Chef’Special wordt tegenwoordig groots geserveerd. Waar de band bijna 10 jaar geleden begon met optredens in kleine zaaltjes, staan ze na de zomer in een volle Ziggo Dome. Met een hele hoop festivals achter de rug en ook nog een hoop voor de boeg, vertelt frontman Joshua Nolet over hun eerste optreden op Pinkpop, het nieuwe album en natuurlijk de aanstaande show in de Ziggo Dome. 

Jullie hebben net het nieuwe album Amigo uit. Hoe wordt ‘ie ontvangen?

‘Het wordt goed ontvangen. Bij de release in Patronaat was de plaat pas een paar dagen uit, en de hele zaal kon alle nummers al meezingen. Dat geeft een hoop vertrouwen. Het is een typisch Chef’Special album, omdat het een hoop kanten opgaat. Hiphop, maar ook akoestisch, bij bijvoorbeeld ‘Nicotine’. Amigo is echt een studioalbum, met veel nadruk op de tekst. We hebben een hele nieuwe sound gemaakt.’

Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!


Jullie nemen het album mee naar de festivals deze zomer, waaronder Pinkpop. Hebben jullie er zin in?

‘We hebben onwijs veel zin in Pinkpop. Het is de derde keer dat we in Landgraaf staan. Wanneer je zo’n show doet wil je dat ook mensen achterin alles meekrijgen. We gaan het dus iets groter aanpakken dan voorheen, met een gigantisch ledscherm. Bij onze nummers gaan we kleine geanimeerde verhaaltjes uitvergroten.’

Hoe kijken jullie terug op de eerste keer Pinkpop?

‘Toen stonden we in de tent, en het ging helemaal los. Dat is wel wat makkelijker, want een tent is een beetje afgebakend. Er ging wel iets fout tijdens die show. We hadden een dubstep track gemaakt met een hele lage bas. Zo laag dat de computer crashte en het niet meer deed. Ik moest echt een knop in mijn hoofd omzetten. Het publiek had uiteindelijk helemaal niets door.’

En nu dus de derde show. Is dat anders dan voorheen?

‘De release van het album en Pinkpop zitten nu vrij dicht bij elkaar. De laatste keer was onze plaat al even uit, waardoor tracks als ‘In Your Arms’ op een hoogtepunt waren. Nu is het de truc om te zorgen dat de mensen die de nieuwe nummers nog niet kennen ze ook meekrijgen.’

Zijn er ook nog andere festivals waar jullie het warm van krijgen?

‘Sziget is zó gaaf. Daar hangt echt de ultieme festivalsfeer. Tijdens onze show waren mensen aan het crowdsurfen, er ging zelfs iemand in een rolstoel over het publiek! Iedereen was keihard aan het feesten, dat is waar je het voor doet. Ook Lowlands is bijzonder. Dat was ons eerste grote festival. ‘Nu zijn we rocksterren,’ dacht ik toen.’

Blijven er eigenlijk nog wel festivals over op de bucketlist?

 ‘Vooral in Amerika, zoals Lollapalooza en Coachella. Op Sziget komen veel Nederlanders, waardoor we sneller geboekt worden. Gelukkig worden we ook gevraagd voor buitenlandse festivals waar minder Nederlanders komen. Ik merk dat we mensen aan het bereiken zijn in het buitenland, dat voelt heel tof. Het heeft echt tijd nodig. Wij moeten ons vooral live bewijzen. Dat is niet erg, zo blijven we ook langer relevant.’

Chef'Special
Chef’Special, @Kamiel Scholten Fotografie

Staan jullie eigenlijk liever op een festival of in een zaal?

‘Beide is vet. Op festivals is het leuke dat ook mensen komen die geen fan zijn. De uitdaging is om die dan over te halen. En in de buitenlucht spelen is ook niet verkeerd. Het fijne aan clubshows is dan weer dat je de hele productie zelf maakt. Iedereen komt ook speciaal voor jou, ze zijn allemaal meteen on board.’

En van de festivalweides naar de Ziggo Dome. Zijn jullie er al klaar voor?

‘Het wordt ongetwijfeld de vetste Chef’Special show ooit. Alles wat je tof aan ons vindt gaan we doen. We zijn bezig om elk nummer een mooi plekje op de setlist te geven. Mijn doel is om iedereen op de eerste en de tweede ring ook te laten bouncen. De band heeft altijd tegen elkaar gezegd dat we de wereld gingen veroveren. Dat we nu de Ziggo Dome doen en in Amerika zijn geweest had ik niet verwacht. Je moet ook geloven om iets waar te kunnen maken.’

Chef’Special is de komende maanden op veel festivals te vinden, waaronder Paaspop, 3FM Awards, Pinkpop en Indian Summer. Ook zijn er nog kaarten te krijgen voor de show in de Ziggo Dome.