De Staat: “We hadden minder dan 24 uur om een Pinkpop-optreden neer te zetten”

Photo: Caroline

De Staat kent dit jaar een festivalzomer waar je niet O, maar U tegen zegt. Begin deze maand speelde de Nijmeegse band Pinkpop maar liefst twee keer plat en afgelopen weekend glorieerden ze in hun ’thuiswedstrijd’ op Down The Rabbit Hole en daar moeten Lowlands en Zwarte Cross nog aan toegevoegd worden. Festileaks sprak met drummer Tim van Delft over zijn festivalervaringen, waaronder noodweer bij Iron Maiden en die ene onvergetelijke Pinkpop. 

[one_half]

Eerste festival: Dynamo Open Air 2000

[mks_dropcap style=”square” size=”52″ bg_color=”#ef4644″ txt_color=”#ffffff”]D[/mks_dropcap]ynamo Open Air is het eerste festival waar ik ben geweest. Het was een metalfestival dat in Eindhoven werd georganiseerd, maar in 2000 voor het eerst in het Goffertpark in Nijmegen plaatsvond. Iron Maiden, Slipknot en KoRn stonden op de line-up. Ik was wel van de harde metal. Het duurde niet lang voor Dynamo stopte, maar de ervaring smaakte naar meer.”

[/one_half]

[one_half_last]

De circle-pit van Eurosonic Noorderslag 2016

“Op Eurosonic deden we de circle-pit van Witch Doctor voor het eerst, omdat we dat gewoon eens een keer wilden proberen. Iedereen ging helemaal uit zijn dak. Waren we zelf best verbaasd over. Inmiddels is het voor ons een soort routine geworden. Het blijft er vet uitzien en we zijn er met de band trots op dat het zo succesvol is. Mensen kijken er naar uit en zijn het nog niet beu, dan blijven wij het doen.”

[/one_half_last]

https://www.youtube.com/watch?v=OhgvbpDeLWw

[one_half]

Beste festivaloptreden: Pinkpop 2016

“Pinkpop 2016 zijn we ontzettend trots op. De tent stond compleet vol. Tien minuten voor aanvang was het publiek onze nummers al aan het zingen. Het optreden zelf ging hartstikke goed. Toen we van het podium kwamen werd ons vrijwel meteen gevraagd of we voor Ghost konden invallen. Hadden we opeens minder dan 24 uur om een Pinkpop-show voor te bereiden. Ik vroeg me af of mensen twee keer De Staat wel tof vonden, ging het gewoon weer helemaal los.”

[/one_half]

[one_half_last]

Binnen- vs buitenlandse festivals

“Ik raad elke Nederlandse festivalganger aan om een keer naar een buitenlands festival te gaan. Daar wordt niet alles voor je geregeld. Door het verleden zijn festivals steeds strenger geworden. Vooral in ons land zijn een heleboel regeltjes. Ik denk daardoor dat je op Nederlandse festivals een stuk beleving mist en minder ontsnapt aan het georganiseerde dagelijks leven. Dat is eigenlijk wel de bedoeling.”

[/one_half_last]

[one_half]

 Beste festival: Valkhof Festival 

“Tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen is het in de stad echt een hel, zo druk. Midden in de stad is het Valkhof Festival en dat is een walhalla. Het heeft iets intiems, omdat het in een park is en je even ontsnapt aan alle drukte. De programmeur, Robert Meijerink, durft toffe bands te boeken die vaak nog niet in Nederland hebben gespeeld. Ik heb er met al mijn bands gespeeld. Ik koester warme herinneringen aan Valkhof.”

[/one_half]

[one_half_last]

Iron Maiden op Dynamo Open Air 2000

“Pure nostalgie. Ik was 13 jaar en voor het eerst dronken dankzij vieze shotjes Boswandeling. Iron Maiden maakte toen zo veel indruk. Het was de hele dag snoeiheet en vlak voordat de band begon brak er noodweer uit. Tijdens het intro sloeg zelfs backstage de bliksem in. Dat maakt het achteraf extra episch. Ik denk dat ik een festivaloptreden nog nooit zo intens beleefd heb als toen.”

[/one_half_last]

 

 

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.