Na een zomer gevuld met onder andere Sziget, Rock Werchter en Coachella spraken wij Marcus Füreder, ook wel bekend als Parov Stelar. We hadden het over zijn live album dat op Pukkelpop 2015 is opgenomen, maar ook over zijn herinneringen aan festivals, zijn remixes en de toekomst.

[one_half]

Parov Stelar tipt Gus Gus en M83

“Gus Gus is één van mijn beste live ervaringen. Deze elektronische act heb ik één keer gezien. Ze namen echt de tijd om de show op te bouwen en namen mensen mee op een reis. Ik heb mijn ogen dicht gedaan om het nog beter te kunnen ervaren. M83 is ook een aanrader, die zag ik dit jaar op Coachella. De liveshow was erg mooi. Ze hadden veel visuals, maar wisten die op een juiste manier in te zetten. Dat vind ik een echte festivalact.”

[/one_half][one_half_last]

Pukkelpop 2015 livealbum

“Ik neem al jaren mijn liveoptredens op, maar bij Pukkelpop waren de opnames perfect. Het optreden was geweldig en de mensen waren zo energiek. We hadden een goed gevoel na de show op Pukkelpop en deden eerder dit jaar ook nog een goede show in Vorst National. Dat jaar was bovendien ons tienjarig jubileum, dus leek het mij een goed moment voor een livealbum. Het reflecteert je werk van de afgelopen jaren.”

[/one_half_last][one_half]

“De remix voor Lady Gaga was een lastige.”

“Samenwerkingen gebeuren vaak zonder dat ze gepland zijn. Wanneer je veel zoekt, focust en plant wordt het nooit zo goed als wanneer je het laat gebeuren. Lady Gaga kwam bijvoorbeeld naar ons toe met de vraag voor een remix, maar ik moet toegeven dat dat een lastige was. Dat kwam doordat ze het compleet in de jazzstijl van de jaren ‘40/’50 live in de studio hadden opgenomen. Het begon in een ander tempo dan dat het eindigde, terwijl ik het liefste werk met 125 bpm. Het was lastig om te voldoen aan de wens van een clubtrack, maar het is gelukt.”

[/one_half][one_half_last]

[/one_half_last][one_half]

Beste festival herinnering

“Ik houd heel erg van festivals en het gevoel van vrijheid dat ze geven. Dit jaar was Coachella echt buitengewoon. Het is moeilijk uit te leggen, maar er hangt een speciale sfeer en het ziet er heel mooi uit. Het staat vol met mensen die honderd procent in de festivalmodus zijn. Achter de schermen waren ze heel strikt, wat minder leuk was. Maar op het podium was het geweldig en dat telt. We waren een redelijk exotische band voor Coachella, maar de mensen waren open-minded en gingen er helemaal in mee. Dat was heel mooi.”

[/one_half][one_half_last]

Bucketlist: Roskilde

“Ik heb veel goede dingen gehoord over Roskilde. In Scandinavië hebben we nog niet veel gespeeld en daar ben ik wel benieuwd naar. Het is zeker één van mijn volgende doelen om daar te staan. Het is zo’n traditioneel en iconisch festival, er hebben al zoveel bands gespeeld. Ik wil dat ook op mijn lijstje hebben staan. Dat is hetzelfde met Coachella en Glastonbury bijvoorbeeld, daar wil je gewoon gespeeld hebben.”

[/one_half_last][one_half]

Toestemming Motown sample

“In het nummer ‘Keep On Dancing’ zit een sample van Marvin Gaye. Ik combineerde per ongeluk de a capella versie van zijn song met een groove die perfect paste. Hier heb ik toestemming voor gevraagd. Dat moet door allerlei familieleden en vrienden goedgekeurd worden, waardoor het ongeveer een jaar duurde voordat iedereen ‘ja’ zei. Daar hebben we wel geluk mee gehad, want rond dezelfde periode deden Robin Thicke en Pharrell Williams dezelfde sample en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.”

[/one_half][one_half_last]

Groter en groter

“Ik vraag mijzelf wel eens af of we nog groter moeten worden in onze show. Op dit moment werken we voor de volle honderd procent. Op een gegeven moment vraag je jezelf af of het nog mogelijk is om te groeien. Ik vind het vooral belangrijk dat het leuk blijft en dat is onze show nu. We zijn nu met zeven mensen op het podium en dat is genoeg. Als ik denk dat er iets veranderd moet worden doe ik dat. Of dat nu aan de visuals of de tracks zijn.”

[/one_half_last][one_half]

“Er zijn al Europese festivals geboekt”

“De tour stopt in december, daarna bedenken we wat het volgende plan is. Ik luister hierbij vooral naar mijn hart. Ik ben al wel bezig met het nieuwe album. Deze is nu voor 99% oké, maar nog niet geschikt om uit te brengen. Ik probeer niet beïnvloed te raken door het publiek, maar de reactie maakt mij wel uit natuurlijk. De liefde van het publiek is belangrijk. Als het publiek het niet leuk vind haal je er geen voldoening uit, dus ik hoop dat ze van de nieuwe muziek houden. Het eerdere werk, zoals Rough Cuts komt niet meer op de setlist. Dat voelt als een stap terug, ik wil iets nieuws brengen. Verder zijn er al een aantal festivals in Europa geboekt voor volgend jaar, maar daar mag ik helaas echt nog niks over zeggen.”

[/one_half][one_half_last]

 (c) Rob Walbers

[/one_half_last]