5 x waarom de shows van Anderson .Paak geniaal zijn

Foto: Matthijs Mantal/Festileaks

Met het festivalseizoen achter de rug is de lijstjestijd aangebroken. Tijd om herinneringen op te halen en nog eens te genieten van al het moois dat afgelopen zomer op de festivalpodia stond. Dus: tijd voor de Festivalacts Top 100. Aangezien er waarschijnlijk honderden kandidaten zijn voor een befaamd plekje in de Top 100, helpt Festileaks je een handje met kiezen. Vandaag halen we herinneringen op met Anderson .Paak & The Free Nationals (Pukkelpop, Lowlands, North Sea Jazz, Pitch). Festileaks presenteert: 5 dingen die briljant waren aan de optredens van deze funky rapper.

1. Swing, swing, swing!

Anderson .Paak Setlist Pukkelpop 2016 2016, The Malibu Tour

Als je na een uurtje Anderson .Paak nog geen lach op je gezicht hebt, ben je wel een hele erge zuurpruim. De setlist van deze Californische rapper bestaat uit enkel en alleen dansbare plaatjes. Of het nou werk van zijn eerste studio-album ‘Venice’ is (ja, onze Anderson leefde ook vóór zijn zes features op Dr.Dre’s comeback-album ‘Compton’ al), of muziek afkomstig van zijn nieuwe album ‘Malibu’; swingen doet het in ieder geval. Het grote hiphop-talent begint zijn festivalshows met een aantal rauwe hiphop-platen van zijn vroegere tijd, waarna hij eigenlijk al vrij snel overstapt zijn nieuwere werk.

De rapper slaat met ‘Malibu’ een zonnige weg in. Een weg die gemaakt is voor festivalweides en levensgenieters. ‘The Season / Carry Me’ is de overstap van de rauwe ouwe Anderson naar de vrolijke herboren .Paak. Eenmaal aangekomen bij zijn nieuwe werk gaat het tempo alleen maar omhoog, totdat zijn funky hiphop het groene gras heeft gevuld met swingende festivalgangers. “White people, I wanna see you dance!”:roept de rapper. Met deze setlist is die missie op Pukkelpop, Lowlands, North Sea Jazz én Pitch in ieder geval hartstikke geslaagd!

2. Funk = back!

Geen bizarre lichtshow, confetti of andere spectaculaire special-effects. Anderson .Paak moet het vooral hebben van zijn uitstraling. De rapper tourt door het festivalland ter ere van zijn tweede studio-album ‘Malibu’. Datzelfde album speelt ook de hoofdrol in zijn show. Op de achtergrond pronkt het artwork van de plaat, dat constant beweegt en verandert. Het mag allemaal niet te veel opvallen, want de grootste ster is Anderson .Paak zelf. De Californiër danst, springt en zingt het hele podium over en straalt enorm veel energie uit. Een brede lach op zijn gezicht, zijn jaren zeventig-look en de swingende band The Free Nationals op de achtergrond zorgen voor de finishing touch. Een optreden van Anderson .Paak klopt gewoon van top tot teen. Funk is back!

3. Anderson .Paak kan alles

Foto: TheRobOng (Flickr)
Foto: TheRobOng (Flickr)

Anderson .Paak & The Free Nationals bestaat eigenlijk uit twee bands: Anderson .Paak en The Free Nationals. De frontman kan namelijk naast rappen en zingen ook nog eens tal van instrumenten bespelen en daar showt hij maar al te graag mee. Anderson springt van de mic naar de drums en van de drums naar zijn keyboard. Twee van de drie combineren is voor deze man ook geen probleem. Anderson verzorgt ongeveer de helft van zijn show zowel de vocals als de drums voor zijn songs. Je zou zeggen dat hij vanaf zijn stoeltje achter het drumstel niet echt kan performen als een swingende frontman, maar ook dat is voor deze alleskunner geen probleem. Anderson .Paak geeft een funky showtje weg. Of dat nou achter een keyboard, een drumstel of midden op het podium is.

4. Afsluiten met een lach en een dans

Ondanks dat Anderson .Paak nog niet echt een megahit heeft gescoord die tientallen miljoenen keren beluisterd is op Spotify, blijkt de rapper wel al te beschikken over een perfecte set-closer: ‘Am I Wrong’. Haal je dansschoenen gauw uit de kast als Anderson deze track aankondigt, want je gaat ouderwets swingen alsof je leven ervan hangt. De song neemt je mee terug in de tijd: een funky beat, smooth backing vocals en een Schoolboy Q die rapt als André 3000 van OutKast. Anderson .Paak doet er nog een schepje bovenop met een drum-solo en een klein stukje van David Bowie’s ‘Let’s Dance’. De festivalzon maakt dit vrolijke spektakel al helemaal compleet. Laten we inderdaad eens flink gaan dansen!

Voor onze rubriek ‘Set-Closers’ zijn we opzoek naar de beste afsluiters. Momenteel is Anderson .Paak’s set-closer nog niet genomineerd, maar daar kan jij verandering in brengen. Vind jij dat Anderson .Paak’s ‘Am I Wrong’ absoluut bij de beste set-closers hoort? Laat het ons dan weten.

5. Everybody loves Anderson .Paak

Niet alleen wij zijn enthousiast over de rapper uit Californië. Ook tal van media zijn lyrisch over Anderson .Paak. Muzieksite 3voor12 plaatste de alleskunner al bovenaan het lijstje met beste optredens op het Amerikaanse SXSW Festival. ‘De protégé van Dr. Dre geeft een kleine twintig shows in een week, en elke keer geeft hij alles. De doorbraak van het festival, die je overal wil en gaat terugzien.’

En gelijk hadden ze. Anderson .Paak viel ook de smaak bij de Europese festivalbazen en tourde deze zomer heel Europa door. Lowlands, Pukkelpop, Roskilde, North Sea Jazz, Reading & Leeds Festival etc. etc. De rapper kwam en overwon. Het regent sterren voor Anderson. Humo (****1/2) vergelijkt hem met Kendrick Lamar en DeMorgen (*****) noemt hem hét hoogtepunt van Pukkelpop 2016. Het AD noemt de funky Amerikaan ‘een wereldster van de toekomst’ en 3voor12 bestempelt hem opnieuw als één van festivalhoogtepunten (van o.a. Pitch, North Sea Jazz als Lowlands). 3FM-dj Roorsmarijn Reijmer: ‘Anderson .Paak is het geluid van je festivalzomer.’

Daarnaast is ook het publiek enthousiast (zie het filmpje hieronder). Het kan eigenlijk niet meer stuk voor de inmiddels dertigjarige rapper. Anderson .Paak gaan we sowieso nog vele festivalzomers terugzien.

Stem op Anderson .Paak & The Free Nationals!

Hebben Anderson .Paak en zijn Free Nationals ook zoveel indruk gemaakt op jou deze festivalzomer? Breng je stem dan uit en zorg dat hij zijn verdiende plekje krijgt in de Festivalacts Top 100!
[mks_button size=”medium” title=”Naar de stempagina” style=”squared” url=”http://stem.festileaks.com” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]