Het is alweer een klein maandje terug, maar het gemis is er niet minder op geworden.. Zwarte Cross 2016. De hoogste tijd om even terug te blikken op dit prachtige festival.

1. Saucijsjes voor heel Humelo

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Op 7 juli plaatste Tante Rikie een oproep aan iedereen om vooral geen tickets voor de Zwarte Cross meer te kopen. De opperbazin van het festival had namelijk een belofte gemaakt: wanneer het festival uitverkocht zou raken, zou zij heel Hummelo trakteren op saucijsjes. Tante Rikie is een vrouw van haar woord, dus toen het festival uitverkocht raakte, plaatste zij een bestelling en bracht de broodjes hoogstpersoonlijk langs bij de inwoners van het dorp.

2. Zwarte Cross lied 2016

Voor de 20e editie mag je best wat meer uit de kast trekken, zo dacht ook Jovink. Deze band is geen onbekende van de Zwarte Cross. Naast dat de band er meerdere malen heeft opgetreden, zitten leden ook in de organisatie. Speciaal voor deze jubileumeditie ging Jovink de studio in om een jubileumnummer te schrijven.

3. Gigantische kameel

Niet de scheurende motoren of zweefmolen waren de blikvanger dit jaar, maar de gigantische mechanische kameel. Deze liep rond op de theaterweide. Het beest werd meegenomen door een Franse theatergroep en was gemaakt van hout, metaal en wol.

4. Veel modder

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De Zwarte Cross zag veel zon dit jaar, maar niet gedurende het hele weekend. Na een gigantische plensbui op de vrijdagochtend werd het terrein voor die ochtend nagenoeg vloeibaar. Erg? Absoluut niet, want bij de Zwarte Cross hoort viezigheid. Mensen grepen de kans om zich eens goed in de modder te begeven. Er werd gerold, gegooid en gezwommen in de modder. En daarna gedoucht. Soms.

5. Heel veel vuurwerk

Voor de jubileum editie werd gigantisch uitgepakt op het gebied van vlammen en knallen. Zelfs op klaarlichte dag ging er vuurwerk de lucht in. Voor optredens, na optredens, maar vooral tijdens optredens. Zo ook bij De Staat tijdens het nummer Witch Doctor. Uiteraard in combinatie met een gi-gan-tische circle pit.