Biffy Clyro struint deze zomer heel wat festivals af. De band is dit seizoen vooral in Scandinavië en Duitsland te vinden, maar Sziget in Hongarije slaan ze natuurlijk niet over. Wij vroegen jullie afgelopen maandag in een FestiTinder naar jullie live-favorieten van het Schotse trio. Daaruit is deze Droomsetlist van twintig nummers ontstaan. De hoogste tijd om de uitslag te bekijken en jullie favorieten van Biffy F*cking Clyro te beluisteren!

20. ‘Living Is A Problem Because Everthing Dies’

We trappen jullie droomsetlist af met nummer 20, een track die ook meteen de award voor ‘langste titel’ verdient! ‘Living Is A Problem Because Everything Dies’ is geschreven in een periode waarin zanger Simon Neil op het dieptepunt van zijn depressie zat. Hij had problemen met zijn persoonlijke leven, maar ook binnen de band verliep niet alles vlekkeloos. Gelukkig is er uit al deze ellende wel een prachtig nummer ontstaan!

19. ‘Friends And Enemies’

Voor bassist James Johnston is ‘Friends and Enemies’ het favoriete nummer van hun nieuwste album Ellipsis. Hij vertelde Artist Direct: “Het nummer heeft in de studio veel aandacht moeten krijgen, maar het is heel fijn als je uiteindelijk hoort dat alles op de juiste plek valt”.

18. ‘Machines’

De nummer 18 van jullie droomsetlist is ‘Machines’, afkomstig van het album Puzzle uit 2007. Het is een van de weinige tracks die akoestisch is opgenomen en ook zo wordt gespeeld. Frontman Simon Neil wilde de plaat met een positieve vibe afsluiten. Daarom wil hij de luisteraars op het laatst nog even meegeven dat er altijd hoop is en dat je jezelf gelukkiger kan maken door van de kleine dingen in het leven te genieten.

17. ‘Medicine’

Simon Neil verklaart bij NME dat ‘Medicine’ waarschijnlijk één van de beste liedjes is die hij ooit heeft geschreven. Het nummer gaat over dingen die je nodig hebt (of denkt te hebben) in je leven of waar je verslaafd aan raakt. Het is de kunst om juist deze dingen weer los te laten.

16. ‘Opposite’

Het nummer ‘Opposite’ staat op het zesde studioalbum van Biffy Clyro, dat bijna dezelfde naam draagt. De song gaat over het verlaten van een liefde omdat de ander ongelukkig is. “Baby, I’m leaving here, you need to be with somebody else. I can’t stop bleeding here, can you suture my wounds?”

15. ‘Re-Arrange’

Simon Neil schreef Re-Arrange voor zijn vrouw tijdens zijn depressie in 2015. Hij noemt het zelf een verontschuldigend liefdesliedje, waarbij hij zijn excuses aanbiedt voor alles wat zijn vrouw met hem heeft meegemaakt. Hij bedankt haar in het liedje voor haar steun en wil haar laten weten dat hij alles voor haar zou doen. Tissues gewenst op Sziget!

14. ‘Stingin’ Belle’

‘Stingin’ Belle’ is vaak het slotakkoord van Biffy’s shows. Het heftige gitaarspel brengt de show naar een krachtig einde. Dankzij al die harde geluiden zou je misschien niet verwachten dat de track in eerste instantie is geschreven zonder gebruik van versterkers. Volgens Simon gaat het nummer over het eeuwenoude spreekwoord ‘eerlijkheid duurt het langst’. Vaak is het moeilijker om de waarheid te vertellen dan te liegen of het stil te houden.

13. ‘That Golden Rule’

‘That Golden Rule’ is de eerste single van Biffy Clyro’s vijfde studioalbum Only Revolutions. Het is een harde rocksong waarbij grote riffs en een lang refrein een ongekende wending nemen. De band bestempeld het nummer als een mix van stoner- en progressieve rock. Juist die melange gaat er bij jullie in als zoete koek!

12. ‘God & Satan’

‘God & Satan’ gaat over het verlies van een dierbare dat zo hard aankomt dat je jezelf gaat afvragen waarom je nog bestaat. Biffy Clyro bespreekt in hun teksten vaak zulke zware onderwerpen. Door ze te verpakken in vette riffs en pakkende deuntjes wil de band laten zien dat niemand helemaal alleen is en dat ze – ondanks die heftige lyrics, het verdriet en de pijn – toch bij iedereen een lach op het gezicht kunnen toveren.

11. ‘Different People’

De nummer 11 van jullie droomsetlist is ‘Different People’ van Biffy’s zesde album Opposites. Het kenmerkende orgelgeluid is opgenomen in de grootste Baptist-kerk van California. De akoestiek in die kerk was zo goed, dat het geluid op de opnames krachtiger klinkt dan normale studiotapes. Met deze track blaast de band iedereen op de festivalweide van zijn sokken!

