Advertisement

‘De Formule’ als ideaal recept om mee af te sluiten

De Jeugd van Tegenwoordig Formule
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Fotography

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week kijken we naar Nederlands populairste hiphop act. Na vijf albums beuken ze nog steeds de festivalweides omver. De set eindigt met ‘De Formule’; al drie jaar het recept om stuiterend en zwetend mee af te sluiten.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘De Formule’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]A[/mks_dropcap]ls een geoliede machine brengen deze gekke boys uit Amsterdam je in een uur stuiterend naar het einde van de avond. De tent puilt uit van het opgezweepte publiek. Bas Bron zet de beat in en de lampen bewegen met hem mee. Met deze bliepjes weet je precies waar je aan toe bent. Halverwege vraagt Faberyayo ‘Zijn jullie klaar om gek te doen met de Jeugd van Tegenwoordiiiig?’. Ja, natúúrlijk! En dan weet je dat het pas echt gaat beginnen. Je armen gaan de lucht in. Zwetend en springend tussen alle andere mensen zing je mee: ‘Eeeeeeehhh Oooooohh’.

‘De Formule’ staat op het vierde album Ja, Natúúrlijk!. Een ‘ouderwets nare plaat’ volgens het platenlabel Magnetron Music. De titel en releasedatum van het album werden op Lowlands 2013 bekend gemaakt. Vorig jaar werd het tienjarig jubileum van de groep uitgebreid gevierd met De Viering van het Superdecenium in de HMH, een boek, een speciale droge gin en een coveralbum getiteld De Jeugd Vertegenwoordigd. De Jeugd van Tegenwoordig doet het dit jaar qua festivals even wat rustiger aan, maar is naar verwachting volgend jaar weer helemaal terug.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

De Jeugd van Tegenwoordig
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Fotography
De Jeugd van Tegenwoordig staat bekend om zijn bijzondere en humoristische teksten die je vooral niet te serieus moet nemen. De teksten gaan lang niet altijd ergens over en ook bij dit lied is er geen duidelijk onderwerp. Het komt over alsof dit nummer is geschreven over de formule van De Jeugd. In de gelijknamige documentaire wordt de magie van de groep en de aanloop naar het vierde studioalbum in beeld gebracht. ‘De Formule’ lijkt geschreven te zijn voor liveoptredens, het is dan ook geen enorme radiohit geweest. In de top 40 kwam het niet hoger dan plaats 36, maar live weet iedereen het luidkeels mee te zingen.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘De Formule’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!