Ook dit festivalseizoen zijn de mannen van Bastille present. Zo staan onder meer Lowlands en Pukkelpop op het programma en is er genoeg om naar uit te kijken. Om jullie verlangen in kaart te brengen stelden wij een FestiTinder op. En hier is hij dan: jullie droomsetlist van Bastille! 

20. ‘Two Evils’

Vandaag bijten we het spits af met een rustig nummer. De song werd in slechts een half uurtje geschreven ergens backstage in een zaaltje te Berlijn. Voor wie zich dus afvraagt wat de band backstage uitspookt… Taadaaa!

19. ‘The Draw’

Met ‘The Draw’ laat de band zien welke muzikale richting ze uit willen. Het is dus ook geen verrassing dat het nummer beter mengt met hun nieuwe materiaal. Ook was het de eerste keer dat de Britten een gitaar gebruikte in een nummer. Aanleiding hiervoor was dat bassist Will een gitaar cadeau kreeg van een van zijn fans. For the love of God: iemand, geef die man een kazoo!

18. ‘What Would You Do’

Ondanks dat ‘What Would You Do’ al even live werd gespeeld, verscheen de opgenomen variant pas in 2014, op het debuutalbum All This Bad Blood. Of dit betekent dat we ook deze zomer nieuw materiaal kunnen verwachten, dat is nog even de vraag. Wij hopen het in ieder geval.

17. ‘Daniel in the Den’

Weet je dat moment nog? Dat Dan Smith een kledingkast kaapte in 2009, om vervolgens zijn nieuwe nummer te laten horen? Yes, dat was dus deze hit. Of het nou bewijst dat alles mogelijk is of dat iedereen het nummer kent door haar lange bestaan, niemand die het weet.

16. ‘Weight of Living, Pt. I’

‘Weight of Living, Pt. I’ is het slotnummer van het eerste studioalbum Bad Blood. In het nummer hoor je de tekst “there is an albatross around your neck”, wat niet eens zo’n gekke zin is om op een festival uit te kramen. Zou het ermee door kunnen als openingszin? Dat is de echte vraag.

15. ‘These Streets’

Wie ooit goed naar de bovenstaande song heeft geluisterd valt misschien het volgende op: dat enorm zomerse deuntje waarmee drummer Woody de band begeleidt is een regelrechte oorwurm. Succes op de festivalweide is dus gegarandeerd.

14. ‘Fake It’

Voor de fanatieke Tinderaars niet het favoriete nummer. Voor de band dus wel. In een interview wordt verteld dat het één van de laatst geschreven nummers is voor Wild World. Als het aan Dan en co. ligt komt ‘Fake It’ deze zomer dus geheid voorbij.

13. ‘Overjoyed’

“This next song is really inappropriately titled.”, geeft de Britse frontman aan. Een betere beschrijving van het nummer is er niet. Want hoe je het ook wendt of keert, “words is all we have”.

12. ‘Weight of Living, Pt. II’

En hier het bewijs dat sequals beter kunnen zijn dan het origineel. Zo staat Part II maar liefst 5 plaatsen hoger dan haar voorganger. Een trilogie gaat het helaas niet meer worden, aldus Bastille. Jammer.

11. ‘Blame’

De meeste nummers in deze lijst hebben een diepe, soms wat duistere betekenis, maar stralen op vrolijke wijze van het podium af. Bij ‘Blame’ gaat dat net iets anders. De tekst en clip is gebaseerd op scene’s uit The Godfather en American History X. De betekenis daarentegen legt de nadruk op de kleine dingen die het leven mooi maken. Zoals een verdwaald festivalmuntje onderin je broekzak.

10. ‘Of The Night’

“Rhythm is a dancer”, en wij zeker ook. De mengelmoes van de nummers van Snap! en Corona is hét nummer waarin nieuwe hoogten worden bereikt. Letterlijk. Het refrein doorkomen zonder een springende menigte is on-mo-ge-lijk.

9. ‘Flaws’

Welkom bij muzikaal wiskunde 101: Een paar duizend zingende mensen die ritmisch met hun ledematen smijten en een Dan Smith die zijn ereronde door het publiek doet. Dat is de formule van ‘Flaws’. “Lets finish what we staaarrteeedd!”

8. ‘Icarus’

Weer een hit onder de noemer gouwe ouwe. Icarus is een figuur uit de Griekse mythologie, die zoals de song doorvertaalt, net iets te ver doorvliegt. Een beetje te vergelijken met een lauw biertje op een festival. Jank.

7. ‘Send Them Off!’

“Help me exorcise my mind” klinkt misschien wat gek. En dat is het ook. Veel lyrics van Bastille halen de inspiratie uit klassieke films en geven hier een ietwat eigen spin aan. Zo ook ‘Send Them Off!’, waarbij meteen de eerste zin al een quote is uit de kaskraker War of the Planets.

6. ‘Oblivion’

Hoewel ‘Oblivion’ over vergeetachtigheid en de angst voor ouderdom gaat, houden jullie Bastille springlevend en vers in het geheugen. Het nummer werd de afgelopen tijd vaak gespeeld en lijkt ook een goeie kandidaat voor komende zomer.

5. ‘Things We Lost in the Fire’

In deze droomsetlist uiten jullie je vurig verlangen naar deze hitsingle uit 2013. “I was the match and you were the rock, maybe we started this fire.” Come on Bastille, light my fire!

4. ‘Laura Palmer’

‘Laura Plamer’ gaat over de gelijknamige, brave studente uit de Amerikaanse serie Twin Peaks. Schijn bedriegt, want als de serie vordert komen we er langzaam achter dat Laura helemaal niet zo’n lieverdje was. “You ran into the night, you can’t be found”.  Ze blijkt een nachtdier te zijn, maar daar is toch niks mis mee?

3. ‘Pompeii’

Natuurlijk kon de hit, waar velen Bastille mee leerden kennen, niet ontbreken in de droomsetlist. Tussen alle “eh eh oh’s” door vertelt ‘Pompeii’ over een denkbeeldig gesprek tussen twee Italiaanse lijken, die terugkijken op het bestaan van de bedolven stad. Watblief? Twee lijken?! Jazeker; zanger Dan Smith zei hierover: “Daarom leg ik niet graag uit waar mijn liedjes over gaan. Het slaat namelijk vaak nergens op. Een lied dat gaat over twee lijken en toch danst het publiek vrolijk mee!”

2. ‘Bad Blood’

De titeltrack van het debuutalbum gaat er vandoor met een eervolle tweede plaats. Een nummer om lekker op mee te deinen en mee te zingen. Is het net te hoog voor jouw gesmeerde gouden keeltje? Dan brom je toch fijn die lage, zwoele achtergrondstem mee?

1. ‘Good Grief’

Jullie onbetwiste nummer één: ‘Good Grief’! Hoewel het onderwerp van begrafenissen niet al te feestelijk is, bevat dit nummer toch een opbeurende boodschap. Je kan namelijk ook het leven van een dierbare vieren. Gelukkig doen we dat vieren samen met Dan en zijn mannen! Lowlands en Pukkelpop: prepare for Bastille!