Glastonbury bestaat sinds 1970 en is uitgegroeid tot één van de meest kenmerkende, grootste en iconische festivals van de wereld. Je wordt natuurlijk niet zomaar iconisch, en daarom nemen we je graag mee langs 12 onvergetelijke momenten uit de Glasto-history. 

1. Geboorte van een sprookje (1970)

De eerste editie van Glastonbury is in 1970 een feit! Dan heet het overigens nog Pilton Festival. Festivaloprichter Michael Eavis is na het zien van Led Zeppelin zo geïnspireerd dat hij een eigen evenement bedenkt. Op de eerste editie kwamen zo’n 1.500 bezoekers af, die allemaal een pond entree betaalden. Kreeg je een gratis glas melk bij. True story.

2. Impromptu Festival (1978)

Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!

glastonbury 1978 piramid stage

In 1978 is wel een hele bijzondere editie van Glastonbury. Ondanks er niks was georganiseerd besloten 500 reizigers tóch naar de festivalweide af te reizen. De organisatie regelt last-minute een geïmproviseerd podium en haalt stroom uit een gestrande caravan. De editie draagt dan ook met recht de naam ‘kleinste Glastonbury ooit’.

3. The Trouser Thieves (1987)

In 1987 kreeg zakkenrollen een nieuwe betekenis. Want waarom alleen een zak legen als je ook gewoon de hele broek kan jatten? Midden in de nacht slaan de beruchte broekendieven toe. Dat leverde vooral de dag erna een bijzondere aanblik op, toen festivalgangers in hun ondergoed rondliepen over het terrein.

4. Not so Happy Mondays (1990)

De Happy Mondays namen in 1990 een nogal creatieve crew mee. De roadies hadden dozen vol zelfgemaakte backstagepasjes meegenomen om deze voor een slordige 20.000 pond te verkopen. Een chaos achter de schermen kon niet uitblijven, de politie arresteert ruim 300 mensen. Het festival blijft achter met 50.000 pond schade. Het optreden zelf? Dat was gelukkig wel een succes.

5. Bloot de modder in (1992)

glastonbury 1992 mud

Wellicht een van de meest iconische festivalkiekjes. Met de hippie-gedachten in het achterhoofd duikt een tiental bezoekers de modder in.. naakt! Het geknuffel op klaarlichte dag valt bij sommige bezoekers goed in de smaak, waarna de groep zich één voor één uitbreid tot een liefdevolle bedoeling.

6. Start van elektronisch festivaltijdperk (1994)

Het optreden van Orbital in 1994 zal voor elke elektronische act moeilijk te overtreffen zijn. De Britse act zet dansmuziek eigenhandig op de festivalagenda. Na jaren van populariteit in de underground heeft de rave eindelijk de weg gevonden naar de grote podia.

7. Euforisch Radiohead (1997)

‘Door weer en wind’, moet het motto van Radiohead zijn geweest. Ondank het slechte weer geeft de band een weergaloos optreden. Festivaldirecteur Michael Eavis noemt het zelfs eens van de meest inspirerende optredens uit het bestaan van Glastonbury.

8. Dringen voor David Bowie (2000)

Voor de 30e verjaardag van Glasto wist de organisatie niemand minder dan David Bowie te strikken. En een run op de kaartjes, werd vooral een run zónder kaartjes. Mensen zonder ticket banen zich een weg over, langs en onder de dranghekken door, tot de heleboel het begeeft.

9. Boete voor McCartney (2004)

Wat een badass is die Paul McCartney toch. In 2004 moeten ze de ex-Beatle van het podium trekken omdat ‘ie een uur langer dan gepland doorspeelt. Dat moet hij bekopen met een boete van 1.000 pond, eentje die schril afsteekt bij de 175.000 pond royalties die hij ontvangt.

10. Jay-Z trapt set af met Wonderwall (2008)

Niet iedereen was even blij met Jay-Z als headliner. Voor het eerst in jaren is het festival niet uitverkocht. Ook Oasis-frontman Noel Gallagher laat weer eens van zich horen, hij noemt het ‘ongekend’ dat de rapper headliner is op Glastonbury. De man van Beyoncé ziet er de humor wel van in, en begint zijn set gewoon met een cover van ‘Wonderwall’. 99 problems but Noel ain’t one..

11. Reünie Blur (2009)

Het festival kent een enorm repertoire aan memorabele optredens. Zo ook de reünie van Blur in 2009. In plaats van fashionably late, zijn de mannen gewoon fashionably early, en thank god for that! Zanger Damon Albarn heeft moeite de tranen te bedwingen, waarna ze tijdens ‘To The End’ van zijn wangen afrollen. Men fluistert dat niemand het die avond droog heeft gehouden.

12. Happy Birthday met Stevie Wonder (2010)

Hoe kan je een verjaardag beter vieren dan met Stevie Wonder? Voor de 40e editie haalde Eavis de hitmachine naar Glasto. Wonder is niet te beroerd om het festival in het zonnetje te zetten en zingt samen met een uitzinnige menigte ‘Happy Birthday’. Dat moment werd zo legendarisch dat het moeiteloos past in het rijtje verjaardagswensen à la Marilyn Monroe.