Rapport: EXIT Festival 2015 staat in het teken van liefde

Vier dagen lang was het feest op EXIT in Servië. Het festival is nog redelijk onbekend bij het grote publiek, dus ging Festileaks op onderzoek uit. We waren erbij en spraken zoveel mogelijk Nederlandse bezoekers (circa 1% van de bezoekers is Nederlands). Het resultaat daarvan lees je in onderstaand rapport van EXIT 2015.

Programma: 6,5

Exit Dance arenaEXIT heeft een handjevol grote namen en verder vooral veel kleine podia die zeker de moeite waard zijn. Veel bezoekers komen dan ook niet voor de line-up. Het is eigenlijk wel lekker om geen strak schema te hebben en zelf je gang te gaan. Veel muziekstijlen zijn vertegenwoordigd, maar wat mist is indie. Buiten de Main Stage en indrukwekkende Dance Arena is er een stage voor reggae, fusion, hardrock/metal, latin, drum ’n bass en world music. Als je je daar niet kunt vermaken, is er ook een silent disco en een karaoke podium. Bovendien gaat het festival tot 8u ’s ochtends door.

Sfeer: 9

ExitDe kracht van EXIT ligt bij de sfeer en locatie. Dit jaar werd er ’15 Years Of Sharing Love’ gevierd. En de liefde was er. Vooral bij de kleinere podia is het niet te druk, maar wel erg gezellig. Er zijn veel spontane praatjes en mensen doen op ieder podium met de muziek mee. Dat het drinken niet duur is zal daar ongetwijfeld ook aan bijdragen. Je kunt tot in de vroege uurtjes doorgaan.

Aankleding: 9

AankledingAls we een cijfer voor de locatie zouden geven, was het een dikke 10. EXIT is namelijk in een fort, wat het een bizarre en dynamische festivalplek maakt. Hierdoor kun je op sommige plekken het publiek van bovenaf los zien gaan en heb je een prachtig uitzicht over Novi Sad. De locatie maakt daarmee al voor een groot deel de aankleding. Ook is er een toffe mogelijkheid om een rondleiding te doen door de tunnels. Verder scoort de Dance Arena met haar podium en lichtshows puntjes en er is ook aan straattheater gedacht. Toch valt er nog wat te halen bij bijvoorbeeld verlichting of eventuele decorstukken.

Eten & Drinken: 7,5

ExitHet drinken is niet duur. Een halve liter bier is voor amper €2,- te krijgen en goed te drinken volgens de Nederlandse bezoeker. De eetmogelijheden zijn redelijk standaard. Een prima aanbod, maar de vegetariërs en mensen met allergieën hebben het wat lastiger. Gelukkig kun je voor het festival ook in de stad goed en lekker eten. Wat je op Nederlandse festivals in munten betaalt aan eten, betaal je hier ongeveer in euro’s. Goed en veel voor weinig dus. Waar EXIT ook punten mee scoort is dat er nauwelijks rijen staan bij eten of drinken.

Bereikbaarheid: 8,5

ExitEXIT Festival is heel goed te bereiken. Zo vlieg je met Air Serbia in amper twee uur naar Belgrado. Hier vandaan kun je een trein of bus pakken. Het is onderweg op weinig plekken druk. Wanneer je gearriveerd bent, neem je voor amper €3,- een taxi van de camping naar het fort. EXIT is ook goed te combineren met een andere reis/roadtrip, waardoor je een mooie volwaardige vakantie hebt en ook veel van het land en de omgeving kunt zien. Veel Nederlanders blijven dan ook wat langer of komen met plezier wat eerder.

Camping: 7,5

Exit campingDe campingplek verandert ieder jaar, afhankelijk van de hitte en het animo. Dit jaar was er een redelijk kleine camping waar de tenten dicht op elkaar stonden, zo’n 3km van het fort vandaan. Ook hier waren er nauwelijks rijen bij de douches en toiletten. Het nadeel is dat het rond 9u erg warm wordt in de tent, waardoor je in de schaduw moet liggen om verder te slapen. Voordeel is dan weer dat de camping dit jaar aan het strand lag waar je in het gras of zand nog wat rust kon pakken. Hier heb je rustige en drukke plekken met genoeg eten- en drinktentjes. Mocht je wat meer rust of luxe willen, is een hotel of hostel ook een goede oplossing.

Sanitair: 4

EXIT Rapport Dixis wcHet was helaas geen pretje om naar de wc’s te gaan. Er is een aantal Dixi’s op het terrein, maar die zijn erg smerig. Ook als je vroeg op het terrein komt, was er vaak al geen toiletpapier meer. Vanaf sommige plekken vlakbij de kleinere stages zijn heel weinig toiletten, waardoor veel mensen aan wildplassen doen. Dat verkleint de rij bij de Dixi’s dan wel weer gedeeltelijk.

Mobiele netwerk: 9

ExitHet mobiele netwerk is erg goed. SMS’jes komen direct aan en op het terrein is er zelfs de mogelijkheid om een simkaart te kopen met belminuten en MB’s. Zo kun je de kosten wat drukken voor het geval je niet zonder internet kan. Op een enkele plek is er zelfs toegang tot de gratis stads-Wifi te vinden.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. We recenseren niet de acts, maar de festivalbeleving. Daarbij vragen we festivalbezoekers om hun input. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Gucci Mane
Black Eyed Peas
Bonobo
Tickets Kopen