De 5 meest modebewuste festivalacts van dit seizoen

Metronomy

Kijkend naar de kleurrijke of juist stijlvol zwarte tenues waarin mensen over het festivalterrein dansen, kunnen we er niet omheen: fashion neemt een steeds prominentere rol op festivals in. Ook van termen als ‘festivaltrends’ en ‘festivalmode’ kijkt niemand meer vreemd op.

Niet alleen door de bezoekers, maar ook door de mannen en vrouwen op het podium wordt goed nagedacht over wat ze aantrekken. Sommige acts gaan voor een basic uitstraling en laten de muziek voor zich spreken, terwijl andere bands of dj’s de kledingstijl echt als onderdeel van hun performance zien. Voor wie zich nu eens niet door de muziek, maar door de fashion statements op het podium wil laten leiden, zetten we 5 acts met een bijzondere, gelikte of opvallende stijl voor je op een rij, die bovendien deze zomer op festivals in Nederland en België te bewonderen zijn.

1. Geen basic outfit voor The Lemon Twigs

Genre: poprock, glamrock
Waar: Down The Rabbit Hole

Piepjong zijn de gebroeders D’Daddario van de The Lemon Twigs, maar dat doet niets af aan hun gevoel voor stijl. Hun broeken met wijde pijpen, verwassen shirtjes met print en glitterjasjes sluiten perfect aan bij de muziek die ze maken. De opvallende stijl van Brian en Michael D’Daddario is een belangrijk onderdeel van hun imago. Zo verklaren ze zelf dat een basic outfit in combinatie met hun muziek nergens op zou slaan. Hun glamrock met psychedelische invloeden, vraagt om een kledingstijl die doet verbazen en verwonderen.

2. Een succesvol kloonexperiment: Metronomy

Genre: pop
Waar: Best Kept Secret

Niet alleen op hun albumhoezen of in hun videoclips zijn de bandleden van Metronomy om door een ringetje te halen, ook tijdens optredens is het viertal goed op elkaar afgestemd. Bijna iets te goed, waardoor het lijkt alsof de band het resultaat is van een succesvol kloonexperiment. Maar dat neemt niet weg dat hun stijl altijd on point is. Dit is ook niet onopgemerkt gebleven bij modeontwerper Ralph Lauren, die Metronomy vroeg voor de muzikale begeleiding van zijn modeshow.

3. Punkrockers Billy Talent zijn strak en puntig

Billy Talent
Foto: Dustin Rabin

Genre: punkrock
Waar: Pukkelpop

Ook de bandleden van Billy Talent vormen één geheel op het podium. Deze geroutineerde punkrockers hebben een stijlverandering ondergaan en hun outfits afgestemd op het design van hun laatste album Afraid Of Heights. De band, die volgend jaar hun 25-jarig jubileum viert, is op het podium tegenwoordig te herkennen aan hun zwarte strakke jeans en zwarte of rode polo’s, dichtgeknoopt tot het laatste knoopje. Puntige, nette schoenen of All Stars maken de outfit af.

4. Solange legt de nadruk op het accentueren van beweging

Solange

Genre: alternative R&B, future soul
Waar: Lowlands

Nadat Solange lange tijd voor een sterke, expressieve avant-garde look ging op het podium, is hier nu verandering in gekomen. Met het verschijnen van haar nieuwe album A Seat At The Table zijn andere voorwaarden gaan gelden voor haar look. Dans heeft een belangrijke rol in haar podiumacts gekregen, en om de bewegingen zo goed mogelijk tot uiting te laten komen, stemt ze haar outfit hier op af. Desalniettemin zal ze er, samen met haar bandleden, tiptop uitzien.

5. Beth Ditto is onvergetelijk en overweldigend

Genre: pop
Waar: Rock Werchter

De enige artiest in dit rijtje met ook daadwerkelijk een eigen kledinglijn: Beth Ditto. Na jaren van afwezigheid is Beth Ditto terug. De zangeres laat niet alleen een onvergetelijke indruk achter met haar overweldigende stemgeluid, ook haar outfit op het podium zal je nog lang bijblijven. Zo laat ze niets aan de verbeelding over in haar kleine glitter jurkjes en secondskin catsuits. Als kledingontwerper focust ze zich op mode voor de vollere vrouw. Niet om het figuur te verbergen, maar juist te accentueren en onthullen.

Fashiontip

Geïnspireerd geraakt door de verschillende edgy stijlen van de artiesten op het podium? Een festival is het ultieme moment om je, ook op het gebied van fashion, eens flink uit te leven. Een kleine fashiontip van Festileaks: maak je look altijd af met een paar essentiële festival items zoals een zonnebril en hoed, om slaapgebrek te verdoezelen en beschermd te zijn tegen zon en regen.