Hoera, Sziget is jarig! Daarom is het hoog tijd om een keer terug te blikken naar al het moois van de afgelopen 25 jaar. Festileaks brengt je de 20 onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van het festival in Boedapest.

Sziget is in 25 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Europa. Je kunt hier zowel grote artiesten bewonderen, als de wat kleinere namen of opkomende bands. Maar Sziget biedt veel meer dan alleen muziek; het hele eiland staat bol van randactiviteiten.

1. De eerste editie (1993)

Sziget 2016 Quiz

Door de val van het communisme en de Sovjet-Unie in 1989 vallen subsidies voor evenementen in de zomer weg. Muzikant Péter Müller en concertorganisator Károly Gerendai spelen daarop in met hun idee voor een muziekfestival. In 1993 vindt de eerste editie van Diáksziget (‘studenteneiland’) plaats. Het festival heeft alleen Hongaarse artiesten geprogrammeerd en weet daarmee 43.000 bezoekers op de been te brengen.

2. Een ode aan Woodstock ’69 (1994)

woodstock 69

Voor de tweede editie wordt een bijzonder thema gekozen: de 25ste verjaardag van Woodstock ’69. Met het boeken van de eerste internationale artiesten zoals Jethro Tull, Eric Burdon, Jefferson Starship en Grandmothers of Invention (Frank Zappa), groeit de populariteit van het festival. Er komen deze tweede editie maar liefst 143.000 bezoekers naar Sziget!

3. De introductie van het festivalbandje (1995)

Aangezien de eerste edities geen tot weinig geld opbrachten, wordt er een drastische maatregel genomen: het verhogen van de ticketprijzen. De prijs van een dagkaart verdubbelt zelfs bijna; van 300 Hongaarse forint naar 500 (2 euro). Een weekpas stijgt van 1.800 naar 2.500 forint (10 euro). Prijzen waar we nu natuurlijk hartelijk om kunnen lachen. Veel belangrijker dit jaar is toch wel de introductie van het festivalbandje.

4. Dag Diáksziget, hallo Pepsi Sziget (1996)

pepsi michael jackson

Al snel trekt het festival meer bezoekers en daarmee ook de aandacht van grote bedrijven. In 1996 verbind Pepsi haar naam aan het festival, wat vanaf dat moment door het leven gaat als Pepsi Sziget. Dit vergemakkelijkt het boeken van internationale topartiesten en bezoekers mogen voor het eerst via internet stemmen op een act die ze graag willen zien. Meer dan 200 duizend festivalgangerszijn getuige van shows van onder andere Iggy Pop en Slah.  Toch krijgt het festival ook haar eerste grote tegenslag te verwerken: The Prodigy cancelt hun show.

5. Dubbele headliners (1997)

West-Europa heeft inmiddels Sziget ontdekt! Zo wordt er voor het eerst geadverteerd op internet en besteedt MTV aandacht aan het festival door een live-verslag uit te zenden. Voor het eerst zijn er meer dan 800 acts te zien, met minimaal twee grote namen per dag. En wat voor een namen! David Bowie, Motörhead, Faith No More, The Prodigy, Foo Fighters en meer.

6. Facelift (1998)

loud noises

In 1998 krijgt Sziget een grote facelift. De amateurs die de eerste jaren verantwoordelijk waren voor de organisatie, worden vervangen door professionele marketeers o.l.v. Pepsi’s eigen Gábor Takács. Daarnaast vindt het festival voor het eerst begin augustus plaats, omdat eind augustus al een ander groot evenement staat gepland: de GP van Hongarije. Ook wordt er, na herhaaldelijke klachten van de lokale bevolking, gebruik gemaakt van ‘soundproof’ tenten om de geluidsoverlast tegen te gaan.

