In de FestiTinder van afgelopen week vroegen we naar jouw reiservaringen. Ga jij de hele wereld af voor een festival, of blijf je liever dicht bij huis? Vandaag presenteren we de uitslag: dit zijn jullie favoriete festivallanden!

Op een festival schuif je jezelf even aan de kant; je waant je in een andere wereld. Samen met de mensen om je heen hang je de slingers op en maak je er een onvergetelijk feest van. De kracht van een festival zit hem dan ook in het verbinden van bezoekers. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt, iedereen doet mee. Verschillen worden tijdens een festival juist interessant. Die sfeer proef je misschien wel het beste als je in het buitenland zelf de vreemde eend in de bijt bent.

Oost, west, thuis best

Best Kept Secret voetbal
Foto: Chris Stessens

We zoeken ons heil het liefst dicht bij huis. 75% van alle Tinderaars geeft aan wel eens een festival te hebben meegepikt in eigen land. Daarmee is Nederland – niet geheel verrassend – festivalland nummer één. We hebben het ook bijzonder goed voor elkaar. Er zijn maar weinig landen waar het festival aanbod zó groot en divers is als in Nederland. Ook onze zuiderburen scoren goed. Voor 60% van de stemmers was België ooit the place to be. Ons andere buurland, Duitsland, is met 28% al een stuk minder geliefd.

Amsterdam aan de Donau

Hoewel wij als Nederlanders relatief veel reizen, lijken festivals in het buitenland nog niet vaak onze eindbestemming. Hongarije dankt haar vierde plaats (25%) natuurlijk vooral aan Sziget, waar je je door de vele aanwezige landgenoten soms in Klein Holland waant. We lijken minder fan van locaties waar we minder ‘medelanders’ treffen. Het Verenigd Koninkrijk (16%), Spanje (14%) en Frankrijk (13%) volgen dan ook op gepaste afstand.

Ontdek je plekje

Uit de uitslag mogen we concluderen dat er nog genoeg festivallanden over zijn om te ontdekken; zowel dicht bij huis als verder weg. Wat te denken van Portugal (8%), met grote festivals als NOS Alive of NOS Primavera Sound? Of Luxemburg, dat met 5% erg laag scoort, maar met Rock A Field ook een festival van naam heeft? Voor velen blijven Australië (5%) en Brazilië (3%) exotische bestemmingen om van te dromen.

De volledige uitslag

1. Nederland (75%)
2. België (60%)
3. Duitsland (28%)
4. Hongarije (25%)
5. Verenigd Koninkrijk (16%)
6. Spanje (14%)
7. Frankrijk (13%)
8. Portugal (8%)
9. Verenigde Staten (7%)
10. Zwitserland (5%)
11. Denemarken (5%)
12. Australië (5%)
13. Oostenrijk (5%)
14. Luxemburg (5%)
15. Polen (4%)
16. Italië (4%)
17. Brazilië (3%)

De Festival Bucketlist

Ben je op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming? Hou dan onze rubriek De Festival Bucketlist in de gaten! We bespreken elk week een festival in binnen- en buitenland dat je ooit bezocht móet hebben. Wie weet verpand jij je hart aan het festival van je dromen.

DELEN
Boy
Chef Formatredactie en trots lid van de Festileaks Feestcommissie. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Student Human-Technology Interaction in Eindhoven en slager bij de lokale supermarkt. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de carnaval van toeten noch blazen.