Op ontdekkingsreis met Festileaks. Eens in de twee weken bespreken we een onbekend, opvallend of nieuw festival. Deze keer reizen we af naar Polen waar net over de Duitse grens het Woodstock festival wordt georganiseerd. Dit wordt gezien als het grootste openluchtfestival van Europa en de entree is hartstikke gratis.

Wat een mensen en wat een goede sfeer! Op dit immens grote terrein zie je vooral veel jonge mensen. Sommigen willen een statement maken, maar er heerst vooral vrede. Je ziet een bord met ‘Stop drugs, stop violence’ en verderop een plek voor workshops en lezingen met journalisten of bekende mensen. Wanneer je in het reuzenrad zit wordt pas duidelijk hoe groot het terrein echt is. Nadat je vervolgens je voeten op de grond hebt gezet en bij het optreden van Bring Me The Horizon staat, besluit je mee te doen in de pit, iets wat dit weekend nog vaker gaat tegenkomen. Even later zie je een reusachtig modderbad. Ach, schoner wordt je dit weekend waarschijnlijk toch niet en douchen kan altijd nog. Daar ga je dan!

Woodstock vindt plaats in Kostrzyn nad Odrą in Polen, zo’n 100 km ten oosten van Berlijn. De naam verwijst naar vriendschap en vrede, thema’s die tijdens het wereldberoemde en gelijknamige Woodstock festival in 1969 ook centraal stonden. De Poolse variant, met het motto ‘Love, Friendship and Music’, wordt georganiseerd door het goede doel ‘Great Orchestra of Christmas Charity Foundation’. Dit driedaagse festival met twee podia en circa dertig (rock)acts, trekt jaarlijks ongeveer 750.000 mensen. Hoewel er tijdens de eerste editie in 1995 nog geen alcohol werd verkocht, kun je tegenwoordig prima een biertje drinken. De veiligheid is nog wel een punt van discussie: de organisatie plaatst namelijk geen barrières tussen het podium en het publiek, iets waar The Prodigy het in 2011 niet mee eens was.

Dit jaar vindt Woodstock plaats van 14 t/m 16 juli. Op deze 22e editie kun je genieten van acts als The Hives, Bring Me The Horizon, Apocalyptica, Vintage Trouble en Kensington.

Wil je meer inspiratie opdoen voor jouw nieuwe festivaltrip? Bekijk dan ook de andere festivals uit de discover rubriek.