7. Randprogrammering (1999)

FestiQuiz

Omdat het festival steeds groter wordt, groeit ook de vraag naar een uitgebreid randprogramma. Daarom behoren in 1999 een heuse restaurant-zone, een wasserette, een postkantoor en foto-service tot de faciliteiten. Omdat festivalgangers in principe voor niks meer het eiland moeten verlaten, is de Sziget-experience een feit. Met natuurlijk de bijkomende economische voordelen voor de organisatie 😉

8. Sziget groeit uit haar voegen (2001)

Het geboortejaar van het inmiddels welbekende Sziget TV. Maar dat was niet het enige succes wat geboekt wordt. Slechts acht jaar na de oprichting, noteert Sziget op één dag meer bezoekers dan de hele eerste editie bij elkaar. 60.000 bezoekers zorgen ervoor dat de poorten van Óbuda voor het eerst dicht gaan. Om alle festivalgangers te kunnen herbergen, wordt de main stage op een andere plek neergezet. De Britse band Morcheeba weet daar van alle acts het grootste publiek op de been te brengen.

9. Zelfstandig Sziget (2002)

Barney Self Five

Het festival weet in 2002 eindelijk een stabiele financiële situatie te creëren en wordt voor het eerst ‘gewoon’ Sziget. Pepsi blijft wel aan als sponsor. Voor het eerst realiseert Sziget echter geen groei in het bezoekersaantal: 355.000 ten opzichte van 365.000 het jaar ervoor. Ook zonder Pepsi als hoofdsponsor wist Sziget zelf internationale topacts te boeken: The Cure, Muse, Iggy Pop en Pulp geven acte de présence in Boedapest.

10. Meerdere stages (2006)

blazers GIF

In 2006 zet Sziget een nieuwe stap in het realiseren van een line-up die bol staat van diversiteit. Voor het eerst is het Hongaarse feesteiland decor voor de Blues stage, World stage, Jazz tent en verschillende theaters. Op deze podia worden zowel internationale topacts als nieuwkomers binnen de verschillende genres geprogrammeerd. Voor ieder wat wils dus!

11. Het langste concert ooit (2007)

In 2007 vormt Sziget opnieuw het decor voor een wereldrecord. Tijdens day zero gaf de Hongaarse band Locomotív GT het langste concert ooit. De band, één van de succesvolste in de geschiedenis van de Hongaarse muziekindustrie, speelde een set van maar liefst 11.580 (!) minuten, de pauzes van 5 minuten daargelaten.

12. Music Against Racism (2009)

VH1 Hip Hop Honors vh1 hip hop honors universal language music unites. it's a universal language GIF

In 2009 opent de Hongaarse heavy-metalband Tankcsapda het festival. Wat volgt is een megaconcert van verschillende acts, die zich samen Music against Racism (ZARE) noemen. Verder sieren tijdens deze editie onder andere Faith No More, Placebo, Snow Patrol en Editors het affiche. Niemand minder dan De Staat verdient een eervolle vermelding. Naast het uitbrengen van Wait for evolution en een optreden op de main stage van Pinkpop, lag ook Boedapest aan de voeten van de Nijmegenaren.

13. Dreher (2010)

 man beer drinking happy hour national beer day GIF

In 2010 gaat Sziget een samenwerking aan met biermerk Dreher. Dit goudgele gerstenat is inmiddels uitgegroeid tot vast onderdeel van de totale Sziget-experience. Wat blijkt? Het is eigenlijk niet te pruimen. Althans, dat laten jullie ons een tijdje geleden weten. Gelukkig kan zelfs een lauwe halve-liter de pret op het feesteiland niet drukken.

14. Prince op Sziget (2011)

 guitar prince shredding GIF

Met namen als 30 Seconds to Mars, Rise Against, The Chemical Brothers, Interpol, Pulp, Kasabian, Skunk Anansie, Kaiser Chiefs en vele anderen leek het affiche van Sziget 2011 al compleet. But wait, there’s more! Nog geen twintig dagen voor het festival kondigt Prince een surprise-tour aan, die hem onder andere langs Sziget voert. Fans genieten van een show van maar liefst 2,5 uur inclusief drie (!) toegiften.

