15 mei 1978: Thin Lizzy en Journey slopen opnamewagens op Pinkpop

Precies 39 jaar geleden vond Pinkpop 1978 plaats. Onder andere Thin Lizzy en Journey stonden op het eendaagse festival. Het waren niet de bandleden, maar de managers, die de show stalen. Op een nogal gewelddadige manier.

Journey speelde ronde etenstijd slechts een uurtje. Hun manager, Herbie Herbert, kreeg tijdens het optreden mot met de organisatie. Hij vond dat de kwaliteit van het geluid op het podium niet goed genoeg was. De opnames die de KRO van het optreden gemaakt had, ontvreemde hij. Herbert trok zonder pardon de deur van de opnamewagen open, rukte de banden uit de recorder en sloopte ze.

Thin Lizzy

Thin Lizzy was na Journey aan de beurt. Hun manager ging een stapje verder, want hij wilde helemaal geen beelden. Tijdens het optreden kreeg hij het vermoeden dat de NOS tóch aan het opnemen was. Hierop bestormde hij de zendwagen met een moker. Net op tijd werd hij tegengehouden. Na een uitgebreide zoektocht in de wagen moest hij toegeven dat hij zich misschien toch vergist had.

Regen maakt vandalist

Niet alleen de managers hadden losse handjes. Pinkpop had in 1978 te maken met een torenhoog aantal vernielingen. Bezoekers gingen massaal op de vuist met parkeermeters, brievenbussen en tuinhekken. De reden? Volgens de politie kwam het door het slechte weer. ‘Onze ervaring in de afgelopen jaren is dat de Pinkpopgangers bij warm weer minder vernielen omdat ze dan kennelijk lomer zijn’, liet oom agent weten.

Naast Thin Lizzy en Journey stonden Partner, Mother’s Finest, Robert Gordon & Link Wray, Jonathan Richman & The Modern Lovers en Graham Parker & The Rumour op het programma. Jan Smeets liet zelf achteraf weten dat de dag gladjes verlopen was: ‘Alleen heb ik op een gegeven moment moeten omroepen dat er hasj vermengd met heroïne in omloop was op het terrein.’

Meer mooie momenten uit de festivalgeschiedenis herbeleven? Check hier alle bijzondere verhalen.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen