Skunk Anansie: “Vrouwen moeten in zekere zin sexy zijn om kans te maken”

Skunk Anansie
Foto: Duygu Akbulut & Candeniz Ülgen

Na de daverende headlineshow op Glastonbury 1999 werd het stil. Heel stil. Tot in 2010 het doodgewaande Skunk Anansie weer op stond. Krachtig, zoals altijd, met een verhaal, dat iedereen moet horen. Ze kwamen hun boodschap al vertellen op Pinkpop en doen dat zondag weer op Rock Werchter. Festileaks sprak daarom met de charismatische zangeres Skin, die terugblikt op de storm van Pukkelpop 2011 en uitlegt waarom Italianen niet juichen voor een toegift.

Eerste festival: Brockwell Park

“Als kind woonde ik in Brixton. Thuis luisterden we niet naar populaire radio, maar naar undergroundmuziek. In de buurt van ons huis lag Brockwell Park, ze organiseerden er twee of drie evenementen per jaar. Veel undergroundbands die we kenden traden daar op. Wanneer ik tussen de mensen stond kon ik alleen maar denken: ‘op dat podium wil ik staan’. De atmosfeer van het festival, het publiek, I loved it. Tegelijkertijd dacht ik ook dat ik het beter zou kunnen.”

Afropunk Festival

“We kijken erg uit naar het Afropunk Festival in Brooklyn. De laatste keer dat we in Amerika speelden was vijftien jaar geleden. Het festival is origineel en pakt het anders aan dan anderen, met activiteiten en ludieke marktjes. Het is ook een viering van de zwarte cultuur en muziek. Daarin programmeren ze heel breed. Acts waar wij door geïnspireerd zijn, zoals Living Color. Maar ook een podium voor nieuw talent, en dan niet alleen de standaard r&b.”

Storm van Pukkelpop 2011

“De organisatie kon niks doen om dit te voorkomen. Als ze vooraf de bomen hadden gekapt zouden mensen het vernieling van de natuur vinden. Zo was men ook ontevreden over hoe we handelden in deze situatie, ze vonden dat we te lang doorspeelden. Waren we wel van het podium gegaan dan zouden de bezoekers schuilen in tenten of onder bomen, dan werd de situatie nog veel gevaarlijker. Na een tijd hield ons materiaal ermee op, de gitaren, de microfoon, niks werkte. Ik waaide letterlijk van het podium. Op dat moment besloten we te stoppen. In 2013 speelden we weer op Pukkelpop. Het was emotioneel en tegelijkertijd ook prettig. We hebben liever een minuut lawaai dan een minuut stilte.”

 Vrouwelijke artiesten

“Het is een goed teken dat festivals zich bewust zijn van het aantal vrouwen op het podium. In de jaren 90′ waren er ontzettend veel rockbands met zangeressen op festivals. Tegenwoordig heb ik het gevoel dat vrouwen eerst een bepaalde mate van sexy moeten zijn voor ze een kans krijgen. Meiden die aan het begin van hun carrière staan moeten we aanmoedigen. Ze hoeven niet allemaal te zijn zoals Beyoncé, ze kunnen ook zijn als Romy Croft van The XX of Jehnny Beth van Savages. Interessant zonder praktisch naakt te zijn.”

Podiumstunts

“Ik bedacht dat het een goed idee was om over het podium te duiken. Het werd het meest pijnlijke dat ik ooit heb gedaan. Op het moment dat ik dook botste ik met mijn gezicht tegen de gitaar van Ace. Ik heb twee maanden met de afdruk van zijn gitaar op mijn gezicht gelopen. Slapen werd onmogelijk door de pijn. Ik loop ook regelmatig over het publiek heen, de ‘walk on water’. Daar heb ik een truc voor. Als je langzaam loopt dan zien de mensen je aankomen, daarom is het nog nooit verkeerd gegaan. Ik denk na over nieuwe stunts, maar tot nu toe zijn die altijd spontaan ontstaan.”

Italianen juichen niet

“In Italië juichen ze nooit voor een toegift, want ze weten dat je toch wel komt. We spelen al ontzettend lang in Italië en elke keer gebeurd het ons weer. Dat is vooral de allereerste keer heel vreemd. Dan sta je wel even te kijken met zijn allen. ‘Vinden ze ons niet leuk?’ Je kan dan twee dingen doen: of je komt helemaal niet terug, of je gaat meteen het podium weer op. Als je weer terugkomt beginnen ze gelukkig keihard te juichen.”

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.