In de Festival Bucketlist verzamelen we festivals die je ergens in je leven bezocht moét hebben. Deze week zetten we het Tauron New Music Festival op de lijst. Deze heeft meerdere malen de titel ‘Best Small European Festival’ gewonnen en is dé ideale plek om de nieuwste muziek te ontdekken.

Tauron New Music Festival vindt plaats in Katowice, in het zuiden van Polen. Hier zie je verspreid over vier dagen en vijf podia de beste nieuwe, onontdekte muziek. Het is niet voor niets dat website The Edge over dit festival zei: “It might be small and young but it is definitely huge in its spirit”.

‘Best Small European Festival’

In de afgelopen zes jaar mocht Tauron New Music vier keer de European Festival Award voor ‘Best Small European Festival’ in ontvangst nemen. Dit was in 2010, 2012, 2014 en 2015. Ze doen er alles aan om deze plek te behouden en met succes. Mensen komen vooral naar Tauron Nowa Muzyka, zoals de naam al doet vermoeden, om iets nieuws te ontdekken. En dat kan! Veel grote namen van nu stonden hier al eerder op het podium, zoals Years & Years, Sohn, Moderat, London Grammar, Jamie Woon, Nils Frahm en Tyler the Creator. De meeste acts komen uit Polen of Engeland, maar ook uit andere delen van de wereld wordt de beste muziek geplukt. Over de vijf podia worden genres als electro, jazz, dance en klassiek verdeeld.

Kun jij ook niet wachten tot de volgende editie van Tauron New Music Festival? Wees er dan snel bij, want dan kun je nog wat euro’s besparen volgende zomer. Er is nu namelijk een ‘special offer’ waarbij je €25,- bespaart op je vierdagenticket. Deze kost nu met korting maar €70,-. Koop dan meteen je campingticket, zodat je verzekerd bent van een slaapplaats. Deze zijn vanaf €10,- te verkrijgen, afhankelijk van hoelang je er wil slapen. Het festival doet ook een aantal aanbevelingen voor de luxepaarden die liever in een ho(s)tel slapen. Als je op tijd bent met het boeken van je vliegtickets hoeft het maar €100,- te kosten voor een retourtje naar Katowice. Vanaf hier neem je de bus naar het centrum (€5,-) en vervolgens de pendelbus naar het festival. Je kunt natuurlijk ook altijd met de auto gaan (circa 1.100 km) of een interrail (€200,-) kopen waarmee je ook andere landen kunt bezoeken.
Totale geschatte kosten (excl. eten en drinken) €200,-

Het is het eerste en enige outdoor festival dat gevestigd is in een gebied van een gesloten industriële koolmijn. Alles is nog intact en bezoekers mogen overal tussendoor lopen. Je ziet dus verschillende industriële gebouwen op het terrein, waaronder het Silesian Museum. Verder is er nog een outdoorstage waarbij het publiek in een kring om het hele podium kan zitten en is er een podium in een kerk gemaakt. Ook het strand met mini bos, parasols en ligstoelen dragen bij aan het sprookjesachtige decor voor dit festival. Kort samengevat is het een bijzondere locatie die vooral in de avond en nacht uitstekend gebruikt wordt en sfeerverhogend werkt. De eerste acts beginnen om 18.00u en het is pas rond 06.00u afgelopen.

De editie van dit jaar is helaas al voorbij, maar 6 t/m 9 juli 2017 kun je alvast in je agenda zetten – dan vindt namelijk de 12e editie plaats. Bekijk hier de aftermovie van vorig jaar zodat je weet wat je kunt verwachten.

De complete Festival Bucketlist

In willekeurige volgorde is dit de complete Festival Bucketlist. Iedere twee weken voegen we een nieuw festival toe.