De 5 beste festivals van Europa volgens HomeToGo

FestiTinder

De festivalwereld is net een snoepwinkel. Geen enkel festival is een kopie van een ander, elk feestje heeft zo zijn eigen charme. Die variatie is leuk, maar ook lastig. Je kan nu eenmaal niet overal naartoe, dus voor welk event kies je dan? HomeToGo vergeleek maar liefst 120 festivals in Europa en benoemde in vijf categorieën een winnaar.

Het modderigste festival: Dour (BE)!

Dour

Dour staat op de eerste plek als het gaat om de modderigste festivals van Europa. Het is niet bestemd voor luxepoppen, hier wordt gedanst in de modder, (weinig) geslapen in tenten en is een beetje zand tussen de boterham geen probleem. Douchen zonder nog viezer te worden is een uitdaging, maar eentje die we graag aannemen. Dour wordt ook wel ‘European Alternative Music Event’ genoemd en heeft dan ook haar charme. In 2017 vindt de 28e editie plaats en met optredens van Earl Sweatshirt, Solange, Yussef Kamaal en Die Antwoord zal de verveling niet snel toeslaan. Mocht je even niets te doen hebben, dan is er altijd wel een broek om schoon te maken.

Het festival met de meeste glitter: Sónar (ES)!

Sónar wint het qua glitter en glamour. Niemand is bang om wat moeite te doen in het mooie Barcelona. Naast de optredens van Björk, Nicolas Jaar, Eric Prydz, Jon Hopkins en Moderat kun je ook een ochtendwandeling maken langs La Sagrada Familia en de stad in je opnemen. Sónar by Day en Sónar by Night vinden namelijk allebei midden in de stad plaats. Er is ook een uitgebreid cultureel programma. Check de David Bowie tentoonstelling of stap in de virtuele wereld bij Björk Digital, waar je in VR tegenover een zingende Björk staat. Sónar is de beste plek om zonnebril en shorts mee te nemen en even wat extra moeite in je outfit te steken.

Het festival met de meeste optredens: EXIT (Servië)!

Op Exit festival is verveling een vies woord. Er zijn zoveel optredens, groot en klein, dat je er ongetwijfeld een paar zult missen. De kans bestaat dat er twee van je favorieten tegelijkertijd optreden, hou daarom de tijdsplanning goed in de gaten. Met namen als Years & Years, The Killers, Hardwell en Rag’n’Bone Man kun je beter alles tot in de details uitstippelen. Het festival duurt 4 dagen en vindt plaats in Fort van Petrovaradin in Novi Sad (Servië).

Het festival met de langste ticketbeschikbaarheid: Secret Garden Party (UK)!

Bron: FB Secret Garden Party

Misschien was je niet van plan om naar een festival te gaan, maar bij je vrienden komt dat er niet doorheen. Maar ja, voor welke festivals vind je nog een ticket op het laatste moment? Grote kans dat je bij Secret Garden Party raak schiet. Op het kleine festival in het Verenigd Koninkrijk kun je vier dagen lang ontspannen en naar optredens van Tom Misch, Kate Nash en Crystal Fighters luisteren. Secret Garden Party is ook kindvriendelijk met een Kids Area en het won de UK Festival Award voor ‘Best medium-sized festival’.

Het best bereikbare festival: Pitch (NL)!

Pitch Festival Ingang

Een trein en twee bussen nemen en dan nog 40 minuten lopen naar het festivalterrein. Daarvoor moet de line-up wel heel goed zijn. Gelukkig is Pitch Festival snel en zonder moeite te bereiken zijn. Pitch staat niet alleen op de eerste plek omdat het in Nederland plaatsvindt. Natuurlijk is Amsterdam voor ons relatief dichtbij, maar ook voor buitenlandse vrienden is het niet moeilijk om op Pitch neer te strijken. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam is het slechts 15 minuten met de veerboot over het IJ. Dat is nog eens een relaxte reis!

Alle Europese topfestivals

HomeToGo

Nog meer inspiratie nodig? Op de interactieve festivalkaart van HomeToGo kun je op je gemak rondstruinen en vind je meer informatie over alle 120 deelnemende evenementen!

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy