In De Festival Bucketlist presenteren we – in willekeurige volgorde – de 100 festivals die je als festivalliefhebber echt een keer bezocht móet hebben in je leven. Het zijn festivals die opvallen vanwege de ijzersterke line-up, de legendarische sfeer of de schitterende locatie. Iedere week voegen we er één toe en deze keer is het de beurt aan Mawazine in Rabat. 

Mawazine Festival in het kort:

  • Rabat, Marokko
  • 12 mei – 20 mei
  • Specialiteit: wereldmuziek
  • Wereldmuziek, pop
  • 2017: Wiz Khalifa, DJ Snake, Ellie Goulding
  • Gratis toegang of frontrow tickets per podium vanaf €9,- tot €111,-

Sinds 2001 is Mawazine hét festival van Rabat, ontstaan uit de wens om het imago van de stad te verbeteren. Missie geslaagd. Jaarlijks komen bijna twee miljoen (!) mensen bij elkaar, natuurlijk de locals, de notoire festivalgangers en een horde toeristen. Het evenement duurt acht dagen en host zowel nationale als internationale acts, waaronder Wiz Khalifa en DJ Snake. Het mooiste van dit alles? Het kost dus he-le-maal niks. Ja, tenzij je vooraan wilt staan. Maar zelfs dat kost je slechts een tientje.

Het affiche

Niet alleen bekende wereldsterren als Ellie Goulding en Wiz Khalifa reizen dit jaar naar Rabat. Ook de Marokkaanse diva Latifa Raafat, Syrische sensatie Hussein El Deek en Afrikaanse rapper MHD shinen op het affiche. Samen goed voor honderden miljoenen views op YouTube. Aan variatie dus geen gebrek.

De locatie

@wyclefjean 😍 le 🇲🇦 / #mawazine2016 #mawazine #Rabat #Morocco #wyclef #wyclefjean by @wisemanshooting

Een bericht gedeeld door Festival Mawazine (@mawazine) op


Alle podia van Mawazine zijn verspreid over de hele stad, waardoor je veel van Rabat kunt zien. Zowel in het centrum zijn buitenpodia als binnenpodia in theaters. Toch zou je door de festivaldrukte bijna vergeten dat er nog veel meer te bewonderen valt. Je kunt je prima terugtrekken en op pad gaan om cultuur op te snuiven. Zo kun je één van de mooiste moskees ter wereld bezoeken, naemlijk Hassan’s Toren. Deze werd in 1195 gebouwd en moest de grooste moskee ter wereld worden. Helaas is de bouw door het overlijden van Kalief Yaqub al-Mansur nooit afgemaakt, maar desondanks is het een prachtige toren met tuinen eromheen. Je kunt daarna direct door naar het moderne mausoleum van Koning Mohammed V. Dit is een historisch gebouw, bedekt in prachtige tegelwerken waardoor het een rustige maar sfeervolle stemming geeft. Het gaafste is dat je snel weer in het centrum van Rabat bent, waardoor je prima meer hotspots kunt bezoeken maar toch ook makkelijk terug kunt naar het festival.

De Festival Bucketlist

In De Festival Bucketlist presenteren we – in willekeurige volgorde – de 100 festivals die je als festivalliefhebber echt een keer bezocht móet hebben in je leven. Iedere week voegen we er één toe die opvalt vanwege de ijzersterke line-up, de legendarische sfeer of het goede verhaal. Heb je ook een goede toevoeging aan de Bucketlist? Plaats dan een comment onder dit bericht!