9 juli 1978: Talking Heads als eerste Amerikanen op het affiche van Rock Werchter

Foto: Bart Hanlon

In de eerste jaren dat Rock Torhout en Rock Werchter plaatsvonden werd het affiche vooral gesierd door artiesten uit België of nabijgelegen landen. In 1978 veranderde dat met de boeking van Talking Heads. Zij werden als eerste Amerikaanse act bekendgemaakt voor het festival.

Destijds was de aankondiging van Talking Heads niet per se iets om over naar huis te schrijven. In aanloop naar het festival veranderde dat. De weken voor het festival groeide het nummer ‘Psycho Killer’ uit tot een grote hit, niet in de laatste plaats voor het evenement zelf. Het was de opmaat naar een goed huwelijk tussen de Heads en Werchter.

Amerikanen naar Rock Werchter

https://www.youtube.com/watch?v=qCfC5yVlvj4

Talking Heads waren niet de enige Amerikanen in 1978. Ook de komst van meidengroep The Runaways, onder leiding van Joan Jett, werd aangekondigd. The Runaways zagen we na dit optreden niet meer terug op het festival, maar Talking Heads hadden de smaak te pakken. Zij gaven het jaar daarop weer een optreden op Rock Torhout en Rock Werchter. En in 1982 stonden zij er wéér. Het werd de derde en laatste keer. Ze gaven tevens het startschot voor de boeking van vele andere bands uit de Verenigde Staten. Inmiddels hebben ruim 260 Amerikaanse acts een verschijning gemaakt op het festival, waaronder Bob Dylan, Lou Reed en Juff Buckley.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag in de geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen