Hiphoppend de nacht in met ‘Where It’s At’ van Beck

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Afgelopen weekend stond deze muzikale duizendpoot nog op Best Kept Secret en ‘Where It’s At’ is meestal de afsluiter bij zijn optredens. Ja, we hebben het over Beck.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Where It’s At?’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]W[/mks_dropcap]anneer het kenmerkende deuntje van ‘Where It’s At’ door de geluidssystemen knalt stijgt er een daverend applaus vanuit het publiek op. Multi-instrumentalist Beck legt alle instrumenten naast zich neer en richt al zijn energie en aandacht op de uitzinnige mensenmassa. Wanneer de drummer inzet en het tempo opschroeft zingt het publiek luidkeels mee: ”Where it’s at! I got two turntables and a microphone”.

‘Where It’s At’ is afkomstig van Beck’s hitalbum Odelay (1996) en bevat samples van onder andere hip-hop formatie Mantronix en The Frogs. Het nummer was de eerste single van het album en werd in 1995 voor het eerst gespeeld op het Amerikaanse Lollapalooza. Beck is een getalenteerd en hardwerkende muzikant: sinds 1993 bracht hij twaalf studioalbums uit. Morning Phase is daarvan de meest recente en werd vrijwel overal positief onthaald. Met dit album deed hij twee jaar geleden de Heineken Music Hall aan. Dit was direct de laatste keer dat Beck in Nederland te zien was.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

BEck

Een groot deel van ‘Where It’s At’ verwijst naar het begin van de hip-hop toen dj’s nog drum breaks loopten met behulp van twee draaitafels en tegelijkertijd het publiek opzweepten met een microfoon. “Pulling out jobs and jamboree handouts” verwijst op zijn beurt weer naar de beginjaren van Beck als muzikant, toen hij naast touren nog rond moest komen van allerlei vreemde baantjes. Die bijbaantjes waren snel passé want Beck ontving in 1997 een Grammy voor ‘Where It’s At’.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Where It’s At’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!