekondigd. Over mogelijke festivaloptredens is nog niks bekend, maar Lars Ulrich van Metallica denkt te weten dat AC/DC volgend jaar één van de headliners van Glastonbury is. Glastonbury-baas Michael Eavis meldde ons enkele maanden geleden dat één van de headliners van volgend jaar “een Britste frontman heeft met een band die niet meer Brits is”. Voor de duidelijkheid; zanger Bryan Johnson is een Brit. Oprichters Angus en Malcolm Young zijn geboren in Schotland maar geëmigreerd naar Australië en ook drummer Phil Rudd is een Australiër. Tot slot: een in het verleden zeer betrouwbaar gebleken Pinkpop-bron, meldde gisteravond dat AC/DC de eerste headliner is voor Pinkpop 2015. We trekken het bericht op dit moment na en komen zo snel als mogelijk bij je terug met meer info.

Terug naar Groot-Brittanië. Het album ‘Ghost Stories’ van Coldplay is al even uit, maar tot op heden heeft de band nog geen tour bekend gemaakt. Chris Martin onthulde vorige maand in een interview met SiriusXM dat de band alweer werkt aan nóg een nieuw album. Twee albums op rij waarmee Coldplay niet tourt kunnen wij ons bijna niet voorstellen en wij zijn niet enigen. Coldplayzone.it meldde op basis van anonieme bronnen dat de Engelse band volgend jaar een grote wereldwijde tour zal doen.

We eindigen ons geruchtenlijstje met Linkin Park. De band werd gisteren aangekondigd voor Rock in Rio en heeft daarmee het eerste festivaloptreden in de agenda staan. Ook heeft de band sinds juni van dit jaar een nieuw album uit waarmee zij begin november in de Ziggo Dome staan. Op Rock Am Ring zal Linkin Park na hun optreden van dit jaar waarschijnlijk niet staan, maar mogelijk wel op andere festivals in Europa.

Of, en zo ja, wie van deze bands op Rock Am Ring en Nova Rock staan en daarmee zeker festivals gaan doen weten we in de loop van deze week. Wie weet zullen dan ook andere festivals als Pinkpop en Rock Werchter volgen. Een ding weten we alvast zeker: het geruchtenseizoen is geopend! Enjoy!

Nova Rock Logo

Nova Rock 2024

Locatie
Oostenrijk
Nickelsdorf, Oostenrijk
Datum 13-16 juni 2024
Tickets Kopen