Dé redenen om voor een festival te kiezen

Bron: Facebook Pukkelpop

In de afgelopen weken is er veel kritiek geleverd op de nieuwe muzikale weg die Pinkpop in 2017 mogelijk in wil slaan. Aan de andere kant wordt het affiche van Rock Werchter ruim 200 dagen voordat de weide toegankelijk is al de hemel in geprezen. Toch is het affiche niet altijd het allerbelangrijkste. Daarom wilden wij van jullie weten: waarom kies jij voor een festival?

Terwijl de geruchtenstroom op volle toeren draait en eerste aankondigingen binnen druppelen, worden de festivalaffiches langzaam maar zeker bij elkaar gepuzzeld. Bij een nieuwe aankondiging heeft haast iedereen zijn oordeel klaar, maar natuurlijk zijn er nog tal andere factoren die invloed hebben op de ultieme ‘festivalexperience’. Door middel van onze FestiTinder keken wij afgelopen week wat voor jullie een festival maakt, of juist breekt.

Veni, vidi, fissa!

Maar liefst 98% van het publiek geeft aan dat een goede sfeer onmisbaar is op een festival. Of het nou gaat om een feestelijke sfeer op of buiten het terrein, we kunnen gewoon niet zonder. Het liefst doen we er nog een zonnedans bij, want het zomerse weer is jullie vierde prioriteit (81%). Net zo feestelijk danst twee derde door een mooi versierde festivalweide.

Meer muziek is meer beter

Muziek is wat een festival maakt, iets waar jullie nog steeds massaal achterstaan. Zo zien we met alle liefde wereldbands op het affiche verschijnen (91%). Niet alleen de wereldartiesten, maar ook de geluidskwaliteit moet in een sublieme staat zijn (89%). Voor enkele festivalgangers misschien overbodig, maar toch geeft 77% van de bezoekers aan graag nieuwe artiesten te ontdekken. Daar tegenover staat dat minder dan de helft (46%) pas de knoop doorhakt bij de aanwezigheid van een sterk randprogramma.

Bier is bier

pinkpopbier

Er is maar weinig waarmee je jouw festivalavontuur liever deelt dan met een biertje, wellicht een in beide handen. Maar wat voor bier, dat maakt ons niet zo veel uit. Slechts 28% geeft aan dat het biermerk het verschil maakt. Nog nét iets wenselijker dan het ‘go-to’ supermarkt biertje is de aanwezigheid van een speciaalbierenkaart, waar 31% maar al te graag de dorst mee lest.

Overbodige luxe

eten
Foto: Lies Gaethofs

Ook 2017 wordt een jaar waarin we nog steeds op de centjes zullen letten. Niet alleen de ticketprijs (76%), maar ook de muntprijs (66%) nemen we graag nog even mee in de begroting. Voor dit geld ziet 77% van de kampeerders graag een goed verzorgde camping terug, die het liefst ook niet al te ver van het festivalterrein af ligt (80%) – hup Sziget! Wat betreft het eten is er sprake van een tweestrijd. Een krappe meerderheid verkiest een culinaire hap boven het vertrouwde festivalfrietje (52%). Slechts een handvol (16%) geeft aan meer te willen neerleggen voor het matras en de eigen douche die een bungalow te bieden heeft. Daarmee is het de minst belangrijke factor die de festivalkeuze beïnvloedt.

De uitslag

[one_third]1. Het sfeertje (98%)
2. Wereldbands op het affiche (91%)
3. De geluidskwaliteit (89%)
4. Zomers weer (81%)
5. Camping op loopafstand (80%)
6. De festivalcamping (77%)
7. Onbekende artiesten ontdekken (77%)
8. De ticketprijs (76%)[/one_third]
[one_third]9. Sanitaire voorzieningen (67%)
10. Aankleding van het terrein (66%)
11. De muntprijs (66%)
12. De bereikbaarheid (63%)
13. Een uitgebreid nachtprogramma (53%)
14. Een culinaire food line-up(52%)
15. Het randprogramma (46%)
16. Een gave eindshow (vuurwerk) (45%))[/one_third]
[one_third_last]17. Het mobiele netwerk (38%)
18. Een speciaalbierenkaart (31%)
19. Het biermerk (28%)
20. Gratis WiFi (28%)
21. Attracties buiten het festivalterrein (23%)
22. Specials voor de early birds (23%)
23.Gelegen buiten de Benelux (19%)
24. Extra bungalow opties (16%)[/one_third_last]
.