Jett Rebel: “Ik zie Larry Graham als een goede vriend”

Foto: Kamiel Scholten

Jett Rebel is weer volop aan de bak! Hij bracht dit jaar niet één, maar twee albums uit. De laatste, Don’t Die On Me Now, speelde hij integraal tijdens een verrassingsoptreden op Lowlands. En op 4 februari 2017 keert hij terug naar zijn roots om de grootste show uit zijn carrière te gaan geven in Ahoy Rotterdam. Tijd om even bij te kletsen dus. Wij spraken hem over zijn festivalervaringen, zijn bijzondere vriendschap met Larry Graham en meer.Eerste festival: Bevrijdingsfestival Utrecht

Mijn eerste festival was het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Je gaat er spontaan heen, met
weinig voorbereiding. Dat is op Lowlands en Pinkpop wel anders. Waar het bij veel festivals
om zuipen gaat, heeft Bevrijdingsfestival een betekenis: een dag om bij stil te staan.
Zelfs als de jeugd alleen komt om te feesten, staan ze stil bij vrijheid. Soms zonder het door te hebben.”
.

“Toen ik voor het eerst naar Pinkpop wou, moest ik wel
echt bij mijn ouders smeken om te mogen gaan.
Zij vonden het niet zo’n goed idee.”

Jett’s festival top 3

“Sziget vond ik waanzinnig. We speelden die zomer op 50 tot 60 festivals. En toen kwamen we op Sziget. Een bizarre plek waar je zomaar mensen tegenkomt uit Nederland. Toen zagen we My Baby! Fucking vet! North Sea Jazz heeft ook een speciale plek in mijn hart. Je hebt daar het gevoel dat een zaal vol mensen op je vingers kijkt. Op Lowlands voelt het altijd goed, daar heb ik twee bijzondere shows gedaan.”

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks
Foto: Kamiel Scholten

Backstage ervaring

“Toen Stevie Wonder op drie meter afstand van me voor me stond, moest ik gewoon janken. Daarnaast hebben wij als band altijd food fights en kan ik me herinneren dat we een keer in zo’n containerkleedkamer zaten en die was tot enkelhoogte volgelopen met eten en drank.”

Speciale herinnering

“Op North Sea Jazz heb ik ingevallen voor Chaka Khan. Na de show heb ik haar backstage ontmoet en zei ze: ‘Bedankt voor het redden van mijn show.’ Je ontmoet één van je helden, naar wie je al je hele leven luistert, en het eerste wat ze doet is je bedanken. Hoe vet!”

Jett tipt

“Mijn favoriete artiesten waren in hun hoogtij tijdens de jaren 60 en 70, toen waren ook de beste optredens. Ik ben gecharmeerd door Steve Miller. Als je de kans krijgt om hem live te zien, moet je dat zeker doen. Hij is een enorme held van me, een voorbeeld op zanggebied. Vorige week zei iemand dat mijn stem ergens tussen Stevie Wonder en Steve Miller ligt. Die persoon heb ik geknuffeld.”

Bucketlist

“Het liefst zou ik terug gaan in de tijd om naar Woodstock ’69 te gaan om al mijn helden in
hun gouden tijd te zien. Maar ook festivals zoals Rock Werchter en Glastonbury. Op een bepaalde manier ook Coachella, vooral omdat het een grote naam is. Naar Coachella zou ik echt willen als artiest. Burning Man zou ik sowieso een keer als bezoeker naartoe willen.”

Vriendschap met Larry Graham

“Larry Graham heb ik voor het eerst ontmoet op Pinkpop. Daarna hebben we vaak samen gespeeld.  Toen ik thuiskwam van Pinkpop, lag er toevallig een plaat van hem in mijn kamer en dacht ik: ‘What the fuck, ik heb gewoon met hem gespeeld’. Ik heb hem ook vaak genoeg gevraagd hoe zijn muziek tot stand is gekomen. Best wel bizar. Ik zie hem als een goede vriend en een warm en wijs persoon.”

Over de auteur ✍️

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra