Wat moet je als Zwarte Cross bezoeker echt niet voorbij laten gaan op deze editie, wat ga je drinken en hoe gaat één van de grootste festival van Nederland hun jubileumjaar overtreffen? In 2016 is Zwarte Cross omgedoopt tot meest sfeervolle festival. Wij geven je 9 tips om deze editie onvergetelijk te maken!

1. Waag je aan hét drankje van Zwarte Cross: Nozem Oil

Op het festivalterrein kun je natuurlijk gewoon Grolsch drinken, maar je bent pas een echte Zwarte Cross-ganger als je je aan Nozem Oil waagt. De organisatie introduceerde het drankje in 2012. “Door de zure citrus, pittige chili, cafeïne en alcohol krijg je zin om te rocken, dansen, racen en samen te lachen”, aldus de organisatie. Het proberen zeker waard dus!

2. Check de headliners op het hoofdpodium

Golden Earring
Foto: Golden Earring at Paaspop 2016 – Artur Lazar @ Flickfeeder

2017 lijkt wel het jaar van de headliners: op Zwarte Cross zijn dit jaar Wolfmother en Golden Earring van de partij. Ook de andere grote namen zijn niet mis: o.a. Chef’Special, Guus Meeuwis, The Pierce Brothers sieren het affiche. Naast alle cross-activiteiten op het festival is dus ook genoeg muzikaals te beleven!

3. Ga op speurtocht naar Tante Rikie


Iedereen die naar Zwarte Cross gaat moet Tante Rikie wel kennen, ze wordt namelijk vereerd op het festival en soms rondgedragen op een draagstoel. “Het festival is precies zoals tante Rikie zelf: vrolijk, positief, lief, uitbundig, eenvoudig, gezellig en voor alles en iedereen”. Je kunt haar meestal herkennen aan de hoeveelheid petten die op haar hoofd passen, speuren dus!

4. Ontdek de nieuwste stukjes van Zwarte Cross


Na het twintigjarig bestaan is het tijd voor vernieuwing op het festivalterrein, dit jaar is er plaats voor de volgende onderdelen:

  • De Fijnproeversweide: een heus foodtruckfestival
  • Festivalstrand La Playa Gasolina: zwemmen of zonnen met een cocktail in je hand
  • Cafe de Beugel: levensliederen met bier uit echte beugels
  • De Dansvloer verplaatst naar de Engelse Schans: dansen op het slagveld
  • Baterbar: live metalmuziek
  • Thrill & Chill: tokkelen voor bezoekers
  • De motoropstap voor volwassenen
  • De nachtfietsenmaker

5. Ga rocken met Wolfmother bij het hoofdpodium


Vorig jaar stonden ze op Lowlands en speelden ze de Alpha plat, maar dit jaar komen de Australiërs het hoofdpodium in Lichtenvoorde platrocken. Met snoeiharde gitaarrifs en de bijzondere stem van Andrew Stockdale is dit een droom voor veel bezoekers van het festival. Lees wat je kunt verwachten van deze grootse band.

6. Ga kijken in de Undercovertent

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Het kan zijn dat je favoriete artiest het deze keer niet heeft gehaald op het affiche van Zwarte Cross, maar gelukkig spelen in de Undercovertent verschillende coverbands shows van o.a. Lenny Kravitz, Metallica, Queens of the Stone Age, Led Zeppelin, Status Quo, Muse en nog veel meer. Je hoeft dus helemaal niet de hoofdprijs te betalen en ver weg te reizen, Zwarte Cross heeft het allemaal!

7. Maak tijd vrij voor alle stunts en races


Races met holipoeder, Dutch Masters of Motorcross, te gekke stunts, zen worden op de reggaeweide, wegdampen in de dampkring, theatershows in een tipi, stunten met opblaasbanden, niets is te gek. En dat is het mooie van dit festival, alles mag. Je krijgt eerder een soort keuzestress naar welk podium je wilt gaan. Er gebeurt zoveel leuks! Ga deze editie op zondag eens naar de theatertipi voor een cabaretshow van Martijn Koning of spring in The Bayou op Dead Bronco uit Spanje.

8. “Vaak bu-j te bang!”


Is de slogan van 2017, het betekent volgens de organisatie zoiets als ‘Maak je toch geen zorgen’, ‘spring eens in het diepe’ of ‘no guts, no glory!’. Dus waag je eens aan dat gekke podium, neem een andere afslag dan je normaal zou doen, en kom uit je comfortzone!

9. De laatste tip: Doe gewoon je ding, rustig aan

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Op Zwarte Cross is op 32 podia en 14 weides vol vermaak overal wel iets te doen. Je hoeft dus niet per se bij het hoofdpodium te gaan staan voor die ene artiest omdat het zo leuk is dat je het toch wel naar je zin hebt. No stress!

Heb jij al zin gekregen in het grootste festival van ons land? Er zijn nog tickets voor de vrijdag beschikbaar voor maar €30,- dus sla je slag, Vaak bu-j te bang!

Check het gehele programma op onze programmapagina van het festival. Zoek je naar de ultieme voorbereiding van Zwarte Cross? Abonneer je dan op onze Spotify-afspeellijst!

DELEN
Dianne
Redacteur & Chef Social Media. Sinds mijn eerste keer Pinkpop (2011) verslaafd aan festivals en concerten. Liefde voor o.a. Milky Chance, J.Bernardt, Foo Fighters, Editors, Muse, De Staat, Royal Blood, Lowlands, Rock Werchter en de wereld rondreizen.