Underworld, James Blake, Rudimental en Tiga. Het Duitse Berlin Festival maakt met haar grote namen direct duidelijk waar het voor staat. Wat betekent zo’n eenzijdig elektronisch programma voor de rest van het festival? Festileaks was erbij, stelde vragen aan het publiek en concludeert: er is meer dan een eerste blik op het programma je vertelt.

Programma: 9

Dubbnobasswithmyheadman integraal uitgevoerd door Underworld of Berlin Festival Underworldhet eerste live optreden van Tiga. Wie van beats houdt hoeft zich op Berlin Festival niet te vervelen. Wie echter even iets anders wil, komt met de rest van het programma niet bedrogen uit. Bezoek het science fiction film festival, steek wat op van de Duitse poëzie of zwem in het bad aan de Spree. Ook in de uren naar een volgend optreden hoef je je geen enkel moment te vervelen.

 

Sfeer: 6

Berlin Festival RudimentalHet publiek op Berlin Festival gaat niet los zoals we dat in Nederland of België gewend zijn. De sfeer is ongedwongen, en er is plaats genoeg voor iedereen. Je kan je makkelijk een weg banen richting podium of de bar om bier te bestellen. Verwacht geen vrienden voor het leven te maken. Duitsers stellen zich bescheiden op, maar zijn altijd beleefd in het beantwoorden van vragen.

Aankleding: 8

Berlin Festival LoveboatBerlin Festival kenmerkt zich door de sobere aankleding. Die keuze pakt goed uit. De industriële panden sluiten goed aan bij de elektronica die het gehele festival uit de boxen klinkt. Wie zich weer naar buiten begeeft kan van het weer genieten aan het strand. Hoogtepunt is de love boat, waar zowel in het ruim als aan dek stages zijn voor retro indie/pop en oude house.

Eten & Drinken: 8

Berlin Festival BierBinnen twee minuten een nieuw biertje in je hand. Op Berlin Festival kan het. Mede door het handige betaalsysteem via een chip aan je polsbandje zoals Nederland dat van Best Kept Secret kent. Wie niet van bier houdt, kan zich te goed doen aan een basiskeuze frisdrank of cocktails. Helaas biedt het festival geen wijn, een gemiste kans volgens vele bezoekers. Over het eten is iedereen wel te spreken. Salades, patat, een echte Duitse currywurst, vegetarisch of glutenvrij: er is voor ieder wat wils.

 

Bereikbaarheid: 10

Doordat het festival aan de rand van het centrum van Berlijn gelegen is, Berlin Festival bereikbaaris het goed te bereiken. Bus, metro, taxi of lopend vanuit je hotel. Alle mogelijkheden zijn aanwezig. Daarbij is er van een rij om het terrein op te komen nooit sprake. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de terughoudende opstelling van de beveiliging. Na de vraag of je clean bent en een korte fouillering kun je zo doorlopen.

Camping: –

Berlin Festival KreuzbergHet festival kent geen kampeergelegenheid. De site van Berlin Festival biedt je wel opties voor hostels en hotels om de nacht kunt doorbrengen. Dat werkt door op het festival. Veel bezoekers begeven zich pas laat richting het terrein. Wellicht doen zij de full Berlin experience en lopen zij overdag in de binnenstad, de hippe, naburige wijk Kreuzberg of slapen zij uit om tot in de vroege morgen door te kunnen gaan.

Sanitair: 9

Wc’s zijn meer dan voldoende aanwezig op Berlin Festival. Daar komt bij dat deze ongelofelijk schoon zijn. Één minpunt: licht ontbreekt. En dat kan lastig zijn in het donker. Zorg dus voor een zaklamp app op je telefoon, zodat jij niet diegene bent die er wel een puinhoop van maakt.

Mobiel netwerk: 8

Die telefoon is bij ons verder veelvuldig in de zak gebleven. Er is geen gratis wifi, wat het gebruik van het apparaat enorm doet verminderen. Wie even wil bellen of sms’en heeft over bereik niets te klagen. De verbinding is prima, berichten komen snel aan en de telefoon gaat gewoon over.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.