Advertisement

Pinkpop 2000: Pinkpop-debuutjes en een halve Oasis

Oasis

Festileaks is op zoek naar de beste line-up ooit. Het affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Pinkpop 2000.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Pinkpop 2000?[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

Pinkpop 2000

pinkpop 2000Eerlijk is eerlijk. De headliners van Pinkpop 2000 zijn niet de allerbeste die het festival ooit heeft gehad, maar de rest van de line-up wellicht wel. Bovenaan het affiche staan countryrockers 16 Horsepower, de gebroeders Gallagher met Oasis en onder het mom ‘kale koppen niet te stoppen’ strikt Pinkpop Moby als derde headliner. Alledrie speelden ze een geweldige show, maar wat het eerste Pinkpop-affiche van de ‘zeroes’ zo bijzonder maakt, zijn niet per se die drie headliners, maar de acts daar rondom heen: Pearl Jam, Muse, Bush, Live, Die Toten Hosen, Korn … oh, en Def Rymz. Alle ballen verzamelen!

Nederland 3 – Duitsland 0

Op het EK voetbal in 2000 deed Nederland het al beduidend beter dan de Oosterburen, maar ook in de festivaloorlog won het land terrein. Pinkpop had alle headliners van Rock Am Ring, Pearl Jam, Die Toten Hosen en Oasis, ook op de poster staan, maar die stonden in Landgraaf weliswaar niet alle drie te pronken als hoofdact. Daarvoor had Smeets namelijk Moby en 16 Horsepower naar het kikkerlandje gehaald. Doei Rock Am Ring dus, en hallo Pinkpop!

Pinkpop-debuutjes

Smeets flikte in 2000 nog iets moois. Het was namelijk voor zowel Muse als Oasis het allereerste optreden op de Pinkpop-weide. Muse had destijds nog geen één grote hit gescoord. De setlist bestond uit onder andere ‘New Born’, ‘Plug In Baby’ en een cover van het bekende ‘Feeling Good’ van Leslie Bricusse & Anthony Newley. Momenteel verkoopt de band weliswaar zonder al te veel moeite drie keer de Ziggo Dome uit. Oasis, die andere debutant in de formatie van Smeets, staat in de hedendaagse muziekindustrie bekend als één van de meest legendarische britpop-bands aller tijden. Tel daar nog eens bovenop dat de band uit elkaar is gegaan en de kans klein is dat we Liam en Noel ooit nog samen op een podium zien. Twee Pinkpop-debuutjes om nooit te vergeten. Chapeau Jan!

Foto: Kim Erlandsen
Muse speelt tegenwoordig voor tienduizenden mensen. Op Pinkpop 2000 lag het aantal toeschouwers een stuk lager.

Oasis; het Britse GTST

Jan Smeets wist in 2000 voor het eerst Oasis te strikken. Een stel klasbakken die elkaar het liefst de koppen ineen slaan. Dat was op Pinkpop 2000 niet anders. Een paar dagen voor de start van het Nederlandse festival stapt Noel Gallagher weer eens uit de band. Dat paniekerige besluit duurde ongeveer een maand, want begin juli stond hij weer naast broertje Liam op het podium in Dublin. Pinkpop-gangers moesten het enkel doen met alleen Liam Gallagher.

Dat was geen enorme ramp, want Oasis speelde, met het nieuwe album ‘Standing on the Shoulder of Giants’ en megahits als ‘Wonderwall’ en ‘Champagne Supernova’ op zak, Landgraaf alsnog plat. Het scheelde echter wel niet veel of Oasis had maar een halve show gespeeld tijdens zijn Pinkpop-debuut. Liam barstte in woede uit omdat er regelmatig biertrays zijn kant op vliegen. Ondanks alle drama rondom de band roept Liam steevast in een interview op Pinkpop: ‘I’ll always be an Oasis!’ Waar blijft die reünie dan?!

Breng je stem uit!
Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.