Een vlammend slot met ‘Mountains’ van Biffy Clyro

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week drie Schotten die met ontbloot bovenlijf Pukkelpop én Lowlands zullen rocken: Biffy Clyro. Op 8 juli bracht de band nog een nieuw album uit, maar de set closer blijft hetzelfde: ‘Mountains’. 

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Mountains’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]B[/mks_dropcap]iffy Clyro heeft net een set gespeeld die niet in je koude kleren is gaan zitten. Sterker nog, net als de jongens op het podium, heb je ook je shirt uitgetrokken. Er is nog tijd en energie voor één nummer en iedereen weet welke. De eerste akkoorden zijn nog rustig en dan: de vlammende riffs van Simon Neil, de baspartij door James Johnston en de drums door Ben Johnston. Zoals het bij een klassieker hoort is de zangpartij voor iedereen op én voor het podium: “I am the mountain, I am the sea!”

‘Mountains’ werd in 2008 als losstaande single uitgebracht en groeide uit tot de grootste hit ooit van Biffy Clyro. Het nummer wordt in 2009, mede door het grote succes, alsnog op het nieuwe album Only Revolutions gezet. ‘Mountains’ was voor het eerst te horen op het Spaanse Electric Festival in 2008 en werd niet veel later ‘The Hottest Record in the World Today’ op BBC Radio 1. In Nederland kent de band minder succes in de hitlijsten. Mountains is ‘slechts’ terug te vinden op nummer 1.795 in de lijst van ondergewaardeerde liedjes: de Snob 2000.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Tijdens de opname van het album Puzzle, overlijdt de moeder – slechts 52 jaar oud – van frontman Simon Neil. Dit inspireerde hem ‘Teeth or Mountains’, zoals het nummer oorspronkelijk heette, te schrijven. In een interview met Scotsman op 29 juni 2008 vertelt Neil: ‘”This song is about life after Puzzle, and trying to build things up after going through a rough time.”
Dit betekent echter niet dat ‘Mountains’ alleen om kommer en kwel draait: ”Out of the worst times I could ever possibly have in my life came the most amazing time with the band. And it made me realize I wanted to marry my girlfriend.”

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Mountains’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!