Dit jaar staat de 25e editie van Lowlands gepland. Een mooi moment dus om terug te blikken op de mooie en rijke geschiedenis van dit festival! Fris je geheugen op, haal herinneringen op en twijfel niet meer om die Lowlands tickets te scoren!

1. Tickets voor €34! (1993)

Lowlands 1993 programmaboekje
Ja, je leest het goed: in 1993 kost een ticket voor Lowlands 75 gulden, omgerekend slechts €34! Wat je krijgt voor dat geld? Namen als The Smashing Pumpkins, The Breeders, Tool, Rage Against The Machine en Iggy Pop!

2. ‘Charlie’ wordt geboren (1994)


Het bezoekersaantal moet groeien, dus wordt een derde podium geplaatst. Naast de ‘Alpha’ en ‘Bravo’ krijgt Lowlands in 1994 de ‘Charlie’ erbij! Samen vormden deze namen het begin van het NAVO-spellingsalfabet, de leidraad voor de naamgeving van de diverse podia.

3. The Prodigy is boos (1995)
Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!


Een van de natste jaren in de Lowlands-geschiedenis is 1995. Overdag non-stop regen en ’s nachts onweer. De organisatie roept de bezoekers op om zondag al naar huis te gaan. Het slechte weer brengt echter nog meer problemen met zich mee. Zo valt het geluid tijdens het optreden van The Prodigy maar liefst drie keer uit wegens problemen met de stroomvoorziening. De mannen zijn woest, maar zetten toch een knetterende show neer.

4. Sinaasappelschillengevecht! (1996)

Op festivals zie je veel dingen door de lucht vliegen, maar tijdens Lowlands in 1996 wordt er wel met iets bijzonders gegooid. Festivalgangers vinden de grote containers achter de saptent vol met sinaasappelschillen. Het gevolg? Één groot sinaasappelschillengevecht!

5. Lowlands loves Limburg (1997)

Skunk Anansie sluit op zaterdag het hoofdpodium af, maar het feest begint al veel eerder in de Alpha. Zowel Rowwen Hèze als de Heideroosjes zorgen op zaterdag in de late middag en op vroege avond voor een Limburgs feest.

6. De beruchte brug (1998)

Alle Lowlanders kennen hem; de brug over de Spijkweg. In 1998 wordt deze geïntroduceerd zodat het festival de capaciteit kan uitbreiden. Sindsdien staat ie er elk jaar weer. Veel Lowlanders hekelen deze brug; het is een hele klus om de brug over te komen met zoveel drukte én bagage.

7. Nieuwe inrichting (1999)


In 1999 werd het festivalterrein helemaal opnieuw ingericht; Cape Lowlands en Planet Paradise worden geïntroduceerd. De tent Juliet maakt haar debuut als theatertent. Ook het campingterrein gaat op de schop en biedt dit jaar ruimte aan nóg meer festivalbezoekers: in totaal 57.500 slaapplekken.

8. Grote namen in de Charlie (2000)

Jullie kennen Charlie? Je weet wel, de kleine tent Charlie? In 2000 gaven o.a. Coldplay en Sigur Rós een optreden op dat kleine podium. Onvoorstelbaar! Ook onvoorstelbaar waren de felle discussies over de afsluitende headliner. De geboekte act, voor het eerst headliner op Lowlands, zou niet de juiste zijn voor het slot. Maar ondanks alle kritiek, werd Lowlands 2000 magnifiek afgesloten door niemand minder dan… Muse!

9. Een groot feest bij Manu Chao (2001)

Tijdens een regenbui komen allemaal Lowlanders de Alpha binnen en staat hun een spectaculair feest te wachten. Manu Chao breekt de tent af. Velen doen dan ook hun shirt uit en gaan helemaal uit hun dak! Manu Chao gaat in 2017 weer op tour. Tot nu toe zijn alleen festivaldata in Frankrijk bevestigd, maar dat sluit natuurlijk nog niks uit voor Lowlands 2017!

10. Een nieuw tijdperk breekt aan (2002)

Het eerste jaar van Eric van Eerdenburg als festivaldirecteur. Er staat hem een hele klus te wachten aangezien dit een moeilijk jaar was om te programmeren door Engelse concurrentie. Veel Lowlanders vinden het te druk. Niet vreemd met een recordaantal bezoekers van 60.000 man!

11. Drie keer is scheepsrecht (2003)

In 2003 staat Foo Fighters voor de derde keer op Lowlands, maar voor het eerst als headliner. Ze sluiten het festival af met een geweldig optreden zoals we van ze gewend zijn!

12. De introductie van de Silent Disco (2004)

De Silent Disco wordt in 2004 geïntroduceerd op het festivalterrein. Inmiddels kennen we het als hét feest op de donderdagavond.

13. Legen… wait for it… dary (2005)

Deze editie staat bol van de legendarische optredens. Wat te denken van Editors? Frontman Tom Smith heeft meermaals gerefereerd aan het optreden op Lowlands 2005. De band raakte haar eigen apparatuur kwijt op het vliegveld en moet dus spelen met geleende instrumenten. Desondanks geeft Editors een spetterend optreden. Ook Kaiser Chiefs zet een memorabele show neer. Frontman Ricky Wilson scheurde zijn enkelbanden net voor Lowlands en komt dus met krukken op. Dat bevalt hem slecht, want hij gooit ze snel aan de kant om het optreden vervolgens hinkend te geven. Vlak na Kaiser Chiefs, mag Franz Ferdinand de Alpha betreden. Wat dan volgt is wellicht het hoogtepunt van dat jaar, gek-ken-huis!

