11 april 2014: Comeback van OutKast op Coachella

OutKast
Foto: Daniel Patlán

Vandaag precies twee jaar geleden stond het legendarische hiphop duo OutKast voor het eerst sinds negen jaar weer op het podium. Als ze in 2007 een pauze voor onbepaalde tijd inlasten, blijft het heel lang stil rondom André 3000 en Big Boi. Vaak wordt er gesproken over een reünie, maar pas in november 2013 komt er een einde aan de stilte. Op 11 april 2014 staat OutKast op Coachella weer samen op het podium.

OutKast
Foto: Daniel Patlán

In november 2013 weet het Amerikaanse Billboard te melden dat er een OutKast-reünie aanstaande lijkt. Het hiphop duo uit Atlanta zou op Coachella 2014 de handen weer ineenslaan. Met hits als ‘Hey! Ya’ en ‘Roses’ nemen de rappers een belangrijke positie in binnen de hiphop van de jaren 90′ en begin jaren 00′. Dat een reünie in de maak was deed de geruchtenmolen dan ook op volle toeren draaien.

Als begin januari 2014 producer Rico Wade, vaak gezien als het derde lid van OutKast, de reünie bevestigt, is het alleen nog maar wachten op de officiële bevestiging van Coachella en de heren zelf. De bevestiging komt er al snel en dat niet alleen: het duo doet 40 festivals in de zomer van 2014, waaronder Sziget, North Sea Jazz en Roskilde.

Coachella, een Amerikaans festival in Californië, is vaker het decor van reünie’s. Dit jaar staat bijvoorbeeld Guns N’ Roses voor het eerste weer in de originele bezetting op het podium. Zo dus ook OutKast op 11 april 2014, de heren trakteren het publiek op set van maar liefst 26 nummers, waarbij de groep de nodige gasten heeft uitgenodigd. Onder andere Janelle Monáe en Future doen mee. Het optreden is in vier stukken verdeeld: nummers het uit repertoire van OutKast, André 3000, Big Boi en afsluitend weer OutKast. Alle hits passeren de revue en met monsterhit ‘Hey Ya!’ sturen ze de festivalgangers voldaan de Coachella-nacht in.