Het eendaagse Pinkpop had in 1980 een machtige line-up. Onder meer J. Geils Band en Van Halen stonden op het podium. Het was nog even spannend of Van Halen het festival zou halen. Slechts één dag voor het optreden raakte frontman David Lee Roth flink gewond in Italië. 

In zijn boek Crazy From The Heat doet de zanger een boekje open over het incident. Die avond in Rome maakten ze opnames voor een televisieprogramma. Dave stelt dat ze alles goed hadden uitgedacht. De lichten zouden uitgaan, hij zou een sprong in de lucht maken en halverwege zijn sprong zouden de lichten weer aangaan. Zo’n vijf meter boven het podium hing een grote discobal, maar die zou geen gevaar voor hem zijn.

‘Hoi bal’

Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!

Toen de lichten eenmaal uit waren, ging de discobal drie meter naar beneden. Wist Dave dus helemaal niet. ‘Ken je dat gevoel, dat een catastrofe onoverkomelijk is en je er als een weerloze omstander naar kijkt?’ vraagt hij zich af  in zijn boek. ‘Mijn neus zag de discobal als eerst. In slowmotion zei hij ‘hoi bal’, en de bal antwoordde ‘hoi neus’. Daarna verpletterde de bal mijn neus’.

Voor 15 euro naar Pinkpop

De dag erna moest ‘ie dus naar Pinkpop, waar de band headliner was. Gewikkeld in pleisters wist David Lee Roth het podium te beklimmen, om ondanks zijn verwondingen een spetterend optreden neer te zetten. Ze deelden het podium die dag ook met een bloednerveuze Joe Jackson, die voor het eerst voor een groot publiek optrad. De entreeprijs was overigens jaloersmakend: 32,50 gulden, omgerekend 15 euro.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag in de geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.