Stilletjes huilend dansen op ‘Love Will Tear Us Apart’ van New Order

joy divison


In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. New Order stond afgelopen seizoen nog op Rock Werchter maar is bij veel jonge lezers misschien wel onbekend. Laat dat nu juist de reden zijn om even verder te lezen. We hebben hier namelijk te maken met een dinosaurus van de popmuziek en een geschiedenis waaraan zich tot op heden alleen de allergrootsten kunnen meten.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Love Will Tear Us Apart’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]H[/mks_dropcap]oewel hun grootste hit, is ‘Blue Monday’ niet de afsluiter van een festivalset van New Order. Daarvoor duiken we iets verder de geschiedenis in. Eén van de mooiste nummers uit de pophistorie en een eerbetoon aan hun overleden vriend. Een foto van Ian Curtis verschijnt, de rillingen lopen je inmiddels over de rug, mensen bedwingen de tranen, genieten. Forever Joy Division: ‘Love Will Tear Us Apart’.

Nadat frontman Ian Curtis in 1980 zelfmoord pleegt, houdt Joy Division op te bestaan. De overige bandleden gaan echter verder als New Order, inmiddels een van de meest succesvolle bands uit Groot-Britannië en verantwoordelijk voor synth-popklassiekers als ‘True Faith’ en ‘Bizarre Love’. En dan hebben we natuurlijk nog hun grootste hit én meest verkochte 12″ single allertijden: ‘Blue Monday’. In het begin nam New Order volledig afstand van het Joy Division-repertoire. Gelukkig is hier de laatste jaren verandering in gekomen en mogen we tijdens een optreden ook genieten van meesterwerken als ‘Transmission’, ‘She’s Lost Control’ en set closer ‘Love Will Tear Us Apart’.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

joy divison

Joy Division was een invloedrijke band, maar verkocht weinig platen. Toen ‘Love Will Tear Us Apart’ werd uitgebracht in april 1980, haalde het dan ook de hitlijsten niet. Hoewel het nummer een zeer dansbaar ritme kent, is de tekst heel duister. Curtis, die last had van een slechte gezondheid en zijn huwelijk zag stranden, schreef de tekst als cynisch respons op ‘Love Will Keep Us Together’ van The Captain & Tennille. Curtis ging door een diepe depressie waar hij zelf een eind aan maakte in 1980.  Een maand na zijn dood werd de single opnieuw uitgebracht en werd daarmee de eerste en enige hit van Joy Division.[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zegt u het maar: ‘Love Will Tear Us Apart’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!