14. I bet you look good on the muddy hill (2006)

In 2006 zijn de Arctic Monkeys nog broekies, maar ze spelen de Alpha volledig plat. De sfeer is goed en het publiek gaat uit zijn dak. Er zijn zelfs mensen die de helling naast de Alpha gebruiken voor een potje naakt modderglijden!

15. Drukte op donderdagavond (2007)

In 2007 staan de campings 1 t/m 4 – op donderdagavond al – in recordtempo vol. Er blijven echter bezoekers binnenstromen en die worden geadviseerd te wachten bij de hekken van camping 5. Het duurt uren voordat camping 5 open gaat. Velen zetten het op het zuipen en gaan op de hekken zitten. De hekken vallen om, waardoor de beveiliging genoodzaakt is de dringende menigte toe te laten.

16.Hoge pieken, diepe dalen (2008)

Een optreden waar veel Lowlands-veteranen het nog over hebben is die van Sigur Rós op Lowlands 2008. De fantastische show in de tent wordt buiten kracht bijgezet door bliksem. Waar we liever niet aan herinnerd worden is het zwaar teleurstellende optreden van The Sex Pistols. Iedereen hoopt op een goed punkshow, maar helaas bleef deze uit. Zelfs festivaldirecteur Eric van Eerdenburg noemt het ‘bedroevend’.

17. Een man met een bugel krijgt Lowlands stil (2009)

Als het nummer ‘Sorry’ wordt gespeeld, krijgt Colin Benders Lowlands stil. Na het nummer, barst het publiek echter los: er nog wordt lang geklapt en gejuicht voor Kyteman’s Hip Hop Orchestra. Na dit spektakel wordt deze speciale Lowlands-versie van ‘Sorry’ een radiohit.

18. Beestenboel op camping 3 (2010)

Bijzonder bezoek op camping 3. Een hertje wou aan de drukte ontsnappen en zocht een uitweg op donderdagmiddag. Later wordt het diertje gered en ergens anders uitgezet.

19. Introductie van Titty Twister (2011)

In 2011 was het festival in recordtempo uitverkocht: binnen twee uur! Maar het hoogtepunt vond plaats tijdens het festival. Vier jaar lang was het ‘the place to be’ op Lowlands. De ode aan de hardrock gay bar. Voor iedereen die nóóit meer naar huis wil. Juist, de Titty Twister doet haar intrede. Geestelijk vader Joost van Bellen overtreft zichzelf: in de Titty Twister kan alles gebeuren!

20. Watergevecht in de intense hitte (2012)

In 2012 beleeft Lowlands haar heetste editie ooit en de organisatie neemt daarom maatregelen. Er zijn extra watervoorzieningen en bezoekers mogen plastic flessen en waterpistolen meenemen op het festivalterrein. Zelfs de security deelt natte sponzen uit. Voor extra verkoeling wordt er op zondagmiddag bij de Charlie een groot watergevecht georganiseerd. Met 30.000 aanmeldingen op Facebook zou dit hét Lowlands-event worden. Uiteindelijk is er één groot waterspektakel vanaf de Echo tot aan de Alpha.

21. Inchecken op Lowlands (2013)


In 2012 stond Nedap, een fabrikant van intelligente technologische oplossingen, al op het festival met de Marvelous Match Making Machine. In 2013 lukt het Nedap om echt onderdeel te worden van de Lowlands-community door het uitdelen van een een oranje bandje voorzien van een RFID-chip. Mensen checken massaal in bij de oranje palen en worden na het festival getrakteerd op een persoonlijke reportage.

22. Busje komt zo (2014)

Festivalgangers die met de auto naar Lowlands gaan, moeten dit jaar betalen voor een parkeerplaats. Van die opbrengsten financiert het festival speciaal busvervoer vanaf 570 opstapplaatsen in Nederland. Daarmee maakt Lowlands de volgende stap in het verduurzamen van het festival. Tegelijkertijd moet er een einde komen aan de lange files die elk jaar op de wegen naar het festivalterrein staan.

23. Magie in de Heineken (2015)

Tame Impala breekt in 2015 door met hun album ‘Currents’ Maar net voor de grote doorbrak, was de band al geprogrammeerd in de Heineken. Het resultaat: een intieme sfeer, een psychedelische lichtshow en retestrak optreden. Voor velen pure magie en daarom hét hoogtepunt van deze editie.

24. Wie is Michael? (2016)
Lowlands regen
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Geen Lowlands-editie is compleet zonder zoektocht naar Michael! Zijn identiteit bleef jaren lang in mysterie gehuld, maar in 2016 vonden we eindelijk de enige echte Michael!

25. Waar is het feestje? Op Lowlands 2017 is het feestje!

Gefellowciteerd! Lowlands beleeft in 2017 haar 25e editie. Dat het een feest wordt om nooit te vergeten is een zekerheid. De eerste namen zijn al bekendgemaakt en die zijn al om te smullen. Wat te denken van The xx, Editors, Mumford And Sons, Moderat en Elbow? Maar dat is nog lang niet alles. Als we Eric van Eerdenburg mogen geloven, staan er ook nog wat vernieuwingen op stapel. De veldindeling, de soort tenten, maar ook de muzikale richting van het festival worden momenteel geëvalueerd. We kunnen niet wachten. Is het al Lowlands?