Afgelopen weekend reisde een drietal Festileaks-reporters af naar Engeland om het beruchte Glastonbury Festival te bezoeken. Ondanks enkele gebreken maakte het Engelse festival de status weer meer dan waar. Een waanzinnige festivalbeleving bezorgt de bezoekers een onvergetelijk weekend.

Festileaks was er dit jaar voor het eerst bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Glastonbury 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 9,3

Net als voorgaande jaren weet Glastonbury ook in 2017 weer een indrukwekkend affiche neer te zetten. Aan de top van de affiche pronken knallers als Foo FightersThe xx, en Radiohead. Ook weet het festival een aantal exclusieve acts aan te trekken. Een festivaloptreden van Ed Sheeran, Katy Perry en The Jacksons is tegenwoordig opmerkelijk te noemen. Als het affiche je nog niet overtuigd heeft kun je ook nog rekenen op de secret sets die het festival heeft, dit jaar gaven onder meer The Killers en Elbow een onaangekondigd optreden! En dan te bedenken dat we nog maar zes namen hebben uitgelicht, afgelopen weekend speelden meer dan 1800 acts op de Worthy Farm!

Sfeer: 8,9

Een Engels festival resulteert in een grotendeels Engels publiek. Waar de Engelsen om bekend staan werd afgelopen weekend dan ook weer helemaal waargemaakt. Bij alle acts blèrde het publiek uitbundig mee en tussen verschillende optredens werd er voortdurend een sing-a-long ingezet. Ook op het terrein was de sfeer erg gemoedelijk onder de festivalbezoekers. Één minpuntje moet benoemd worden: de Engelsen kennen iets minder normen en waarden dan de festivalbezoekers in de Benelux. Een festivalreporter van Festileaks kreeg tijdens King Gizzard and The Wizard Lizard bijvoorbeeld een beker urine over zich heen.

Locatie: 8,8

Glastonbury vindt plaats op Worthy Farm in Pilton. Het ligt in de middle of nowhere, als het festival niet plaatsvindt resteert enkel een heuvelachtig gebied met een paar boerderijen. Tijdens het festival verandert het terrein in een grote kermis. Overdag is overal iets te doen, ’s avonds kom je ogen te kort om alles mee te krijgen. Het terrein is afgeladen met de nodige verlichting, kunst en activiteiten. Hier moeten we ook hier een kanttekening plaatsen. Het sanitair op Glastonbury scoort namelijk een dikke onvoldoende. De toiletten zijn niets meer dan een gat en over de douches valt niet eens zoveel te zeggen: die zijn er niet.

Eten & drinken: 7,5

In Nederland zijn we verwend met het hoge niveau van eten op festivals. Op Glastonbury 2017 is er meer aanbod dan wij gewend zijn. Kwalitatief gezien kan het festival in de verste verte niet tippen aan de norm op festivals in de Benelux. Het merendeel van het eten is erg vet. Ook de drankjes laten te wensen over. Een biertje, waar maar 3,8% alcohol in zit, krijg je bijvoorbeeld in een smakeloze papieren beker. Dit valt natuurlijk te verklaren met het feit dat je je in Engeland begeeft, de Engelse bezoekers die we spraken vonden het namelijk top. Voor bezoekers uit de Benelux is het even zoeken, maar voor iedereen zit er wel wat lekkers tussen. De prijzen op het terrein vallen overigens wél mee, vooral de drankconsumpties zijn een stuk goedkoper dan op major festivals in de Benelux.

Bereikbaarheid: 7,0

Elk jaar is het weer raak. Engelse kranten die berichten over ellenlange wachtrijen en files. De reacties op het festivalterrein waren verdeeld, van wachtrijen tot wel 9 uur tot de ingangen voor het uitkiezen hebben. De mogelijkheden om bij het festivalterrein te komen waren wel groot. Voor auto’s waren er bijvoorbeeld meer dan genoeg ruime parkeerplekken. Alternatieven waren de bus of trein, ook hiermee werden geen problemen ervaren. Vanuit de parkeerplekken moest er nog een flinke afstand afgelegd worden. Flink wat bezoekers hadden moeite om alle bagage gedurende 3,5 kilometer mee te sjouwen.

Overnachten: 8,2

Glastonbury heeft geen scheiding tussen festivalterrein en camping. Tenten staan naast de podia en je maakt zelf helemaal uit waar je kampeert. Op alle campings stonden camping-stewards die je van informatie konden voorzien over de campings. Eenmaal een fijne campingplek gevonden waren de loopafstanden overal ongeveer gelijk: het terrein is erg groot en de afstanden die die dagelijks afgelegd moeten worden lopen al gauw op. Het festival biedt ook camper- en caravanplekken aan, deze bevonden zich iets verder van het terrein af. Voor de luxe poezen waren er hier ook verschillende tipi’s. Elk dagdeel was er wel iets te beleven op de camping. In de ochtend werden een hoop kampeerders bijvoorbeeld gewekt door een melkboer. “Waky, waky”, galmde het dan over het terrein.