‘Pinkpop speelt in de Champions League’

Jan Smeets

Vandaag publiceerde het Limburgse nieuwsplatform Gezien een interview met Jan Smeets waarin een aantal interessante dingen aan bod komen. Smeets blikt terug op de vorige editie, reageert op de kritiek die de line-up van 2015 te verduren kreeg en kaart ook een aantal veranderingen aan.

‘Grote acts’ voor 2016 en 2019
Terwijl Pinkpop 2015 nog moet beginnen, is het festival al bezig met het programma van 2016. Pinkpop zou al aan het onderhandelen zijn met een grote act voor 2016, laat Jan Smeets weten. In juni 2014, vlak na de 45ste editie van het festival, gaf de festivalbaas al aan dat het hierbij om U2 gaat. U2 begint in september aan hun Europese indoor-tour en eerder meldde we al dat de band volgend jaar wat Europese festivals mee zal pikken. Het zou dus zomaar kunnen dat U2 volgend jaar naar het legendarische Megaland zal komen.

Daarnaast verklapt Smeets ook zich bezig te houden met reünieoptredens voor de 50e editie van Pinkpop in 2019. Hierbij noemt Mr. Pinkpop o.a. The Police en eerder ook al Dire Straits. Tot die tijd zal er echter nog veel gebeuren in festivalland.

Extra singer-songwriter podium en programma op Pinksterzondag?
Smeets kondigt ook aan dat het festival mogelijk wat aanpassingen zal ondergaan. Hij geeft aan de ‘Kalm-aan-laan’ te willen veranderen en dat hij graag een singer-songwriter podium wil creëren. Ook zijn er plannen om op Pinksterzondag een speciaal programma te presenteren op Megaland. “De Pinkpop-tent staat er dan immers al.” aldus Smeets. Echter is het nog hoogst onzeker of deze plannen daadwerkelijk doorgang zullen vinden.

Terugblik op Pinkpop 2014
De vorige Pinkpop-editie was volgens de Pinkpopvader “een editie die werd beheerst door de social media”, maar die ook heel leerzaam was. Door het noodweer werden de veiligheidsmaatregelen van Pinkpop optimaal getest. Het portofoonsysteem werkte niet optimaal en ook de telecommunicatie verliep ietwat moeizaam. Dit laatste feit heeft Smeets doen besluiten een extra mast op het terrein te plaatsen. Afgezien van deze kleine problemen vond de baas het echter een “absolute topeditie”. Zorgen maken over de veiligheid is volgens de festivalbaas ook niet nodig: “Het is afkloppen geblazen, maar in 45 jaar Pinkpop zijn er nooit ernstige gewonden, laat staan doden gevallen.”

Champions League
Verder lijkt Smeets zich niet bepaald druk te maken over de kritiek die het programma van 2015 te verduren heeft gehad. Volgens de Pinkpopbaas speelt social media een grote rol binnen deze kritiek. “Zoveel mensen, zoveel smaken, zoveel meningen. Recensenten hebben hun mening vaak vooraf al klaar. Mensen willen op basis van hun eigen smaak nu eenmaal graag hun gelijk halen. Terwijl we niemand dwingen om naar Pinkpop te komen.”

Ook geeft de festivaldirecteur aan dat mensen teveel willen, wat logistiek simpelweg niet haalbaar is. Volgens Smeets speelt Pinkpop in ‘de Champions League’, wat betekent dat je knallers op je affiche moet hebben. “Pinkpop kost dit jaar 14 miljoen euro, 8 miljoen gaat naar het programma. Dat geld moet wel terugverdiend worden. Met experimenteren verkoop ik geen kaarten.” De vele Nederlandse acts op het affiche heeft volgens Smeets ook een duidelijk verklaring: “Dat getuigt van een goed popklimaat in Nederland. Vroeger gold: wat van ver komt, is automatisch lekker. Nu zoeken muziekliefhebbers het vaak dichter bij huis.”

Kaartverkoop
Dat er veel gehandeld wordt op de zwarte markt is ook de festival-directeur niet onopgemerkt gebleven. Toch denkt hij niet dat een strengere controle de oplossing zou zijn. “Ticketverkoop op naam? Het zou kunnen, maar naast het kostenaspect komt er nog meer om de hoek kijken. Ik voorspel enorm veel gedonder aan de ingang als we kaarten op naam gaan stellen, want iedereen wil zo snel mogelijk naar binnen.”

Wie denk jij dat de grote act van 2016 is? Wie hoop je in 2019 weer op de planken te zien? Zie je zo’n singer-songwriter-podoium wel zitten? We nodigen je voor de nabeschouwing van harte uit op ons forum!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen