Vandaag precies 24 jaar geleden was Nirvana de grootste naam op het affiche van het Engelse Reading & Leeds festival. Een 50,000-koppig publiek stond te wachten op een optreden wat jaren later de hitlijsten zou gaan bestijgen. Echter liet Kurt Cobain de 50,000 koppen voorafgaand aan het optreden goed schrikken..

Vlak voor het optreden ging namelijk het gerucht door het publiek dat het optreden misschien niet door kon gaan vanwege ziekte van frontman Kurt Cobain. Toen Cobain op de hoogte werd gebracht van de roddels, besloot hij hiermee aan de haal te gaan. Hij trok een ziekenhuisgewaad aan en zette een oude vrouwenpruik op, en liet zich vervolgens in een rolstoel het podium op rollen. Hij zet het nummer The Rose van Bette Midler in, wat een slimme verwijzing is naar de gelijknamige film. De film gaat namelijk ook een artiest die op het podium ineens zakt. Hierna doet hij dan ook alsof hij flauwvalt, waarna knetterhard Breed werd ingezet. Niks aan het handje dus.

‘Desastreus’ optreden

5 jaar geleden deed Dave Grohl nog een boekje over het optreden. “Ik dacht dat dit het einde was van onze carrière” stelt Grohl. Hij vertelde dat de band nagenoeg geen vertrouwen had in de headline-show. Ze zouden slechts één repetitie voor het optreden gedaan hebben, de avond er voor, en die zou desastreus zijn geweest. Niets bleek minder waar: het werd een fantastisch optreden, dat in november 2009 uitkwam op CD en DVD. Wereldwijd werden er 200.000 exemplaren van de CD verkocht en de DVD bracht een lange tijd door op de 1e plaats van de top40 voor concert DVD’s. Hier heeft Cobain echter niks van mogen meekrijgen, hij overleed slechts 2 jaar na hun optreden op Reading & Leeds, op 5 april 1994.

Nirvana Setlist Reading Festival 1992 1992

Rock & rolstoel

In tegenstelling tot Cobain was ex-Nirvana drummer Dave Grohl niet zo’n fan van de rolstoel. Hij brak vorig jaar zijn been tijdens een optreden van de Foo Fighters in Zweden, twee dagen voordat de band Pinkpop aan zou doen. Hij moest de optredens in Landgraaf en op Rock Werchter dat jaar laten schieten, maar maakte het in november alsnog goed met een optreden in de Ziggo Dome, nog voordat hij weer kon lopen. In plaats van dat hij zich het podium op liet rollen, ontwierp hij een gigantische troon waarop de tour vervolgd werd.