15. Introductie Colosseum (2012)

Niet alleen muziek, maar ook kunst vertolkt een belangrijke rol tijdens Sziget. Het Colosseum is daar een voorbeeld van: een Romeins amfitheater met een diameter van 20 meter, maar volledig gemaakt van houten pallets en aangekleed met kunst. Dichtbij de mainstage is het daarnaast al jaren de thuisbasis van vele mooie feestjes, met focus op dance en elektronische acts.

16. The Island Of Freedom (2013)

Het jaar 2o13 staat in het teken van de geboorte van het concept ‘The Island Of Freedom’. Het idee grijpt terug naar de grondbeginselen van het festival, zoals Müller en Gerendai het ooit bedoeld hadden: een week lang een eigen land vormen, met haar eigen regels, valuta en vlag. Een land waarin iedereen gelijk en vrij is, zonder dat geslacht, geaardheid of afkomst ook maar enige invloed heeft.

17. Introductie special parties (2013)
Foto: Rockstar Photographers/Sziget 2016

In 2013 waren ze daar opeens: de special parties. Elke dag rond een uur of 7 vindt er een speciaal feestje bij de mainstage van het festival plaats. ‘Flag party’, ‘Colour party’ of ‘Balloon party’: allemaal zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een bekend fenomeen binnen festivalland. En dat levert, zoals je hierboven kunt zien, mooie plaatjes op.

18. Pussy Riot (2015)

Tijdens de editie van 2015 verwelkomt Sziget speciale gasten: Nadia en Masha van de Russische feministische punkband Pussy Riot. Dit collectief vergaarde in 2012 internationale bekendheid met hun optreden in de kathedraal van Moskou, waar ze protesteerden tegen de herverkiezing van Poetin en Russische strafkampen. De bandleden worden opgepakt en na een schijnproces allemaal veroordeeld. Artiesten als Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand en Madonna spreken openlijk hun steun uit voor de dames. Uiteindelijk weet een deel van de band het land te onvluchten, terwijl andere vervroegd vrij worden gelaten. Pussy Riot wordt daarna op allerlei plekken uitgenodigd als ambassadeurs van vrijheid. Zo ook op Glastonbury en Sziget 2015, waar zij een open discussie voeren over vrijheid.

19. SOAP bij Cirque du Sziget (2016)


Eén van de bekendste onderdelen van de randprogrammering van Sziget is het Cirque du Sziget. Hier staat in 2016 een vernieuwde uitvoering van SOAP. Deze circusact bestaat uit opera, comedy en acrobatiek en speelt zich geheel op, in, of rondom badkuipen af.

20. Groter dan ooit, maar met een zwart randje (2016)

Met 496 duizend bezoekers uit meer dan 100 verschillende landen en topacts als The Chemical Brothers, Rihanna en Muse, is Sziget 2016 groter dan ooit. Maar dat was niet het enige. Het festival sleepte namelijk de Festileaks Festival Award binnen voor de beste camping!

Maar helaas heeft deze editie een zwart randje. Voordat het festival überhaupt plaatsvindt, voltrekt zich een tragedie: Sziget-boeker Dan Panaitescu, komt om in een auto-ongeluk. Als eerbetoon wordt de mainstage omgedoopt tot Dan Panaitescu Main Stage en wint hij postuum de ‘Lifetime Achievement Award’ bij de European Festival Awards.

Sziget 2017
Foto: Rockstar Photographers/Sziget 2016

In 2017 viert Sziget haar 25e verjaardag. Van 9 tot 16 augustus staat het eiland midden in de Donau volledig in het teken van muziek, theater en het populaire circus. Tickets voor het festival zijn nog verkrijgbaar, hoewel de 5-dagenkaarten inmiddels zijn uitverkocht. De 7-dagenkaarten zijn nog wel verkrijgbaar. Bestel nu je tickets voor de Sizget Express.

Tickets voor Sziget