Pukkelpop kent een aantal duistere maar vooral veel zonnige memorabele momenten. Zo stond Nirvana als beginnend bandje op het podium en kwam Major Lazer opdraven als vervanger van Neil Young, om maar even wat te noemen. Wij hebben de 20 meest indrukwekkende momenten voor je op een rijtje gezet.

1. Hoera! Pukkelpop is geboren (1985)

Chokri (festivaldirecteur, red.) en zijn verenging Humanistische Jongeren Leopoldsburg (HJ) richten Pukkelpop op. De naam van het festival hoefden ze niet ver te zoeken, ze vernoemden het gewoon naar het bestaande clubhuis: De Pukkel.

2. We slaan een jaartje over (1989)
Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!


Foutje, bedankt! New Order en en The Sugarcubes zijn allebei al vastgelegd voor Pukkelpop 1989, maar niet op de dag dat het festival gaat plaatsvinden. Pukkelpop besluit daarom maar de hele editie te schrappen. Ach, dat kan de beste overkomen!

3. Who the f*ck is Nirvana? (1991)

Limbomaniacs, de kleinste naam op het affiche van Pukkelpop 1991, moet haar optreden cancelen. Maar goed ook, want de vervanger is het tot dan toe onbekende Nirvana. Later dat jaar zou de band het legendarische album Nevermind uitbrengen. De rest is geschiedenis…

4. Verhuizing naar de Kempische Steenweg (1992)

Homer Simpson GIF - Find & Share on GIPHY

Na veel verschillende locaties verhuist Pukkelpop naar het huidige terrein aan de Kempische Steenweg. Daarvoor werd het festival georganiseerd bij de plaatselijke voetbalclub, een vliegveld en zelfs op een kinderboerderij.

5. Méér podia! (1993) Méér dagen! (1995)

Een jaar na de laatste verhuizing gaat Pukkelpop direct voor uitbreiding. In 1993 en 1994 met meer podia (eerst de Marquee, een jaar later de Dance Hall). In 1995 verdubbelt Pukkelpop de duur van het festival van één naar twee dagen. Inmiddels telt het festival tien podia en vier dagen.

6. Foo Fighters goes Europese festivals (1995)

Na zijn bizarre avontuur met Nirvana start Dave Grohl een nieuwe band: Foo Fighters. Hun eerste Europese festivaltour ooit begon in Hasselt. De Foo’s stonden op de gloednieuwe tweede dag van Pukkelpop als subheadliner voor Neil Young.

7. Neil Young & The ‘Pearl Jam’ Horses (1995)

Tja, dan boek je Neil Young, krijg je gratis Pearl Jam erbij. Koopje! De muzikant had zijn vrienden van Pearl Jam meegenomen als zijn band. Weliswaar zonder Eddie Vedder, die tot op de dag van vandaag nog nooit op Pukkelpop stond.

8. Coldplay onderaan het affiche (2000)

Ergens onderaan het affiche van Pukkelpop 2000 vinden we Coldplay. De band staat geboekt met enkel en alleen debuutalbum Parachutes op zak, dat dan pas een maand oud is. Twee jaar later scoort de band een grote hit met ‘Clocks’.

9. Amy Winehouse voor de Rehab (2004)

Voor de rehab, maar ook voor haar grootste hit ‘Rehab’. De unieke zangeres staat in de kleinste letterjes, tussen namen als Triggerfinger, Floggin Molly, Kings Of Leon en Bloc Party.

10. Robots nemen Pukkelpop over (2006)

Eén van de meest exclusieve acts van de afgelopen twintig jaar staat op Pukkelpop. Met hun grote lichtgevende piramide zette ze de weide op hun kop. Ben jij er bij geweest? Dan zullen velen jaloers op je zijn!

11. Surprise! Dave Grohl, enzovoort.. (2009)

Surprise MF

In 2009 viert Pukkelpop haar 25e jubileum. Als verrassing staat een ‘surprise-act’ op het affiche. Daarover wordt veel gespeculeerd: Muse? Milk Inc.? Evil Superstars? Nee, niemand minder dan Them Crooked Vultures. Wie? Nou, de supergroep van Foo Fighters’ Dave Grohl, Led Zeppelin-bassist John Paul Jones en Josh Homme van Queens Of The Stone Age. Le-gen-darisch.

12. Uitverkocht! (2009)

Uitverkocht GIF

Na 25 jaar is Pukkelpop voor het eerst uitverkocht. 180.000 unieke bezoekers bezochten het festival, meteen een record. Geluk zijn er wel nog kaarten voor de komende editie. Die koop je trouwens hier.

13. Een sprong in het diepe (2009)

Tja, er hangen niet voor niets bordjes met ‘No Stagediving’ bij het podium. Tijdens een optreden van Faith No More besluit een geluidsman toch een poging te wagen. Helaas mist hij de mensenmassa en knalt hij zo op de stenen vloer. Actie vanaf 2:25!

14. The xx als puppies (2010)

The xx

Dit jaar pronken ze als headliners bovenaan het affiche van Pukkelpop, maar ook dit trio begon ooit klein aan haar Pukkelpop-carrière. In 2010 stond The xx in de Marquee. De band kreeg direct lovende recensies: een dikke vier en een halve ster van HUMO.

15. Duistere tijden… (2010)

Pukkelpop 2010 had een zwart randje. De geluidsman van Black Rebel Motorcycle Club overleed aan een hartaanval. Maar dat was helaas niet alles. Charles Haddon, zanger van Où Est Le Swimming Pool?, beroofde zichzelf van het leven op de parkeerplaats. Hierboven beelden van zijn laatste optreden.

16. De verschrikkelijke storm (2011)


2011 is een rampjaar voor Pukkelpop. Op de eerste dag trekt een vreselijke storm over het terrein. Eén van de tenten zakt in elkaar. Vijf mensen komen daarbij om het leven, meer dan honderd raken gewond. De editie – met o.a. Foo Fighters en Eminem – wordt gecanceld.

17. Pukkelpop rouwt met Foo Fighters (2012)


Een van de mooiste concerten in de Pukkelpop-geschiedenis is die van Foo Fighters in 2012. De band stond zich een jaar eerder tijdens de storm voor te bereiden op hun headline-show. Een jaar later rouwt de band met het publiek om de verloren levens. Een traan, een lach en de Foo Fighters. Mooier dan dit wordt het niet.

18. Neil Young ingeruild voor Major Lazer (2013)

In 2013 komt Neil Young terug naar Pukkelpop. Dit keer niet met Pearl Jam, maar met zijn Crazy Horse band. Maar helaas moet Young vier dagen voor het festival cancelen. Want zijn bandleden zijn betrokken geweest bij een auto-ongeluk. Nou ja, dan maar een groot feestje met Major Lazer. De vervanger van Neil Young laat de Hasseltse weide ontploffen.

19. Hoera! Pukkelpop 30 jaar (2015)

Pukkelpop bestaat 30 jaar. En dat moet gevierd worden. De festivalpoorten openen een dag eerder voor een grote pre-party met niet één maar drie stages, waarbij de beats van 2manydj’s en Tiga het feestelijke decor vormen.

20. Het begon allemaal met… (2015)


The Neon Judgement! Zij waren de eerste band ooit op het festival en krijgen ter ere van het 30e jubileum opnieuw het podium aangeboden. De cirkel is dus rond.