Festileaks is op zoek naar de beste line-up ooit. Het affiche waar je jaren na dato nog steeds je vingers bij aflikt. Is het niet vanwege de wederopstanding van je favoriete band, dan wel omdat je die vele nieuwe, fijne bandjes hebt ontdekt. Vandaag in de aanbieding: Pinkpop 2011.

Met hoeveel munten waardeer jij de line-up van Pinkpop 2011?
[yasr_visitor_votes size=”large”]

Pinkpop 2011

Pinkpop 2011
Dit weekend begint een nieuwe editie van Pinkpop, een festival dat vaker legendarische line-ups neerzet. Na de edities van 2014 en 2000 kijken we vandaag naar Pinkpop 2011. Een jaar met drie geweldige headliners: Coldplay, Kings Of Leon en Foo Fighters.

Coldplay duurste Pinkpop-act ooit

Dat Coldplay een wereldband is, is ook op Pinkpop 2011 al bekend. Dat de band alle Pinkpop-records verbreekt, daar had niemand op gerekend. Chris Martin en co. komen naar Landgraaf ter ere van album Mylo Xyloto – hun laatste festivaltour tot nu toe. De Britse band is headliner van de zaterdag en doet dat met verve. 3voor12 geeft de heren een dikke acht voor hun show, die eigenlijk een beetje in het licht… ehh water valt. De band nam tal van lasers mee, maar speelde vrijwel volledig in het licht. De lichtshow bleek voor niets te zijn ingekocht.

Desondanks mogen de heren zich in 2011 de duurste Pinkpop-act ooit noemen. Zeker één miljoen euro van Jan Smeets’ zuurverdiende centen wordt neergeteld voor de band. Dat geld verdient het festival gelukkig met gemak terug. De zaterdag van Pinkpop trekt een bezoekersrecord: 66.000 festivalgangers vinden hun weg naar Landgraaf. Wie het laatst lacht, lacht het best…

Dieren rocken Pinkpop

Het is een beestenboel op Pinkpop 2011. Pinkpop blijkt een ideale plek voor dieren. Iedere band die iets met een dier te maken heeft, doet het namelijk verdomde lekker bij het Pinkpop-publiek! Go Back To The Zoo zet meteen standaarden. Met twee grote olifanten en een enorme opblaasbare gorilla op de achtergrond rocken de Nederlanders de weide plat. Tijdens het uurtje in de dierentuin wordt luid meegezongen door het publiek. ‘So Electric!’

Dan hebben we Elbow, die het publiek betovert met hun prachtige liedjes… en een roze flamingo. 3FM-dj Giel Beelen schenkt het beestje net voor het optreden aan frontman Guy Garvey, die fan is van exotische vogels. Maar dan hebben we nog niet eens alles gehad. Cage The Elephant rockt de Converse Stage, Wolfmother gaat als een dolle op het hoofdpodium en Deadmau5 hypnotiseerde tienduizenden fans met zijn excentrieke muizenmasker. Een beestenboel!

Het Pinkpop-dak gaat eraf

Go Back To The Zoo speelt inmiddels onder de naam St. Tropez. - Foto via Flickr: Irina Raiu
Go Back To The Zoo speelt inmiddels onder de naam St. Tropez.  – Foto via Flickr: Irina Raiu

Het dak van Pinkpop wordt er in 2011 meerdere malen afgeblazen, mede mogelijk gemaakt door: The Bloody Beetroots Death Crew 77 en Foo Fighters. Zondagavond 12 juni om klokslag acht uur begint de strijd der decibels. Aan de ene zijde The Bloody Beetroots, aan de andere kant Avenged Sevenfold. De bloedende bieten winnen deze wedstrijd met gemak: het is een gekkenhuis bij de Converse Stage. The Bloody Beetroots houden het publiek van begin tot aan slotstuk Warp 1.9 in een houdgreep. Niemand durft weg te gaan bij zo’n briljant feestje. Het gerucht gaat dat zelfs Jan Smeets te vinden was in een moshpit.

Rainbow in a rockshow

Wie op zondag niet omvergeblazen werd door de dance-act, wordt dat op maandag wel door de Foo Fighters. Dave Grohl en zijn consorten hebben een goede deal gesloten met de weergoden, want alles sluit perfect aan op de set van de band. ‘Who’ve never seen the Foo Fighters before?’ roept Grohl. ‘What the fuck were you waiting for?!’ Luid gejuich klinkt vanuit het publiek. Gejuich dat het hele optreden overheerst. Al vrij snel wordt Pinkpop overspoeld door regen, net op het moment dat de Foo’s hun hit ‘The Pretender’ spelen. Perfecter kan het niet. Of ja, toch wel, want even later schijnt er een prachtige regenboog over Landgraaf. ‘There’s a fucking rainbow right there! First rainbow in a rockshow I’ve ever seen in my life.’ It’s all about happiness & rock ’n roll, toch Dave!

Foo-Fighters-Group-Live-2012-500x230

 

Breng je stem uit!

Wij zijn op zoek naar de beste line-up aller tijden en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Jij mag als deskundig jurylid je stem uitbrengen op ieder affiche dat in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Dat doe je door bovenaan het artikel het aantal munten aan te klikken dat de line-up volgens jou waard is.