STEMMEN: Is ‘Pompeii’ van Bastille de beste Set Closer?

http://https://www.youtube.com/watch?v=CjTgZmRi6eQ

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week bekijken we één van de meest aanstekelijke radiohits van de afgelopen jaren. Nog maar even tot Sziget, waar we onze handen in de lucht kunnen gooien bij het optreden van Bastille tijdens ‘Pompeii’.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Pompeii’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]D[/mks_dropcap]aar sta je dan: bezweet, met een schorre keel en kramp in je kuiten. Toch weet je dat er nog één nummer komt waarbij dat allemaal niet meer uitmaakt en je nog een keer he-le-maal losgaat. Daar hoef je in ieder geval niet lang op te wachten, want vanaf de eerste klanken is het meteen raak. Het hele publiek smelt samen en vormt één groot achtergrondkoor: “e-e-oh-e-oh, e-e-oh-e-oh!!!”

‘Pompeii’ is de eerste track van het album Bad Blood en beschrijft twee geliefden die omkomen tijdens de vulkaanuitbarsting in Pompeii in 79 na Christus en daarmee voor altijd samen zullen zijn. ‘Pompeii’ scoort niet alleen in Engeland goed en levert de band een hoop optredens buiten hun thuisland op. Sinsdien is Bastille elke zomer op tour en doen ze daarmee de grootste festivals ter wereld aan. In 2014 stond de band nog op de mainstage van Rock Werchter tijdens een hevige regenbui. Aan het eind van de set werd het ineens droog en konden de poncho’s in de lucht worden gezwaaid. Een allesvernietigende vulkaanuitbarsting mag de festivalpret niet drukken!

[/mks_two_thirds]
[mks_one_third]

bastille

 

Tijdens archeologisch onderzoek werden in Pompeii, onder een dikke aslaag, de afdrukken van mensen gevonden in de poses waarin zij stierven: naast elkaar, wegrennend of juist schuilend. Zelfs verschrikte gezichten zijn zichtbaar. Deze beelden maakten zoveel indruk op frontman Dan Smith, dat hij ‘Pompeii’ schreef: de lyrics vormen een intiem gesprek tussen twee geliefden die naast elkaar sterven. In het nummer wordt niet alleen vastgehouden aan de tekst. De kenmerkende zang “e-e-oh-e-oh” symboliseert het krachtige en dreigende donderen van de vulkaan Vesuvius op de achtergrond.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Pompeii’, heerlijke indiepop of overgewaardeerd radiohitje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!