Na 20 jaar Zwarte Cross zouden we boekwerken kunnen uitbrengen over het festival. We zijn namelijk veel legendarische beelden en goede verhalen rijk door het motorcross festival in Lichtenvoorde. Wij zetten de mooiste momenten op een rij. 

1. De eerste zwarte cross (1997)

De mannen van Jovink en de Voederbietels hadden een top idee: een klein crossbaantje maken en een goed feest bouwen. De eerste Zwarte Cross valt qua capaciteit in het niet met de Zwarte Cross van tegenwoordig. 1000 bezoekers en 150 crossers vulden het weiland van Teunis en Ans, een aantal wat het jaar daarop al verviervoudigd zou zijn. Wat de gang van zaken betreft, leek de eerste Zwarte Cross wél op wat je nu aantreft: motoren en veel bier. Je had erbij moeten zijn.

2. Brommerkiekbal (1999)

Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!

In 1999 verhuisde de Zwarte Cross naar Halle. Ook werd er een bijzonder evenement toegevoegd aan het festival: het Brommerkiekbal, een grote feesttent met livemuziek en een verrassingsoptreden van Jovink. Onder het motto “eigen negers eerst” waren de Jovinks geschminkt als pikzwarte vrolijke bosjesmannen.

3. De eerste camping (2001)

In 2001 werd Zwarte Cross groots. Het festival werd namelijk voor het eerst een heel weekend georganiseerd, inclusief camping! Met meer dan 30.000 bezoekers mocht Zwarte Cross zich uitroepen tot het grootste festival van Oost-Nederland met bovendien de grootste motorcross van West-Europa.

4. Jovink’s zelfgemaakte motorlooping (2001)

Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Het was een wereldwijde primeur: Jovink en de Voederbietels, de geestelijk vaders van het festival, bouwden hun eigen motorlooping. Het eerste jaar was de looping nog niet zo’n groot succes: geen enkele bestuurder wist het rondje te voltooien en iedereen kletterde naar beneden. Pas in het tweede jaar dat de looping op het festival stond, slaagde iemand er in om de ronde te volbrengen.

5. Verhuizing naar Lichtenvoorde (2006)

Foto: Kamiel Scholten

Ook het terrein in Halle bleek te klein voor alle geïnteresseerden. Zodoende pakte het festival in 2006 nogmaals de koffers en werd er uitgeweken naar Lichtenvoorde. Dat was de juiste beslissing, het festival verwelkomde maar liefst 78.000 bezoekers.

6. Iedereen gratis naar binnen op vrijdag (2008)

De organisatie van de Zwarte Cross dacht een mooie actie te hebben bedacht. Op vertoon van een buitenlands paspoort mochten allochtone bezoekers gratis naar binnen. Dat schoot bij Hollanders in het verkeerde keelgat. Zwarte Cross ging slim om met de kritiek. Ze besloten dat de vrijdag gratis was voor iedereen. Het resultaat? Een nieuw bezoekers record: ruim 100.000 mensen bezochten dat jaar de weide in Lichtenvoorde.

7. ‘Welke kleur tractor hedde gij?!’ (2008)

Als er één filmpje in dit artikel is dat je gezien moet hebben, is het deze. Ineens was hij daar: dé internetgekkie van de Zwarte Cross. Hij legt ons even haarfijn uit waar het festival nou écht om draait.

8. Stuntweide en een wereldrecord (2009)

In 2009 introduceerde de Zwarte Cross een stuntweide, en hoe kon die beter worden ingewijd dan met een gestoorde stunt? Aan Johan Vervoort de eer om de hoogte motorsprong ooit te maken. En hoe, Vervoort wilde het record verdubbelen. De opbouw van een toren van 70 meter duurde weken, maar het bleek niet voor niks. Johan scheurde van de toren af en trok zijn parachute open, terwijl zijn motor op de grond uiteenspatte.

9. Een zwart randje door een orkaan (2010)

2010 ging voor de Zwarte Cross de geschiedenis in als een rampenjaar. Een orkaan die tijdens de opbouw van het festival over het terrein woedde, kostte het leven van een medewerker. De tenten, die bestendig zouden zijn tegen windkracht 12, vlogen de lucht in. Het terrein was een puinzooi, gelukkig kon de organisatie rekenen op hulp vanuit alle hoeken en gaten. Door de inzet van het productieteam en buurtbewoners kon het feest gewoon doorgaan.

10. De geboorte van Nozemoil (2012)

Het authentieke drankje van de Zwarte Cross viert dit jaar pas zijn vijfde verjaardag. Hoe we het zo lang zonder de unieke Nozemoil hebben kunnen volhouden? Geen flauw idee, maar waarschijnlijk met liters bier. Hoe dan ook was Nozemoil een flinke aanwinst voor het festival, want je weet hoe het gezegde gaat: ‘Zonder smering loopt alles naar de tering!’

11. Naakt rennen voor vrijheid (2013)

De Naked Run For Freedom. Het was één grote middelvinger naar de Russische regering, in de vorm van 450 naakte, rennende bezoekers. Het startschot werd gegeven door één van de leden van Pussy Riot, de Russische band die eerder dat jaar achter de tralies werd gezet vanwege een provocerend optreden in een kerk.

12. Stiletto race (2015)

In 2015 vond de eerste women only crossrace plaats: de Stiletto-race. Om te laten zien dat de wereld van motorcross niet perse gedomineerd hoeft te worden door mannen, gingen tijdens deze race enkel vrouwen de baan op. Sierlijke wagens en bruut motorgeweld inbegrepen.

13. Zwarte Cross lied (2016)

Voor de 20e editie mag je best wat meer uit de kast trekken, zo dacht ook Jovink. Speciaal voor deze jubileumeditie ging Jovink de studio in om een jubileumnummer te schrijven. Klinkt zo.

Zwarte Cross 2017

Ook dit jaar brullen de motoren én speakers in Lichtenvoorde en wel op 13 tot en met 16 juli. Er zijn alleen nog tickets beschikbaar voor de vrijdag van het festival. Bovengenoemde namen voegen zich bij onder meer Wolfmother, Racoon en Golden Earring. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over dit mooie festival? Check dan ook onze programmapagina van het festival. Zoek je naar de ultieme voorbereiding? Abonneer je dan op onze Spotify-afspeellijst!

Zwarte Cross werd afgelopen jaar uitgeroepen tot winnaar van een Festileaks Festival Award in de categorie ‘sfeer’. Vele festivalgangers komen van ver om dit feestje een keer in het echt mee te maken. Er zijn motoren, muziek en bierdouches, of anders gezegd: Hollandse gezelligheid. Een terechte winnaar dus.