Afgelopen weekend vond Electric Castle 2017 plaats, hét megafestival van Roemenië. Het evenement vierde dit jaar haar vijfde editie en mag zich daarmee één van de oudste festivals van het land noemen. Electric Castle biedt de ultieme festivalbeleving: een sterke (elektronische) line-up, een prachtige locatie en aankleding, heerlijk eten en een vredelievende sfeer. Een halve liter koud bier? Dat kost je slechts twee euro!

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Electric Castle 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,1

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Nee, voor het overweldigende programma hoef je niet bij Electric Castle te zijn, maar wat het festival doet, doet het goed. Het festival boekt namelijk acts op de live-experience. Moderat, deadmau5, NERO, alt-j en Duke Dumont; ze gaven stuk voor stuk prachtige lichtshows weg. Electric Castle is tevens een 24-uurs festival en heeft desondanks de boeiende artiesten over heel de dag weten te verspreiden. Helaas schijnt niet de hele dag de gloeiende maan boven het terrein, maar tijdens de grotere acts op de dag maakt de zon plaats voor een groot lichtspektakel.

Sfeer: 8,2

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Roemenen hebben niet altijd evenveel trek om mee te doen met artiesten. Vragen of de festivalgangers mee willen zingen of dansen, heeft geen zin. Dat bepalen ze zelf wel! Toch is dat allesbehalve storend. De doorsnee Roemeen is hartstikke vriendelijk en behulpzaam. Een stille levensgenieter. Het festival blijkt ook vooral populair bij de lokale bevolking. Zowat heel de omgeving loopt rond op Electric Castle. Van grootouders tot pasgeboren baby’s en van de plaatselijke politie tot de poetsploeg van het dorp; het liep allemaal rond over het terrein. Erg toeristisch is Electric Castle dus niet. Google Translate is je trouwe maatje op het terrein, maar dat heeft absoluut z’n charme. Je bent namelijk niet alleen op een festival. Je bent gewoon lekker op vakantie!

Locatie: 9,0

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Wauw! Electric Castle was een prachtig paradijs. Overdag lag het terrein er al mooi (en schoon) bij. Alle stages, aankleding en randactiviteiten kwamen pas echt tot hun recht in de nacht. Een mens kon zich laten lijden door de lichtjes en een hele nacht zoet zijn. Eén groot avontuur! “Ik kom iedere dag tot nieuwe ontdekkingen. Zo liep ik net ineens op een strand. Hoe dan?!” Het hoofdpodium kon op de meeste waardering rekenen. Door de brede schermen kreeg je een soort 360 graden effect. En man, wat zag dat er mooi uit bij acts als Paul van Dyck, alt-j en Moderat. Electric Castle is zeker één van de mooiste festival die op Europese bodem gevierd worden. Chapeau!

Eten & drinken: 8,5

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

De mannen van Moderat vertelden ons: “Romanian people are really nice, but they make you eat a lot!” Zo heel gek vinden we dat niet. Het eten op Electric Castle doet namelijk niet onder aan de de restaurants in het vlakbij gelegen Cluj. Eten op het Roemeense festival is dus al genieten op zich, maar misschien nog wel mooier: het kost allemaal geen drol. Voor een flinke beefburger (niet zo’n slap geval als in Nederland en België) betaal je ongeveer vijf euro. Datzelfde geldt voor een lekkere pizza, een goed gevulde tortilla of een verrukkelijke pasta. Wilde je iets zoets? Dan had Electric Castle ook genoeg in huis. Van gevulde pannenkoeken tot snoeplolly’s. Wilde je weten waar het beste eten is? Dan kun je heel gemakkelijk de festival-app raadplegen, die tevens ook wel genomineerd mag worden voor de beste app van het jaar. Bier? Dat kostte je twee magere euro’s.

Bereikbaarheid: 7,8

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Electric Castle is prima te bereiken met zowel de auto, als het vliegtuig. Bedenk wel voordat je in de auto stapt, dat je bijna 2000 kilometer moet gaan rijden. Het vliegtuig is dus een betere optie. Een taxi vanuit het vliegveld naar het terrein, kost je slechts tien euro (als het niet minder is). Wil je het allemaal nog makkelijker geregeld hebben? Dan raadpleeg je gewoon Festival.Travel. Tijdens het festival een dagje naar Cluj? Ook dat kan zonder problemen met de pendelbus van het festival.

Overnachten: 9,0

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

Van overnachten op een Oost-Europees festival krijgen we in eerste instantie geen hoge verwachtingen, maar op Electric Castle is het prima overleven. “Geen rijen bij de douches, een goedkope Lidl en je kan zelfs je eigen kleren wassen. Dit hoef je op Pinkpop dus echt niet te verwachten”, vertelde een Nederlandse bezoeker ons. De goedkope supermarkt met de daarnaast gelegen barbecue-plaats waren wel het grootste pluspunt van de camping. Alles was binnen handbereik. Ging je met het vliegtuig? Dan kon je voor een spotprijsje een vooropgezette tent of zelfs een mini-bungalow huren.

Twee dikke negens. Dan hoor je als festival zijnde op menig bucketlist te staan. Dat waren ook de vele bezoekers met ons eens. Een geslaagde vijfde editie van Electric Castle dus. Vandaar ook dat letterlijk iedereen die we spraken, het festival volgend jaar weer zal overwegen. Chapeau!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

DELEN
Thijs
Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.