25 augustus 2000: Het kleine Coldplay op Lowlands

Foto: Sebastian Camelot

Vandaag precies 16 jaar geleden speelde een opvallende band op Lowlands 2000. Een nog onbekende Britse band speelt zich met 8 nummers in de Charlie definitief in de kijker: Coldplay. 

In 1996 vormt zich ergens in Londen een band die zou uitgroeien tot een band van wereldformaat. Chris Martin en Jonny Buckland ontmoeten elkaar tijdens de introductieweek van de universiteit. Samen met Will Champion en Guy Berryman doen ze een poging een band op te zetten en dat lukt aardig. In het begin onder de naam Starfish, maar dit verandert in 1998 in Coldplay. Als ze worden ontdekt door het platenlabel Parlophone is er ruimte voor een debuutalbum, welke in 2000 uitkomt. ‘Parachutes’ herbergt de singles Yellow, Don’t Panic en Trouble. De rest is geschiedenis. Leuke trivia: het eerste buitenlandse optreden dat Coldplay geeft is in de kleine zaal van de Paradiso in Amsterdam.

Coldplay Setlist Lowlands Festival 2000 2000, Parachutes Tour

Met een debuutalbum op zak gaat de band op tour en komt zodoende op 25 augustus in Biddinghuizen terecht. In de Charlie speelt de band uit Londen acht nummers en zet zich daarmee definitief op de festivalkaart. Maar het zou tot 2011 duren voordat de band weer op een Nederlands festival zou aantreden, ditmaal is Pinkpop het decor. Zo klonk het in 2000, inclusief het stemgeluid van Chris Martin, dat de band tot grote hoogte zou brengen:

Lowlands 2000

Niet alleen Coldplay is een opvallende naam op het affiche van Lowlands 2000. Ook Muse en Sigur Rós staan dat jaar op het affiche. Muse dan al in de Alpha en Sigur Rós net als Coldplay in de wat kleinere Charlie. Dat jaar struinen 57.000 bezoekers over het terrein in Biddinghuizen.

Lowlands Logo

Lowlands 2000

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 25-27 augustus 2000
Line-up
Muse
K's Choice
Underworld
Muse, K's Choice, Underworld +107 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.