In de nieuwe rubriek Beste Festival Anthem zoekt Festileaks samen met jou naar het ultieme festivalnummer. Velen van jullie hebben de afgelopen weken diverse kanshebbers genomineerd. Om zeker te zijn van een eerlijke wedstrijd, hebben we een draw gehouden. Vandaag is het de beurt aan poule E: een duel tussen mannen met gitaren. En één vrouw.

Een nieuwe week, een nieuwe ronde en daarmee loopt de spanning in de competitie steeds meer toe. In de voorrondes wisten ‘Alive’ van Pearl Jam, ‘Du Hast’ van Rammstein, ‘Intro’ van The xx en ‘Red Eyes’ van The War On Drugs zich te plaatsen voor het kampioenschap en door loting nemen ze het tegen elkaar op in poule E.

UPDATE: Zowel Pearl Jam als Rammstein hebben zich gekwalificeerd voor de knock-out fase!

‘Alive’ van Pearl Jam

Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!

‘Alive’ is misschien wel het bekendste nummer van Pearl Jam. In 1991 verscheen het op het debuutalbum Ten en sindsdien is het een echte publieksfavoriet. Gitarist Mike McCready schreef de melodie van het nummer nog voor de band überhaupt bestond. Deze werd vervolgens als demo verspreid werd in de hoop een zanger te vinden. De demo kwam terecht bij Eddie Vedder, die destijds werkzaam was als beveiliger. Hij wist direct wat hij zou gaan zingen. De tekst beschrijft hoe hij ontdekte dat zijn vader niet zijn echte vader was, en dat zijn biologische vader overleden bleek. Gedeelde smart is halve smart en daarom schreeuwen wij dit nummer nu massaal mee!

‘Du Hast’ van Rammstein

Tanzmetal, dat is het genre waaronder de muziek van Rammstein valt. ‘Du Hast’ is een nummer wat volgens vele fans niet mag ontbreken op de setlist. Het nummer werd voor het eerst live opgevoerd in Amsterdam, op 9 april 1997 in de Melkweg. En dat beviel: door de jaren heen werd de performance van Rammstein, en met name van dat specifieke nummer, steeds heftiger. Naast vlammen passeerden ook dildo’s en pijl en boog de revue, terwijl de gitaren hard werden toegetakeld. Wie gaat hier op stemmen? DUUUUUUUUUUUU!

‘Intro’ van The xx

Vergeleken met bovenstaande nummers, is ‘Intro’ van The xx piepjong. Desondanks horen we het op ontzettend veel plekken terug. Denk aan (zakelijke) evenementen, televisiereclames en -shows, maar bijvoorbeeld ook als sample in Rihanna’s ‘Drunk On Love’. Het is dan ook bijna ondenkbaar dat The xx pas aan het begin van hun glansrijke carrière stond toen dit nummer werd uitbracht. ‘Intro’ is – zoals het impliceert – de openingstrack van het debuutalbum van de band. Ironisch genoeg vinden we het nummer vrijwel nooit aan het begin van de setlist. Meestal wordt ‘Intro’ pas halverwege een optreden ingezet en bewijst dan keer op keer dat het – ondanks de titel – op elk moment klopt.

‘Red Eyes’ van The War On Drugs

‘Red Eyes’ is – zoals de titel belooft – een ultieme jankplaat. Het klonk perfect op Down the Rabbit Hole 2015, waar de band zijn allereerste headlineshow speelde. Op zondagavond, toen The War On Drugs het festival afsloot, kleurde de hemel vuurrood, dat volledig paste bij de gitaarklanken van deze Amerikaanse groep. The War On Drugs heeft nog niet veel festivals bezocht en de agenda is nagenoeg leeg. Maar wie weet: als ‘Red Eyes’ zich kroont tot Beste Festival Anthem, zal dat in praktijk ongetwijfeld snel worden bewezen.

Best Festival Anthem op Spotify

Jullie hebben massaal gereageerd op onze oproep tot het nomineren van jouw ultieme festival anthem. We hebben alle nummers die zich geplaatst hebben voor de competitie verzameld in de ultieme festival playlist: Festileaks’ Festival Anthems. Abonneer je nu op deze playlist en blijf op de hoogte van het verloop van deze competitie!

Poule-overzicht

festival anthem poule indeling a-h

festival anthem poule indeling i-p

Benieuwd of jouw nominatie heeft weten door te breken naar de poule-fase? Check hierboven alle deelnemers aan de competitie. Volgende week staan we voor de moeilijke keuze tussen Simian ft. Justice, Two Door Cinema Club, De Staat en Typhoon. Weet jij al op wie je gaat stemmen?