Komende zondag sluit Golden Earring de 21e editie van Zwarte Cross af. De oudste en nog bestaande rockband van ons land staat altijd garant voor een fenomenale show. Deze vijf dingen verwachten we van hun headliner-optreden in Lichtenvoorde.

1. A trip down memory lane

Golden Earring Setlist Kei-Fit, Lichtenvoorde, Netherlands, Electric Tour 2016/2017

De platenkast van de ‘Earrings’ puilt uit van al het werk dat de mannen hebben uitgebracht. De band bracht maar liefst 26 (!!) studioalbums uit tussen 1965 en 2012. Geen wonder dat de setlist barst van de Top 2000-klassiekers. Afgelopen april zette de band in hetzelfde Lichtenvoorde nog een briljante ‘Greatest Hits’-show neer. Genoeg om naar uit te kijken dus!

2. Een show vol passie en energie


Er zijn maar weinig zekerheden in het leven, maar je mag er wel zeker van zijn dat deze oude rockers er zondag voor de volle 200% tegenaan gaan. Hoewel zanger Barry Hay – als jongste lid van de band – ook al de respectabele leeftijd van 68 jaar heeft bereikt, wil hij van een tandje minder niets weten. Verscholen achter zijn kenmerkende zonnebril, weet hij nog altijd moeiteloos de rauwe refreinen en uithalen tot een goed einde te brengen. Een echte entertainer!

3. Een band die ‘on-Nederlands goed’ is


De Haagse rockband is de grootste band die Nederland ooit gekend heeft en één van de weinige die ook in het buitenland succesvol was. Golden Earring was de Nederlandse tegenhanger van bands als The Rolling Stones en The Who, nog voordat die werden opgericht. Tot op de dag van vandaag duiken nummers van de Nederlanders op in grote internationale filmproducties. Zo staat ‘Radar Love’ bijvoorbeeld op de soundtrack van de nieuwe Hollywood-kraker Baby Driver, tussen andere wereldsterren als Simon & Garfunkel, Queen en The Beach Boys. Regisseur Edgar Wright zei in een interview met 3voor12: “Ik dacht altijd dat Golden Earring Amerikaans was.”

4. Meebrullen met ‘Radar Love’

De internationale klapper ‘Radar Love’ krijgt in de live-uitvoering nog een extra zetje mee. Terwijl het publiek zanger Barry Hay woord voor woord volgt, krijgen ook de andere bandleden hun momentje. Drummer Cesar Zuiderwijk geeft drumles en gitarist George Kooymans improviseert een scheurende solo. Ondertussen wekt bassist Rinus Gerritsen die iconische riff tot leven. Zo wordt de radiohit uit de seventies opgerekt tot een 12 minuten durend, meeslepend spektakel.

5. Tevreden ouderen en geïnspireerde jongeren

Laten we even stilstaan bij het feit dat Golden Earring al meer dan 55 jaar als één en dezelfde band muziekmaakt. Het zijn pioniers en veteranen. Het is juist die combi die de groep zo bijzonder maakt. Ook het publiek bestaat uit zo’n interessante mix van ervaren muziekliefhebbers en jonge feestvierders. Van een generatiekloof is echter absoluut geen sprake; de muziek van Golden Earring is tijdloos en verbindt jong en oud op de festivalweide.

Zwarte Cross 2017

Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Ook dit jaar brullen de motoren en speakers van Nederlands “meest sfeervolle festival“, en wel op 13 tot en met 16 juli.  Het programma van Zwarte Cross is erg gevarieerd en bestaat – naast de befaamde motorcross, stunts en humor – uit muzikaal en theatraal genot. Het affiche kent talloze namen uit verscheidene stijlen en windrichtingen om de ruim 200.000 bezoekers van Zwarte Cross een spektakel te garanderen. De grote namen van deze editie zijn onder meer Wolfmother, Racoon en Golden Earring. De volledige line-up vind je hier. De kaartverkoop gaat hard: alleen voor de vrijdag zijn nog tickets te koop voor € 30,- per stuk.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over dit mooie festival? Check dan ook onze programmapagina van het festival. Zoek je naar de ultieme voorbereiding? Abonneer je dan op onze Spotify-afspeellijst!

DELEN
Boy
Chef Formatredactie en trots lid van de Festileaks Feestcommissie. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Student Human-Technology Interaction in Eindhoven en slager bij de lokale supermarkt. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de carnaval van toeten noch blazen.