“Metallica exclusief voor Der Ring en co. Muse heeft andere plannen”

Foto: Crazy Muse

Gisteren berichtte 3voor12 uitgebreid over de Duitse festivalexplosie, oftewel de ‘oorlog om de grote headliners’. Hierin worden ook Rob Trommelen (Mojo, hoofprogrammeur van o.a. Pinkpop) en Peter Schwenkow (DEAG, Der Ring) aan het woord gelaten. Deze heren komen met enkele interessante uitspraken hoe deze festivalexplosie zich verhoudt tot de Nederlandse festivals.

Het artikel van 3voor12 gaat in op de festivalontwikkelingen in Duitsland waar in een kleine week tijd in totaal vier (!) grote nieuwe zomerfestivals werden aangekondigd. De zusterfestivals Der Ring in de Nürburgring, Rockavaria in München, Rock in Vienna in Oostenrijk en het in Berlijn neergestreken Lollapalooza. De zusterfestivals zijn geduchte concurrentie voor Rock am Ring / Rock im Park en gaan meteen vol in de aanval met headliners Muse, Metallica en Kiss. Hoe deze nieuwe festivals en bestaande festivals zich tot elkaar verhouden lees je allemaal terug in het artikel van 3voor12.

Bidding wars
Er is sprake van een zogenaamde bidding war tussen de nieuwe Duitse festivals en de gevestigde Europese festivals. Rob van Trommelen: “Een paar partijen in Duitsland proberen nu hun positie te verwerven, dat krijg ik wel mee in mijn dagelijkse werk: als in het buitenland grote gages op tafel worden gelegd, word je daarin meegezogen. Het werkt negatief: als de bands duurder worden, zullen ook de ticketprijzen omhoog gaan.”

Peter Schwenkow: “Als er een oorlog is, zou ik het een gevecht om de beste headliners noemen. Het ligt aan de bereidheid van festivals om een risico te lopen, aan sponsors en capaciteit wie ze kunnen binnenhalen in die bidding wars. De artiesten, agenten en managers zullen er uiteindelijk het meeste aan verdienen.”

Metallica en Muse
Peter Schwenkow bevestigt dat er in die strijd om headliners Metallica definitief afvalt. De metalband komt in 2015 niet naar Nederland. “Zij spelen hun enige drie Europese headlineshows op Der Ring, Rockavaria en Rock in Vienna. Maar Muse heeft heel andere plannen.”

Dit jaar en komende jaren
Rob van Trommelen voorziet ondanks de bidding war echter geen problemen voor de Pinkpop line-up.  “Ik was voor dit jaar al een heel eind op scheut toen dit alles zich manifesteerde, dat zul je zien zodra we naar buiten gaan met de namen. Ik zie weinig problemen voor dit jaar. Voor de volgende jaren? De grote bands willen sowieso in Nederland spelen, omdat het een andere markt is dan Duitsland, een hele belangrijke bovendien. Maar ze worden er bepaald niet goedkoper op.”

De ontwikkelingen lijken dus vooral negatief uit te pakken voor jou als festivalliefhebber, want uiteindelijk moet dit alles gewoon betaald worden. Discussier hierover mee op ons forum.

Dit artikel bevat passages uit het verslag van 3voor12’s Timo Pisart. Het hele artikel lees je hier.