Festileaks is op zoek naar de beste line-up ooit. Het affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Coachella 2008.

Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Coachella 2008?
[yasr_visitor_votes size=”large”]

Coachella 2008

Coachella 2008Duizend-en-één nachten met Prince. Surfen in Australië met Jack Johnson en een klein beetje Pink Floyd herleven met Roger Waters. Dat sprookje speelt zich af in een prachtige Amerikaanse woestijn: de Coloradowoestijn. Waarschijnlijk breekt het zweet je nu al uit. Niet omdat we het over een woestijn hebben, maar omdat je wil weten waar je een ticket kan halen. Helaas, dit was een sprookje genaamd Coachella 2008.

Schijn bedriegt

Het affiche van Coachella 2008 kreeg op het eerste oog veel kritiek. Andere festivals boekten Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine. Coachella ging in dat jaar voor kwaliteit en exclusiviteit. Zowel Prince als Roger Waters stonden op vrijwel geen één ander festival dat jaar. Jack Johnson en Portishead waren weliswaar klein, maar geven wel fantastische optredens. Pitchfork vat het goed samen: ‘I’m not sure if you heard or not, but Coachella was supposed to suck this year.’ Zuigen deed het alles behalve.

Van burgerlijke line-up tot prinselijk affiche

De line-up van Coachella werd in eerste instantie niet met groot gejuich onthaalt. De kaarten gingen niet zo hard de deur uit als normaal en dat had een reden: er ontbrak een headliner. Een paar weken voor de start van het Amerikaanse festival toverde het festival ineens Prince uit haar hoge hoed. Misschien wel de meest onvoorspelbare act zorgde opnieuw voor gekke bekken. Het Coachella-affiche veranderde dankzij Prince van een matige line-up naar een pareltje. Doet-ie-goed!

Prince, Coachella 2008 Foto: Scott Penner via flickr
Prince, Coachella 2008
Foto: Scott Penner via flickr

En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn optreden. Prince speelde tijdens zijn set zo’n elf covers van onder meer Santana, The Beatles, The B-52’s en Radiohead. Die laatste is ook direct het bijzonderste in de setlist van Prince. Er valt namelijk vrij weinig van de zanger te vinden op Youtube, maar zijn cover van Radiohead’s ‘Creep‘ haalde de grote wereld wel. Tot op de dag van vandaag is de Prince cover te vinden op het wereldwijde web, na lang aandringen van Radiohead, die net zo onder de indruk was als de rest van de wereld.

Turn the bass up!

De woestijnratten op Coachella 2008 gingen lekker, jazeker! Dat is ook niet geheel onlogisch, want het festival had een aantal fijne dance-acts op het programma staan. Bovenaan het lijstje staan drie legendes in de elektronische muziek: Kraftwerk, Fatboy Slim en Above & Beyond. Wie iets meer in de kleine lettertjes zoekt, kan ook nog wat dance-legends to be vinden: Justice, Diplo, Deadmau5, Calvin Harris en Boys Noize. Tegenwoordig sluiten ze de grootste festivals met twee vingers in de neus af. Dan zijn we er nog niet. De echte doorgronde goudzoeker spot ook nog Kavinsky, Pendulum, Hot Chip en Mark Ronson. Het was snikheet in die woestijn, maar dat weerhield niemand ervan zijn schoenen kapot te dansen.

Kraftwerk, Coachella 2008 Foto: Fred von Lohmann via flickr
Kraftwerk, Coachella 2008
Foto: Fred von Lohmann via flickr

Breng je stem uit!
Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.

DELEN
Thijs
Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.