Festivalrapport: Retropop 2017 is veel meer dan alleen nostalgie

Jong en oud – vooral oud – was afgelopen weekend op hét retrofestival van Nederland: Retropop in Emmen. Nostalgie was het sleutelwoord op het festival waar onder andere Rodger Hogson, Doe Maar en The Pretenders op de affiche stonden. Maar om het uitverkochte festival met dat ene woord samen te vatten, zou het tekort doen.

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Retropop 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 6,9

Het is uiteraard vooral retro dat de klok slaat op Retropop. De oude garde kon genieten van acts als Rodger Hogdson (ex-Supertramp), The Pretenders of Doe Maar. Maar het festival trekt ook jong talent aan in de vorm van onder andere VANT, Lucas Hamming en Thijs Boontjes. Dat viel niet bij iedereen goed in de smaak: ‘Wat is daar nou retro aan?’, zei een ondervraagde festivalganger. Ook wordt het programma niet zo sterk gewaardeerd als voorgaande jaren, waarin Europe/Golden Earring (2016), Tom Jones/Ed Kowalczyk (2015) en Simple Minds/Golden Earring (2014) de affiche topten. Om met een positief citaat te eindigen: ‘Ik kom volgend jaar graag terug om een sterkere line-up te aanschouwen’.

Sfeer: 7,9

https://twitter.com/frankjeuring/status/873671768849952769

Retropop begint rustig en ontspannen. Maar hoe dichter de kleine wijzer van alle horloges (tsja, retro hè) richting de twaalf verschuift, hoe losser iedereen komt. De discotent is de eerste plek waar de handjes in de lucht gaan, waar al vroeg op de dag de hits van A-ha uit de boxen schallen. Ook de rest van de dag blijkt dat mensen er flink zin in hebben. Wat te denken van festivalgangers in Doe Maar-pakken? Een keerpunt in de sfeer vindt plaats wanneer aan het begin van de avond een helikopter een duikvlucht over het terrein maakt.  Het blijkt gelukkig al snel een ‘onbezonnen actie’ van een individuele piloot.

Locatie: 8,4

‘Retropop Emmen is het Glastonbury van Drenthe,’ zegt Di-Rect na hun optreden. De modder blijft gelukkig achterwege, maar qua locatie heeft het er wel iets van weg: een heuvelig grasland met daaromheen podia. Ook is er ruimte voor meer stages dan alleen podia waar bands spelen. Zo is er een ‘woonkamer‘, waar heerlijke banken staan om een dutje op te doen, en is er een heuse discotent waar de hele dag het dak eraf gaat. Wat Glastonbury dan weer niet heeft en Retropop wel: een heerlijk stukje strand. Beat that, Michael Evis. Met je Foo Fighters. 

Eten en drinken: 7,3

https://www.instagram.com/p/BVMNKG4lfp0/?tagged=retropop

Het eten op Retropop doet wat het moet doen. Verwacht geen uitbundige food line-up, dat was er back in the days immers ook niet. Op Retropop doe je het gewoon met de heilige 3P’s: patat, pizza en pils. Dat smaakt goed en lange wachtrijen zijn nergens te bekennen. Prima dus, of zoals een festivalganger opmerkt: ‘Het eten? Niet dieetproof, zoals het hoort op een festival.’

Bereikbaarheid: 7,0

Retropop vindt plaats in de Grote Rietplas in Emmen, Drenthe. Dat is met het openbaar vervoer niet het meest makkelijk te bereiken gebied. Vanaf station Emmen (waar uitsluitend stoptreinen stoppen), gaat slechts enkele keren per uur een bus richting de Rietplas. Vanaf de bushalte is het ook nog bijna een half uur lopen naar de festivalingang. Maar eerlijk is eerlijk, het is Retropop en dus is het favoriete vervoersmiddel de auto. Parkeren gaat als een zonnetje: er is meer dan genoeg gelegenheid en het kost ook nog eens helemaal niets. Voor fietsers is een speciale fietsparkeerplaats in het leven geroepen.

Overnachten: –

Retropop duurt slechts 1 dag en daardoor blijven de meeste festivalgangers niet overnachten. De optie is er wel: op de avond voorafgaand aan het festival is er een pre-party met overnachting. Ook na afloop van het festival kan je nog een nachtje kamperen. De recensie is niet opgenomen in dit Festivalrapport, omdat we niet genoeg mensen hebben kunnen vinden die gebruik maakten van de camping. Op die manier kunnen we geen betrouwbaar cijfer presenteren.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.