Met onder andere Slipknot, Lamb of God en Parkway Drive voert de lage zware muziek de boventoon in Nijmegen. Een walhalla voor de ware metalfanaat, maar wat bood Fortarock de meer doorsnee metalliefhebber?

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 bezoekers om hun cijfers. Zo scoort Fortarock 2015.

Programma
6

Slipknot Live 2011Waar in voorgaande edities bands zoals Iron Maiden, Alter Bridge, Rammstein en Volbeat de affiches vulden, was het programma dit jaar een stuk eenzijdiger. Teleurstelling binnen de metalwereld uitte zich dan ook in de kaarverkoop: slechts 15.000 bezoekers reisden af naar het Goffertpark. Desondanks heerst er een vorm van tevredenheid op het terrein. Met name in de buurt van de drie podia, maar ook bij de ‘Biergarten’, ‘Metal Market’ en ‘Call of Duty stand’.

Sfeer
7

Fortarock SfeerDe bandshirtjes in de buurt van de podia spreken boekdelen: liefhebbers van het zware geschut zijn alomtegenwoordig voor een volle dag headbangen. Ongeveer 50 meter van het podium vandaan zit de meer doorsnee metalhead op het gras. Door de wind is de muziek op deze afstand (letterlijk) bij vlagen aan de mindere kant. De sfeer oogt hier meer ingetogen, wellicht vanwege het warme weer. Een waarschijnlijkere oorzaak is het (te) stevige programma.

Aankleding
6,5

Fortarock AankledingVergelijkbaar met de strakheid die bij de muziek centraal staat, is er in het opzicht van aankleding nauwelijks sprake van poespas. De ‘Biergarten’ en ‘Metal Market’ zijn leuke toevoegingen om even te ontsnappen aan de denderende dubbele bas die over de festivalweide schelt. Het moge echter duidelijk zijn dat je naar Fortarock afreist voor de muziek.

Eten & Drinken
6,5

Eten FortarockBen jij diegene die zich altijd opoffert om eten en drank te halen? Bij Fortarock vormt dit geen enkel probleem. Binnen no-time sta je weer bij je vrienden. Niet enkel vanwege de geringe opkomst; Fortarock heeft genoeg bars en eettentjes op strategische punten geplaatst. Er is voldoende afwisseling op gebied van vlees en vet, maar voor wat groenvoer ben je grotendeels bij het verkeerde festival. Een bijna logische combinatie gezien de aanwezige ruige bezoekers.

Bereikbaarheid
10

Fortarock Bereikbaarheid

Het prachtige Goffertpark is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zo rijden er treinen, pendelbussen en zogenaamde ‘metalbussen’. Mocht  je met de auto willen komen, dan zijn er meerdere (gratis!) parkeerplaatsen op steenworpafstand van het terrein.

Camping

Fortarock kent geen kampeergelegenheid. Desondanks helpen ze je graag bij het zoeken naar een overnachtingsadres via de website. Het festival duurt echter maar één dag en de laatste band speelt tot 23:00, waardoor overnachten in de buurt ook geen noodzaak lijkt.

Sanitair
9

Doorspoelmogelijkheden in overvloed! Bij de toiletten is nergens een opstopping te vinden. Althans, in het opzicht van mogelijke rijen… Fortarock heeft er zelfs aan gedacht om langs de mainstage een aantal wc’s te plaatsen. Deze liggen hemelsbreed slechts 50 meter van de andere toiletvoorzieningen, maar bieden een uitkomst voor de aanwezige circle-pitters.

Mobiel netwerk
9

Over bereik niets te klagen. Het gebruiken van internet, evenals sms’en en bellen gaat volkomen probleemloos. Hoewel je voor dat laatste – vanwege de kletterende gitaren en drums – natuurlijk wel het beste richting de ingang kunt lopen. Er zijn geen wifi-mogelijkheden, maar dat komt de sfeer alleen maar ten goede.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.

DELEN
Niel
Dagelijks bezig met het maken van, schrijven van én schrijven over zijn grootste passie: muziek. Naast fan van woordgrapjes een sterke voorliefde voor rock, van Arctic Monkeys tot Zeppelin.