10. ‘The Captain’

‘The Captain’ werd in 2010 meerdere malen bekroond. De band sleepte voor dit nummer de NME-award voor ‘Best Music Video’ in de wacht. Daarnaast werd de track ook gekozen als themesong van de Australian Football League. In de videoclip speelt Simon een gevangene op een schip dat is ingenomen door piraten. De tweeling Ben (drums) & James (basgitaar) willen hem bevrijden door een sleutel te stelen.

9. ‘Sounds Like Balloons’

Het drukke tourschema van de band had ook zo zijn invloed op het privéleven van de bandleden. ‘Sounds Like Balloons’ gaat over de scheurtjes die langzaam in hun relaties ontstonden, doordat ze vaak van huis waren. Hun geheim is veel energie in de muziek en vriendschappen steken, zodat alles behouden blijft. In dit nummer speelde Simon Neil zijn eerste gitaarsolo.

8. ‘Howl’

Ellipsis is een geliefde festivalplaat! Maar liefst zes tracks van het laatste album van Biffy Clyro staan in deze top 20! Het nummer ‘Howl’ staat hierbij op nummer 8. Hoewel de band vaak ingewikkelde composities maakt, gebruiken ze hier voor het eerst dezelfde akkoordenvolgorde voor het hele nummer. Misschien hadden zij het vroeger nooit gedacht, maar die eenvoudigheid levert toch wel leuke effecten op!

7. ‘Biblical’

Toen ‘Biblical’ werd geschreven, wisten de bandleden niet zo goed waar ze mee bezig waren. Ze besloten een synthesizer toe te voegen, wat voor hun doen best een gewaagde move was. Uiteindelijk mag het resultaat er wezen. ‘Biblical’ is een intiem, maar populair nummer geworden!

6. ‘Mountains’

Tijdens de opnames van de plaat Puzzle in 2008, overleed de moeder van zanger Simon Neil. Dit liedje gaat dan ook over het opnieuw opbouwen van zijn leven na die heftige en emotionele periode. Gelukkig voor Simon ging het na deze heftige gebeurtenis steeds beter met de band. Toen realiseerde hij zich ook dat hij met zijn vriendin wilde trouwen en meer wilde gaan genieten van het leven.

5. ‘Bubbles’

Iets wat je misschien niet meteen zou verwachten, is dat de track ‘Bubbles’ een gitaarsolo van Josh Homme (frontman van Queens Of The Stone Age) bevat. Dit nummer is al jaren een publieksfavoriet en blijft, met een mooie plek in de top 5, in jullie droomsetlist zeker niet achter!

4. ‘Many Of Horror’

Het relatief rustige ‘Many Of Horror’ gaat over de relatie van Simon Neil met zijn vrouw en zijn familie. Het hele album Only Revolution is in feite een afspiegeling daarvan, maar dit nummer vertelt zijn verhaal toch wel het beste. Wist je dat het nummer bijna 37 miljoen keer beluisterd is op Spotify? Blijkbaar kunnen jullie je er goed mee identificeren!

3. ‘Black Chandelier’

Op de derde trede van het podium vinden we niets minder dan megahit ‘Black Chandelier’ van het album Opposites. Het is volgens Biffy Clyro een anti-liefdesliedje dat de minder leuke kanten van liefde benadrukt. “Wat moet je ervoor laten en wat vergt het van jou als persoon?” Wederom een zwaarbeladen onderwerp, maar toch een vrolijke derde plek!

2. ‘Animal Style’

Het grootste rocknummer van Ellipsis is zeker weten ‘Animal Style’. Het nummer is geschreven door frontman Simon Neil in een donkere periode van zijn leven. Hij gedroeg zich als een beest en vroeg zich af waarom zijn vrouw nog bij hem bleef. Een dubbele betekenis dus, maar zeker een goed nummer om lekker te headbangen op de festivalweide van Sziget.

1. ‘Wolves Of Winter’

De absolute nummer 1 in deze droomsetlist is natuurlijk ‘Wolves of Winter’! De opener van het laatste album Ellipsis is geïnspireerd door een documentaire over wolven die hun territorium beschermen. Ook is het een grote middelvinger naar de sceptici en critici die zeiden dat de band niet voor lang zou kunnen bestaan. Kijk nu eens! Biffy f*cking Clyro op het hoofdpodium van Sziget. Willen de negatievelingen allemaal even de mond houden a.u.b?! Dan kunnen wij naar hartenlust losgaan. 😉

Droomsetlist op Spotify

Al deze toffe nummers van Biffy Clyro in één playlist beluisteren? Check dan de Droomsetlist op ons Spotify-profiel hieronder!

DELEN
Dianne
Redacteur & Chef Social Media. Sinds mijn eerste keer Pinkpop (2011) verslaafd aan festivals en concerten. Liefde voor o.a. Milky Chance, J.Bernardt, Foo Fighters, Editors, Muse, De Staat, Royal Blood, Lowlands, Rock Werchter en de wereld rondreizen.